Řešení klimatické krize? Kapající voda má rozzářit žárovky nebo dobít mobil

Už z jedné kapky vody dokázal generátor vyrobit dostatek energie pro rozsvícení stovky malých LED diod. Technologie, jež dokáže přeměnit energii z kapající vody na elektřinu, má být jednou z dalších možností, jak řešit odklon od fosilních zdrojů.

Myšlenka na získávání energie z vody, respektive z kapek vody, není nová. Avšak dosažení dostatečného výkonu zůstává problémem pro to, aby mohla toto technologie uspět do několika let i v průmyslovém měřítku. Nyní ale vědci oznámili v odborném časopisu Nature průlom.

Vědci vyvinuli nanogenerátory, jež umí zachytit energii z kapající vody. Ty jsou mnohem účinnější, než dosavadní pokusy. Dosud to bylo jeden watt na metr čtvereční. Nyní vědci z Hongkongu a Spojených států slibují mnohem lepší výkon.

V zařízení pro výrobu elektřiny z kapek vody používají polytetrafluoretylenový film v kombinaci s oxidy india a cínu a hliníkové elektrody. Tím se jim podařilo zvýšit okamžitou energetickou hustotu zařízení až na tisícinásobek.

Ve výsledku to znamená, že z jedné kapky vody může být vyrobeno tolik elektřiny, která rozsvítí až sto LED diod. V teoretické rovině by pak bylo možné pomocí dešťových kapek dobíjet například mobilní telefony.

„Vědci doufají, že tento přístup může vedle solární a větrné energie přispět k řešení světové energetické krize,“ napsal web Motherboard.

„Významem technologie je mnohem vyšší účinnost zařízení, jež generuje elektřinu z kapek vody,“ zdůraznil jeden z autorů studie Xiao Cheng Zeng z katedry chemie univerzity Nebraska-Lincoln.

Univerzální použití pro mořskou vodu

Hlavní autor studie Zuankai Wang z univerzity v Hongkongu vysvětlil, že design jejich zařízení je natolik univerzální, že jej lze použít pro různé zdroje vody. „Naše zařízení může využívat energii z mořských vln a dokonce i z vody, jež je uzavřena v trubici,“ tvrdí.

Vědci ještě pracují na vyřešení několika překážek, které je třeba překonat. Jde například o korozi elektrod. Předpokládají nicméně, že do pěti let může být nová technologie použita mimo laboratoř v reálných podmínkách.

Převzato z webu Euro.cz. Autor: František Novák

• Teritorium: Hongkong
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme