20 let kosmických inkubátorů ESA BIC. Ten český podpořil už přes 50 startupů

Síť inkubátorů ESA BIC se neustále rozrůstá. V současné době ji tvoří 30 inkubátorů ve 21 zemích. Jedná se o největší síť svého druhu na světě.

Evropská kosmická agentura (ESA) v roce 2004 otevřela v Nizozemí svůj první ESA BIC. Jedná se o podnikatelský inkubátor, který podporuje startupy využívající kosmické technologie nebo družicová data. Postupně začala ESA otevírat inkubátory i v dalších zemí. Český ESA BIC vznikl v roce 2016 a podpořil již více než 50 startupů. V letošním roce díky propojení s Technologickou inkubací svou podporu navyšuje z 50 000 eur až na 200 000 eur a posouvá se tak z hlediska výše podpory do popředí.

Český ESA BIC vznikl v roce 2016 a podpořil již více než 50 startupů

Operátorem ESA BIC Czech Republic je agentura CzechInvest. Právě český ESA BIC, jeho procesy, způsob výběru startupů, jejich inkubace a podpora byly inspirací pro vznik programu Technologická inkubace, který spustila agentura v roce 2022. V letošním roce se podařilo oba programy propojit a razantně tak navýšit podporu pro české kosmické startupy.

„Český kosmický inkubátor ESA BIC spravovaný agenturou CzechInvest se stal klíčovým hráčem v podpoře českých kosmických startupů a přináší zajímavé projekty díky spolupráci s Ministerstvem dopravy a dalšími aktéry ve státní správě, byznysu a akademické sféře,” uvedl Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest a dodává: „Díky úspěšnému propojení těchto aktivit s naším programem Technologická inkubace, můžeme využít podpory Evropské kosmické agentury a v kombinaci s národními zdroji efektivně podpořit rozvoj inovativních firem v Česku.” 

Nově se tak podpora pro kosmické startupy zvedá z 50 000 eur, které jsou běžné u většiny inkubátorů ESA BIC, až na 200 000 eur. ESA BIC Czech Republic se díky tomu dostává do čela této sítě v podpoře, kterou je schopen startupům nabídnout. Díky propojení s Technologickou inkubací startupy navíc získají i přístup do startupové sítě agentury CzechInvest a vesmírné odvětví se tak ještě více propojí s dalšími sektory, jako je mobilita či obranný a bezpečnostní průmysl.  

V Nizozemsku se v září uskuteční ESA Industry Space Days 2024

Síť inkubátorů ESA BIC se neustále rozrůstá. V současné době ji tvoří 30 inkubátorů ve 21 zemích. Jedná se o největší síť svého druhu na světě. Od svého vzniku podpořila již více než 1 600 startupů. O kvalitě podpory svědčí i to, že se síť inkubátorů ESA BIC umístila na 8. místě v loňském žebříčku Europe’s Leading Start-up Hubs Ranking.

„Posledních několik let přineslo také zajímavý trend v oblasti českých kosmických startupů. Postupně se přesouvá důraz z vývoje softwaru na vývoj hardwarových řešení. Čím dál tím více máme také startupů, které vyvíjí družice nebo jejich subsystémy. Je skvělé, že ve vesmíru létají technologie, které byly právě díky naší podpoře vyvinuty. Věřím, že díky navýšení podpory budeme schopni tyto technologicky progresivní startupy ještě více podporovat,” uvedl Michal Kuneš, programový manažer ESA BIC Czech Republic.

Termín pro podání žádosti do ESA BIC je do 5. září 2024 a nabízí skvělou příležitost pro startupy využívající kosmické technologie, jak se propojit s významnými partnery a získat podporu pro své inovativní projekty. ESA BIC Czech Republic je také nedílnou součástí podzimního festivalu kosmických aktivit Czech Space Week, který se bude letos konat od 4. do 10. listopadu, a projektu Česká cesta do vesmíru, který si klade za cíl vyslat dalšího českého astronauta do vesmíru a navázat tak na úspěch Aleše Svobody, který se stal záložním astronautem ESA.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy
• Oblasti podnikání: Kosmický průmysl

Doporučujeme