Adapterra Awards 2024: Hlasujte pro šampiony v adaptacích na změnu klimatu.

Soutěž Adapterra Awards tradičně přináší inspirativní příklady adaptací na změnu klimatu. Tento rok se do ní přihlásilo 77 realizovaných projektů, do finále poslala odborná porota dvacet z nich.

Veřejnost může opět vybrat z jejího pohledu nejlepší projekt a udělit mu společně s organizátory Cenu sympatie. Hlasovat můžete do 15. října letošního roku. Vyhlášení vítězů proběhne v Praze 6. listopadu 2024.

Lesopark Pod Kalichem Sušice. Foto: Adapterra Awards

Soutěž již šestým rokem organizuje největší česká environmentální nezisková organizace Nadace Partnerství ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting.

Tři tradiční kategorie a jedna novinka

Soutěž je určena pro již realizované „zelené“ projekty. Přihlásit je mohou obce, kraje, ale i jednotlivci. Vybírají přitom ze tří hlavních kategorií: Krajina, Sídla a Budovy. V letošním roce je navíc nově zavedena speciální kategorie pro průmyslové projekty.

Anotace (představení) finálových projektů

Mezi finalisty v nové kategorii průmyslu se probojovaly projekty: Udržitelná výkrmna prasat, Rozšíření Sonnentoru o ekologickou budovu Solis, Administrativní budova FORTEMIX Paskov a Administrativní budova Kloboucká lesní, jejichž stavby reprezentují celistvě udržitelný přístup k podnikání.

Dalšími finálovými projekty jsou obnovy mokřadů a rašelinišť, revitalizovaný lom, udržitelné budovy pro bydlení, zahrada s přírodním jezírkem hospodařící efektivně s dešťovou vodou i nové veřejné parky s přesahem do protipovodňových opatření nebo zkvalitnění veřejného života.

Vítěz Ceny sympatie, kterého určí lidé ve veřejném hlasování, získá 50 tisíc korun od partnera soutěže společnosti Deloitte na rozvoj dalších adaptačních opatření.

Administrativní budova Kloboucká lesní. Foto: Adapterra Awards

„Jsem rád, že Deloitte může být již druhým rokem partnerem Adapterra Awards, která vyznamenává projekty s pozitivním dopadem na životní prostředí. Ocenění je důležité nejen z pohledu podpory jednotlivých projektů, propagace celkového přístupu k udržitelnosti, ale také proto, že může sloužit jako inspirace pro další možné následovatele. Při snaze o budování společnosti odolné vůči změně klimatu není takových skvělých počinů nikdy dost,“ popisuje Antonín Weber, porotce soutěže a expert na problematiku energetické udržitelnosti ze společnosti Deloitte.

Organizátoři soutěže navštívili všechny finálové projekty. Díky partnerství se společností Kia, která již druhým rokem zapůjčila elektrický vůz Kia Niro EV, se mohli přesouvat mezi lokalitami po celém Česku.

Adapterra Awards 2023: Soutěž zná vítěze, ocenila nejlepší ekologické projekty

„Elektromobil nám umožnil efektivně navštívit všechny finálové projekty a v praxi si vyzkoušet, jak technologie funguje pro běžného uživatele. Elektromobilitu v Nadaci Partnerství podporujeme a chceme přinášet skutečná fakta a vysvětlovat mýty s tím spojené, stejně jako to děláme u adaptačních opatření na klimatickou změnu pomocí finalistů Adapterra Awards,” vysvětluje spolupráci s Kia Czech Andrea Křivánková, koordinátorka soutěže.

Automobilka Kia se zaměřuje nejen na nabídku elektrifikovaných modelů, ale i na udržitelnost celého výrobního cyklu a podporu projektů na ochranu životního prostředí. Zatímco na globální úrovni spolupracuje s organizací Ocean Cleanup, v Česku je to právě podpora projektů Adapterra Awards.

Zahrada Panorama. Foto: Adapterra Awards

„Považujeme za nesmírně důležité hledat řešení extrémních klimatických jevů, jako je dlouhodobé sucho, vlny veder či přívalové deště a povodně. To je důvod, proč jsme se po úspěšném prvním roce spolupráce s Adapterra Awards rozhodli navázat dlouhodobější partnerství a oceňovat inspirativní projekty soutěže i nadále,“ říká Arnošt Barna, generální ředitel Kia Czech.

Cena za soulad člověka s přírodou

I v tomto roce uděluje zmíněný partner cenu za Soulad člověka s přírodou projekt, který nejvíce odráží hodnoty a cíle společnosti Kia.

Dům s pečovatelskou službou Harmonie vyhrál v Moravskoslezském kraji

„Přestože loňský vítěz, projekt hospodaření s vodou v pražském Toulcově dvoře, nastavil laťku vysoko, po seznámení s letošními finalisty věřím, že ji ještě překonáme,“ dodává Barna.

Hlasování o Cenu sympatie je otevřeno na stránkách www.adapterraawards.cz a potrvá až do 15. října 2024. Vítěze soutěže vyhlásí Nadace Partnerství na slavnostním ceremoniálu 6. listopadu 2024 v Praze.

Další finanční a věcné odměny udělí ve spolupráci s partnery Nestlé Česko, IVT Tepelná čerpadla, SolSol a Heidelberg Materials. Hlasujte pro své favority!

Stručný harmonogram soutěže:

● 1. 8. 2024 –15. 10. 2024 – Online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie na webu www.adapterraawards.cz
● 6. 11. 2024 – Konference a slavnostní vyhlášení vítězů v Praze

Hlavní kategorie, ceny pro vítěze:

Krajina – 100 tisíc korun od společnosti Nestlé Česko
Sídla – 50 tisíc korun od společnosti Heidelberg Materials
Budovy – věcná cena v hodnotě 50 až 100 tisíc korun od společnosti SolSol
Cena sympatie – 50 tisíc korun od společnosti Deloitte

Speciální ocenění:

Průmysl. Odpovědná energetika (projekt s nejkvalitnějším technickým řešením energetického hospodářství) – věcná cena v hodnotě 50 až 100 tisíc korun od společnosti IVT Tepelná čerpadla.

Redakčně upravená tisková zpráva Adapterra Awards

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme