AI Tinkers dorazila ze Silicon Valley na ČVUT. Potkávají se zde nadšenci do umělé inteligence

V Praze vznikla letos v létě česká odnož iniciativy AI Tinkers, kterou zakládá prg.ai ve spolupráci s Insane Business Ideas a laboratoří LIMESS, působící na katedře ekonomiky, manažerství a humanitních věd Fakulty elektrotechnické ČVUT.

AI Tinkers je zastřešující název pro koncept pravidelných setkávání odborníků, kteří se ve své práci zabývají umělou inteligencí, ale i nadšenců z řad bastlířů. Iniciativa vznikla v roce 2023 v Seattlu jako komunita technických expertů, kteří vyvíjejí aplikace založené na strojovém učení, například na velkých jazykových modelech (LLM) a generativní AI.

Ilustrační fotografie

Rychle se rozšířila přes Silicon Valley po celých USA i jinde ve světě. Pravidelné setkávání těchto odborníků má podpořit experimentování, sdílení znalostí a budování dalších inovací v oblasti umělé inteligence.

První setkání pod hlavičkou AI Tinkers proběhlo ve středu 4. září 2024 na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Od klasické konference se však lišilo.

„Návštěvníci si poslechli řečníky, kteří představili technologické či umělecké projekty, akademické výzkumy, bastlící projekty nebo nápady předcházející komerčním projektům a start-upům,” popisuje Marek Miltner z katedry ekonomiky, manažerství a humanitních věd FEL ČVUT, který akci připravuje coby spoluzakladatel laboratoře LIMESS (Laboratory of Intelligent Mobility and Energy Systems for Sustainability).

Praha předběhla Dublin, Budapešť i Varšavu

„Mezi jednotlivými evropskými městy panuje rivalita, kdo založí AI Tinkers a povede se mu ho zavést do širšího povědomí technologické komunity jako prvnímu. Pro Prahu je úspěch, že jsme předběhli Dublin a od založení v Paříži nás dělí pouhý jeden den. V Budapešti a Varšavě se podobná setkání stále pouze připravují,” upozorňuje Miltner.

Digitalizujte a inovujte pomocí AI

„Start pražských AI Tinkers je přesně tím typem aktivity, která dál rozvíjí místní ekosystém. Na tomto celosvětovém úspěšném konceptu si cením především jeho otevřenosti při zachování kvality obsahu. Jsem přesvědčený, že ze setkávání tinkererů vzejde řada zajímavých nápadů a projektů. Že jde o iniciativu absolventa našeho programu prg.ai Minor je už jen milým bonusem,“ sděluje ředitel prg.ai Lukáš Kačena.

Jak využít umělou inteligenci pro rozvoj zelené energetiky

Na úvodní setkání dorazili mimo také hosté až ze Silicon Valley – Joe Heitzeberg, jeden z organizátorů globálních setkání AI Tinkers, nebo profesor Ram Rajagopal ze Stanfordovy univerzity, který je zároveň školitelem-specialistou Marka Miltnera.

Profesor Ram Rajagopal vystoupil s přednáškou zaměřenou na AI v energetice. Ta vychází z předpokladu, že navzdory rychlému zavádění nejsou technologie související s adaptací na dekarbonizaci (jako jsou fotovoltaické elektrárny, elektromobily a podzemní vedení) spravedlivě dostupné pro všechny.

Umělá inteligence nám může pomoci získat data, na jejichž základě by vznikla celostátní databáze solárních instalací, která by umožnila lepší pochopení vzorců zavádění této technologie a poskytla informace pro návrhy pobídek pro spravedlivé zavádění solárních technologií. Rajagopal zmínil i potenciál zlepšení dostupnosti samotné umělé inteligence, aby mohla hrát lepší roli při utváření energetického systému. 

ChatGPT si vyzkoušela třetina Čechů, pomáhá jim i v práci. Firmy s AI pokulhávají

V programu vystoupilo šest speakerů, kteří představili své projekty, po každé z prezentací byl prostor pro otázky z publika a diskuzi. Vizuální umělkyně Lenka Hámošová představila používání nástrojů umělé inteligence k vytváření kreativních uměleckých děl.

Tomáš David Ye v rámci AI Tinkers mluvil o aplikaci, která s pomocí umělé inteligence píše články o tématech, které trendují na Googlu a Amazonu. Developer Pavol Hejný nastínil výzvy, s jakými se setkal během dvouleté práce na zlepšování promtpbooku Chatu GPT. Technologii Chat GPT se věnoval i matematik a podnikatel Jakub Bareš. Popsal specifické metody, které se používají k trénování tohoto generativního jazykového modelu k vytváření textů určených k veřejnému vystupování. 

Petr Baudyš vystoupil s přednáškou na téma tvorby vlastního kvalitního programovacího copilotu do Vim skrze Calude 3.5. Designérka Julie Dítětová ukázala jeden ze svých posledních projektů, v rámci něhož využila technologii strojového učení k vytváření nových vzorů textilií. Vstupními daty jí byly archivní textilie z 18. století. Další setkání nadšenců do umělé inteligence v rámci AI Tinkers proběhne 15. října 2024, registrace je zdarma.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme