AMSP chce s vládou jednat o nových kompenzačních programech, má výhrady

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nebude pokračovat ve vyplácení původních kompenzací pro podnikatele, kterých se dotkly restrikce v listopadu a prosinci 2021. Programy byly připravené vládou Andreje Babiše. MPO nicméně nachystalo nové programy, vláda o nich bude se zástupci podnikatelů diskutovat. AMSP ČR informovala, že k nim má jisté výhrady.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) oznámila, že shromáždila „obsáhlé podklady a připomínky dokumentující ekonomické dopady krize a vládních opatření proti šíření nákazy“. Předala je ministerstvu průmyslu a obchodu a očekává, že se jimi bude rezort zabývat.

Ilustrační fotografie

„Z návrhu, který ministerstvo představilo (viz níže), je už teď jasné, že na připravovanou podporu by nedosáhla podstatná část postižených podnikatelů,“ říká generální ředitelka AMSP ČR Eva Svobodová.

Podle Davida Borovky z České eventové asociace došlo v jejich odvětví od poloviny loňského listopadu k poklesu obratu o 70 až 90 procent a postižená byla drtivá většina subjektů. „V roce bez covidu do našeho oboru patří celkový obrat 115,2 miliard s přínosem pro veřejné rozpočty 45,1 miliard. Zaměstnáno je v něm 138 tisíc lidí,“ popisuje Borovka.

Tržby v oboru gastro klesly v posledních dvou měsících loňského roku ve srovnání se stejným obdobím roku 2019, který ještě covidovými restrikcemi zasažen nebyl, na polovinu. „V listopadu a prosinci 2019 činily tržby zhruba 30 miliard korun, loni to bylo maximálně 15 miliard,“ prozrazuje Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR a garant projektu Moje restaurace.

Soud zrušil opatření, neočkovaní mohou od 9. 2. do restaurací. Vláda připravila nové kompenzace

Kastner odhaduje, že o kompenzace z připravovaného programu by mohlo žádat 40 procent podnikatelských subjektů, na něž dopadla vládní omezení. „Bavíme se o tržbovém potenciálu pro kompenzace ve výši asi šesti miliard korun,“ upřesňuje.

Vládní sliby nebyly naplněny

Původně přislíbené kompenzace z programů COVID – 2021 a COVID – Nepokryté náklady měly podnikatelům zajistit, aby pro nejzasaženější obory nebyl poslední masivní lockdown likvidační. Pomoci měl i kompenzační bonus pro OSVČ. Zatímco vyplácení kompenzačního bonusu pokračuje, byť s problémy zaviněnými nejednotným přístupem úředníků v jednotlivých regionech, ostatní vládní sliby naplněny nebyly.

Výše zmíněné programy přitom byly obnoveny s vědomím, že klíčová je rychlost pomoci. K uzavření vánočních trhů a dalším omezením však došlo už v listopadu loňského roku. Nová vláda nicméně slibuje, že nová pomoc bude podnikatelům k dispozici nejpozději v březnu.

„Pokud podnikatele nepodpoříme, je otázkou, zda dopady na státní rozpočet nebudou horší. Firmy na to budou nějak reagovat. Omezí investice, propustí zaměstnance, budou mít nižší tržby, dopad na státní rozpočet bude masivní,“ upozorňuje předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš. „Věřím, že v nejbližších dnech, kdy budeme s MPO jednat o kompenzacích, dojde ke změnám a úpravám,“ dodává.

Co vláda chystá?

Podle premiéra Petra Fialy poskytne vláda další finanční kompenzace provozovatelům vánočních trhů, restaurací nebo hudebních klubů. Pomoc se bude týkat více než 11 tisíc subjektů. Výplatu chce vláda zajistit v režimu de minimis, tedy co nejdříve. De minimis není de iure veřejnou podporou. Je sice poskytovaná ze státních prostředků a zvýhodňuje určité subjekty, nicméně nehrozí narušením hospodářské soutěže a nepodléhá tedy oznamovací povinnosti vůči Evropské komisi. Programy lze tedy urychlit.

Také podle odhadů MPO by mělo na podporu dosáhnout až 11 tisíc podnikatelů a státní rozpočet by to mělo vyjít na 2,5 až 3 miliardy korun. Programy pomoci chce také vláda definitivně až po diskuzi s oborovými organizacemi, zřejmě ve druhém únorovém týdnu.

„Požádat o kompenzace bude moci až 11 tisíc subjektů. Podmínkou bude pokles tržeb v druhém pololetí loňského roku oproti stejnému období v roce 2019 a to o 50 procent, maximální výše podpory na jeden subjekt se bude pohybovat mezi 500 tisíci a 1,5 milionem korun v závislosti na odvětví,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že některé dílčí parametry programů bude ještě konzultovat s Hospodářskou komorou, AMSP ČR a dalšími podnikatelskými organizacemi.

Programy mají pomoci těm sektorům, které v druhé polovině minulého roku čelily vládním omezením, a jsou tak nejvíce zasaženy poklesem tržeb. Vláda chce podporu zaměřit primárně na drobné podnikatele, pro které je nejtěžší se s dopady covidové pandemie vyrovnat s ohledem na jejich finanční rezervy a omezené možnosti v oblasti úvěrových nástrojů.

Kompenzační programy počítají s restauracemi, hudebními kluby, cateringovými společnostmi, cestovními agenturami a organizátory kulturních a sportovních akcí. Primárně se chce ministerstvo zaměřit na adventní trhovce a organizátory adventních trhů. „Ti byli minulou vládou ze dne na den připraveni o možnost prodeje svých výrobků a jejich práce tak byla často zcela znehodnocena,“ říká Síkela.

Maximální podpora pro stánkaře se má odvíjet od počtu stánků a dnů, kdy měl trvat adventní trh. Kdo měl jeden stánek, tak za jeden den, kdy měl zavřeno, bude mít nárok na 5 tisíc korun. Ten, kdo měl dva stánky, bude mít nárok na 8 tisíc za den a stánkaři se 3 a více stánky budou moci dostat 11 tisíc korun. Maximální podpora pro jednoho stánkaře za 30 dní tedy bude 330 tisíc korun.

Programy by měly být vypsány koncem února, kdy MPO začne přijímat žádosti. Prostředky se mají začít vyplácet v polovině března.

Ministr zdůraznil, že by byl rád, aby byly zmíněné kompenzační programy posledními, které MPO vypíše. „Covid s námi bude bohužel déle, než jsme doufali. Všichni se musíme adaptovat a naučit se v tomto ne už tak novém prostředí fungovat. Našim cílem je pomoci podnikatelům s adaptací na tuto novou realitu. Primárně proto chceme vytvořit nové programy a nástroje, které s tím podnikatelům pomohou,“ sděluje ministr.

MPO v rámci Modernizačního fondu a Národního plánu obnovy připravuje pro firmy dotační programy, prostřednictvím kterých budou moci čerpat prostředky na digitalizací nebo na energetické úspory, dále ministerstvo připravuje balíček s cílem snížit podnikatelům byrokracii a další formy podpory.

S využitím tiskových zpráv MPO a AMSP ČR

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme