Aplikace „Můj Strážník“ hledá příležitosti pro rozvoj v podnikatelském inkubátoru ICUK

V každodenním životě občanů může dojít k situacím, kdy je nutná rychlá a efektivní komunikace s městskou policií. A právě z těchto praktických potřeb a zkušeností vznikl projekt mobilní aplikace, který se zaměřuje na odstranění komunikačních bariér mezi občany a strážníky.

Zaznamenané nedostatky v komunikaci s tísňovou linkou 156, zejména v obcích, kde tato linka není standardně zřízena, vedly otce, strážníka a preventistu Městské policie v Dubí Otu Rösslera a jeho syna Jana, vývojáře, k myšlence vývoje aplikace „Můj strážník“.

Ilustrační fotografie

Příběh aplikace začal v roce 2020, kdy tým začal navrhovat řešení. Následující rok již představil první koncepty mobilní aplikace a významného milníku tým dosáhl  v dubnu 2023, kdy se mu podařilo vydání aplikace pro uživatele Androidu s verzí 7.0 a vyšší.

Více než jen policie

Aplikace aktuálně obsahuje informace o téměř 400 obecních a městských policiích po celé České republice, důležitá telefonní čísla záchranných složek v zahraničí, umožňuje uživatelům na základě jejich polohy okamžitě kontaktovat příslušnou obecní policii a zároveň poskytuje detailní informace o poloze oznamovatele, což napomáhá účinnější komunikaci s policií.

Projekt nezahrnuje pouze městskou policii, ale testuje nyní i integraci dalších složek záchranného systému. V případě, že bude volání přes aplikaci určeno zdravotnické záchranné službě, je aplikace schopna automaticky přesměrovat hovor do aplikace „Záchranka”, za předpokladu, že je tato aplikace v zařízení taktéž nainstalována. Tato multifunkčnost je klíčová zejména v situacích, kdy je vyžadována rychlá reakce, např. při kontrole členů rodiny, podezření na vloupání nebo při vzniku potřeby řešit přestupek.

Inovační centrum Ústeckého kraje v USA domluvilo nové příležitosti pro spolupráci

Vedle poskytování základních informací jako jsou kontakty, působnost v obci, webové stránky a sociální sítě obecních policií, si aplikace klade za cíl navrátit důvěru veřejnosti v obecní policie a zároveň rozšířit povědomí o jejich práci. Tým plánuje do budoucna přidat další inovace a funkce, včetně rozšíření aplikace na uživatele zařízení Apple iPhone. Nejen proto se na jaře přihlásil do podnikatelského inkubátoru Startup Go od Inovačního centra Ústeckého kraje.

Rozvoj pod křídly ICUK

Inspirace k přihlášení do inkubátoru Startup Go vzešla ze snahy o profesionalizaci a rozvoj aplikace i týmu v reálném podnikatelském prostředí. Účast v programu plném konzultací, mentoringu a workshopů jim poskytne potřebné znalosti pro nastavení udržitelného podnikatelského modelu, příležitost k upevnění vize i posílení přínosu pro komunitu a možnosti nových spoluprací.

„V mentorství z ICUK vidíme cestu k získání hlubšího porozumění různým aspektům podnikání, k příležitostem pro spolupráci a nastavení vlastního obchodního modelu. V současnosti máme pouze službu bez jakéhokoliv udržitelného modelu, to chceme za pomocí ICUK změnit,“ dodává Ota Rössler k účasti v Inkubátoru.

Ocenění a podpora 

Odrazem potenciálu aplikace je pozornost, kterou projekt poutá na regionální scéně už nyní. Zvláštní poctou pro tým byla nominace Jana Rösslera, klíčového člena vývojářského týmu, na Osobnost roku Ústeckého kraje 2023. To samo o sobě je silným svědectvím o dopadu aplikace na komunitu a zavazuje tým k další práci.

• Teritorium: Česká republika | Ústecký kraj
• Oblasti podnikání: Bezpečnost | Software a ICT služby

Doporučujeme