Argentina dál otevírá svůj trh, zkracuje dobu pro zaplacení importů

Argentina zavedla od začátku srpna důležité změny v souvislosti s platbami za import zboží a služeb. Namísto čtyř plateb (25 % každých 30 dnů od dodání zboží) může importér zaplatit za dodávku ve dvou měsíčních splátkách po 50 % hodnoty.

V případě některých druhů zboží (například produkty základního spotřebního koše, farmaceutika, hnojiva nebo autodíly) platí zvláštní režim plateb. Za využívání místních služeb je nyní možné platit až 24 000 USD na argentinský dolarový účet místo 12 000 USD (typicky pro využívání místních freelancerů).

Ilustrační fotografie

Po nástupu nové administrativy se během letošního prvního pololetí díky transparentnímu a předvídatelnému platebnímu režimu částečně normalizoval tok dovozů do Argentiny. Ten byl v roce 2023 prakticky zastaven kvůli nesčetným překážkám v přístupu na devizový trh. V uplynulých šesti měsících většina zboží a služeb putovala do země dle výše uvedeného čtyřměsíčního schématu, který se od 1. srpna zkracuje.

ExportMag.cz: Jihoameričané jsou posedlí krásou. Investují do ní navzdory krizi

Existují však položky, na který se vztahuje odlišný platební kalendář. Jedná se zejména o produkty základního spotřebního koše, léčiva a zdravotnické produkty, hnojiva, produkty související s výrobou energie a produkty a služby určené pro malé a střední podniky.

Zaplatit za výše uvedené zboží a služby lze již po 30 dnech od vstupu na argentinský trh (resp. vyclení z přístavu). Platba za luxusní zboží a hotová auta se od 1. srpna zkracuje ze 120 na 90 dní.

Centrální banka též rozhodla o rozšíření osvobozené částky pro vypořádání vývozu služeb argentinskými rezidenty (typicky se jedná o freelancery pracující v Argentině). Úprava jim nyní umožňuje inkasovat na svých místních dolarových účtech až 24 000 USD za kalendářní rok, což je dvojnásobek proti předchozímu limitu. Částka nad tento limit se mění na argentinské peso podle oficiálního kurzu centrální banky.

Nadále platí, že pro české firmy je argentinský trh je velmi komplikovaný, šanci prosadit se mají pouze firmy s neochvějnou důvěrou ve svého importéra či distributora. Legislativa nadále neumožňuje za importované zboží a služby zaplatit předem, což je problém především pro české společnosti, které se chtějí na argentinském trhu nově etablovat a nemají zkušenosti s místními administrativními procesy. Obavy z nezaplacení za produkt v některých případech vede k neuskutečnění transakce, ačkoliv na ostatních podmínkách se obě strany dokážou dohodnout.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Buenos Aires (Argentina). Autor: Radek Hovorka, diplomat.

• Teritorium: Amerika | Argentina | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme