Asijský trh jako největší obchodní příležitost pro kanadské farmáře

Komplikované politické a regulační prostředí, extrémní počasí nebo obchodní překážky jsou největší problémy pro kanadské zemědělce. Vyplývá to ze společné zprávy o rizicích v kanadském zemědělsko-potravinářském odvětví.

Zprávu vypracovaly společně Kanadský institut pro zemědělskou a potravinářskou politiku (Canadian Agri-Food Policy Institute) a Globální institut pro potravinové zabezpečení na univerzitě Saskatchewan.

Ilustrační fotografie

Zpráva přináší výsledky první fáze výzkumu, který by měl poskytnout politická doporučení k řešení problémů v celém sektoru. Průzkum byl proveden mezi více než 500 zemědělci, zpracovateli potravin, pracovníky státní správy a dalšími subjekty.

Ze zprávy vyplývá, že mezi třemi hlavními prioritami kanadské vlády by měla být obchodní politika, přizpůsobení se změně klimatu a dále výzkum a vývoj. Podle 41 % respondentů je asijský trh (kromě Číny) považován za největší obchodní příležitost. Domácí kanadský trh pak zmínilo 21 %, USA a Mexiko 20 %.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Problémy v oblasti regulatorního prostředí, vliv extrémního počasí a obchodní překážky nejsou pro účastníky průzkumu nic nového a považují je spíše za chronické problémy. Alespoň třetina účastníků průzkumu zařadila mezi další rizika dostupnost zemědělských vstupů, příjmy a zadlužení zemědělských podniků a lidské zdroje. Méně než 15 % respondentů zmínilo, že má důvěru v kanadskou vládu, že vyřeší některý z těchtoproblémů. Celkem 22 % uvedlo, že má důvěru spíše v soukromý sektor.

Navzdory určité rezignaci vyjádřilo 62 % respondentů obecný optimismus ohledně směřování kanadského zemědělství. Zpráva popisuje, že tento optimismus částečně pramení z toho, že Kanada má dobrou výchozí pozici, aby využila rostoucí zahraniční trhy. Vědecká skupina se nyní zaměří na druhou fázi zprávy, která bude tyto problémy dále analyzovat a doporučí další kroky a opatření.

Autor: Filip Lameš, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Ottawě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Kanada | Zahraničí

Doporučujeme