Asociace: Náklady na hotelový pokoj jsou nejméně 500 korun, vládní podpora je nepokryje

Vláda přispěje na ubytování uprchlíků z Ukrajiny částkou 200 až 250 korun denně podle typu bydlení. Hotely a penziony dostanou od státu 250 korun a dalších 120 korun od krajů. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka to ale nestačí.

Stát zaplatí za ubytování uprchlíků v tělocvičnách a podobných zařízeních 200 korun za osobu a noc včetně stravy, a to za dítě i dospělého. V polovině března o tom rozhodla vláda.

Ilustrační fotografie

Na ubytování v hotelech a penzionech přispěje stát podnikatelům 250 korunami denně (bez stravy). I s příspěvkem od krajů dosáhnou provozovatelé hotelů na 370 korun za den.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je ale pomoc nedostatečná. Příspěvek ani zdaleka nepokryje provozní náklady.

„Hoteliéři pomáhají a pomáhat chtějí. Dali jsme dohromady deset tisíc lůžek zcela zdarma. Pokud ale mluvíme o velkých kontingentech 100 až 200 pokojů v jednom zařízení, ty už podnikatelé zdarma poskytovat nemohou. Musejí pokrýt alespoň provozní náklady, které představují u tříhvězdičkových hotelů minimálně 500 korun na jeden pokoj denně,“ tvrdí Stárek.

Za ubytování pro uprchlíky bude víc peněz, vyrostou také nové ubikace

Lůžka pro uprchlíky nabízejí hotely a penziony zatím do konce března. Podle Asociace je teoreticky možné dobu ubytování v některých případech prodloužit, problém s uprchlíky to ale nevyřeší.

Stárek: Vláda a námi nejednala

Stárka mrzí, že vláda o výši příspěvku nejednala s odborníky ani se zástupci oboru.

„Nebyli jsme přizváni k jednání. Škoda, že o tom vláda nediskutovala s odborníky. Nepochopili jsme ani ten poměr 200 korun pro lůžko v tělocvičně a 250 pro lůžko v ubytovacím zařízení. Ty relace nedávají smysl,“ doplňuje prezident Asociace hotelů a restaurací.

Náklad na jeden pokoj v tří a čtyřhvězdičkových hotelech je podle Asociace zhruba 31 tisíc korun měsíčně. Při 250 korunách denně bude podnikatel většinu nákladů na pokoj dotovat ze svého.

Částka (250 korun plus 120 korun od krajů), kterou schválila vláda, bude možná dobrá pro některé ubytovny, nebo zařízení jednoduššího typu. Ale nemůže pokrýt náklady v tří a čtyřhvězdičkových hotelech.

Václav Stárek

„Pokud provozujete hotel, náklady snížit nemůžete. Potřebujete personál na recepci, v kuchyni, musíte zajistit bezpečnost ubytovacích zařízení, zaplatit náklady na energie a další. Probírali jsme to velmi detailně s ekonomy jednotlivých hotelů, 500 korun je výhradně nákladová položka. Průměrná cena se v hotelech ostatně pohybuje kolem 2000 korun za noc a dvoulůžkový pokoj,“ říká.

Stárek varuje, že pokud bude příspěvek nižší než 500 korun, nemohou dát hoteliéři dohromady takovou ubytovací kapacitu, aby to kritickou situaci s uprchlíky vyřešilo.

Aktuální informace v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu

„Samozřejmě se najdou jednotlivá zařízení, která pomohou, a to spíše v regionech, určitě ne v Praze. Pokud se nedostaneme na vyšší částku, nemůžeme si dovolit – obzvlášť po dvou letech pandemie – vyblokovat všechny hotelové kapacity a nepokrýt ani základní náklady na ubytování,“ varuje prezident.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba nedávno prohlásil, že by mohlo být pro provozovatele hotelů zajímavou možností (v době, kdy není hlavní sezóna) ubytovat uprchlíky a získat podporu ze státní pokladny či rozpočtu krajů.

„Opakuji, že nejde o to, jestli je nebo není sezona, protože jde čistě o pokrytí provozních nákladů, ne o možný zisk. Sezona začíná koncem března, úplný start je o Velikonocích. Určitě někteří pomohou, ale bude to méně lůžek než v současnosti,“ doplňuje Stárek.

V českých hotelech je podle Asociace celkově zhruba 140 tisíc pokojů.

Kapacity už nestačí, v ČR je 270 tisíc uprchlíků

V Česku je aktuálně podle dat od mobilních operátorů odhadem 270 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Více než polovina z nich jsou děti. A země už další výraznější příliv utečenců nezvládne.

Ministerstva a další úřady dostaly od vlády za úkol od pondělí 21. března uvolnit své ubytovací kapacity. Ty stávající, především v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji, masivní uprchlické vlně nestačí. Vláda slíbila podporu i lidem, kteří uprchlíky ubytují u sebe doma.

Kabinet uložil hejtmanům krajů a primátorovi Prahy, aby ve spolupráci se starosty obcí s rozšířenou působností, městských částí a městských obvodů zajistili pro uprchlíky z Ukrajiny ubytovací kapacity v dočasném nouzovém přístřeší a v nouzovém ubytování.

Přerozdělováni už jsou zájemci z Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje, kde je běženců nejvíce. Řekl to vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan

„S kraji jsme vedli debatu o tom, jak by toto rozdělení mělo vypadat, a dohodli jsme se na takové relokační tabulce, která určuje pro jednotlivé kraje počty lidí, které – samozřejmě ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností – jsou schopny zajistit,“ doplňuje Rakušan.

jap

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme