Balíkomaty zaznamenávají v Chorvatsku obrovský boom, příležitosti existují i pro české firmy

Expresní doručování balíků se jako nová poštovní služba stalo hlavním motorem růstu celého trhu tradičních fyzických poštovních služeb, v Chorvatsku nevyjímaje.

Růst je tak velký, že tento trh loni překonal nový rekord a dosáhl hodnoty 265 mil. EUR. Příležitosti se chopila česká logistická společnost BOX NOW, která úspěšně v Chorvatsku staví největší síť výdejních automatů na balíky (parcel lockers).

Ilustrační fotografie

Téma parcel lockerů a tohoto způsobu doručování zásilek z e-shopů stále není na chorvatském trhu zcela rozvinuto. „Přitom doručování do těchto parcel lockerů je rychlejší, ekologičtější, šetrnější k životnímu prostředí (parcel lockery jsou napájeny solární energií), výrazně snižuje emise CO2 a zároveň, i přes rostoucí počty zásilek, nezatěžují dopravu, ani dopravní infrastrukturu,“ říká ředitel chorvatského BOX NOW Miroslav Mareš.

Cílem firmy, která již nyní po celém Chorvatsku vybudovala největší síť parcel lockerů pro vyzvedávání balíků, je nabídnout mnohem rychlejší, levnější a udržitelnější způsob dopravy zboží z e-shopů. V Záhřebu a jeho okolí doručuje BOX NOW zásilky ten samý den, kdy je vyzvedne od odesílatele.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

V tomto odvětví v Chorvatsku pracuje přes 11 tis. pracovníků. Podle údajů chorvatského Národního regulačního úřadu pro síťová odvětví HAKOM se bude tento trh poštovních služeb v nejbližších letech dále zvyšovat (nyní je o čtvrtinu větší než před pěti lety). Zatímco do loňského roku se růst dal zdůvodnit pandemií, která nutila občany objednávat více on-line a následně očekávat expresní doručení poštovních balíků, zájem občanů o doručování neochabuje a naopak poptávka významně roste. Počet provozoven dalších podnikatelských subjektů, jako jsou prodejny a čerpací stanice, kde lze balíky také vyzvedávat, se zvyšuje a na konci roku 2022 v Chorvatsku bylo celkem 422 balíkomatů, což je o 172 % více než na konci roku 2021.

Tržby na chorvatském trhu poštovních služeb mají již několik let pozitivní trend, především díky růstu počtu balíků a expresních služeb souvisejících s e-commerce. Podíl expresních zásilek v roce 2022 představoval 15,4 %, co se týče počtu služeb a téměř 53 % celkových tržeb (v roce 2018 to bylo zhruba 8 % celkového poštovního trhu podle počtu a zhruba 35 % podle tržeb).  

Poštovní společnosti, kterých je nyní na chorvatském trhu celkem 23, v loňském roce vygenerovaly celkové tržby ve výši 265 mil. EUR. Konkurentům Chorvatské pošty se tak stále více daří získávat větší podíl na trhu, za posledních pět let zvýšily svůj podíl o 10 % na 41,9 %. (DHL, DPD, FedEx, UPS, GLS, či InterEuropa).

V Chorvatsku bylo v roce 2022 doručeno 31,1 mil. balíků s nárůstem o 7,3 %. V prvním čtvrtletí letošního roku tento růst pokračoval a zvýšil se o 5,5 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Růst trhu poštovních služeb je výsledkem růstu trendu elektronického obchodování, v němž je poštovní služba nepostradatelným článkem při doručování objednaného.

Společnost BOX NOW je součástí skupiny EMMA Capital, kromě Chorvatska má firma na Balkáně zastoupení také v Řecku a Bulharsku. Kontakt: Miroslav Mareš, CEO, BOX NOW, Ulica Marica Barić 6, 10000 Zagreb, Croatia, tel.: +385 91 2409 198, e-mail: miroslav.mares@boxnow.hr.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Záhřebu (Chorvatsko). Autor: Josef Dvořáček, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Evropa | Chorvatsko | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Doprava, logistika

Doporučujeme