Brazilská vláda zahajuje plán Sklizeň pro zemědělství

Vláda prezidenta Luly zahájila plán Sklizeň pro zemědělství s celkovou výší finanční podpory 476 miliard reálů (2 biliony korun), z toho 76 miliard reálů na podporu rodinného zemědělství.

Jedná se o prostředky uvolněné vládními institucemi k financování zemědělských podnikatelských aktivit za zvýhodněných podmínek.

Ilustrační fotografie

Sektor zemědělství přitom také využívá k financování i další prostředky ve výši 108 miliard reálů, a to především dluhopisy vydané finančními institucemi. Podnikatelé v zemědělství tak budou mít k dispozici v období 2024–2025 celkem 508,59 miliardy reálů (2,18 bilionu korun).

Z celkového objemu financování bude 107,30 miliardy reálů použito na investice, zbytek na operativní náklady a marketing. Celková hodnota financování je v aktuálním období 2024–2025 o 10 % vyšší než u sklizně v letech 2023–2024.

ExportMag.cz: Kostarika vstoupila mezi nejvyspělejší země. Nesrazil ji ani obří útok ruských hackerů

Zvýhodněné úrokové sazby pro financování a marketing jsou stanoveny na 8 % ročně pro producenty. U investic se úrokové sazby pohybují mezi 7 % ročně a 12 % v závislosti na konkrétním programu, který žadatel o půjčku využije. Jedná se o velmi výhodné podmínky vzhledem k tomu, že běžná komerční sazba se pohybuje výrazně výše.

Plán vlády zachovává pobídky k posílení ekologicky udržitelných výrobních systémů. Za to budou oceněni venkovští producenti, kteří přijmou zemědělské postupy považované za udržitelnější. Program pro financování systémů udržitelné zemědělské výroby (RenovAgro) zahrnuje investiční financování určené s cílem podpořit přizpůsobení se změně klimatu a nízkým emisím uhlíku v zemědělství.

Autor: Martin Lošťák, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Brasílii. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Amerika | Brazílie | Zahraničí

Doporučujeme