Britská pošta i rakouské pušky. Češi skupují zahraniční rodinné stříbro

Česko je jen kořistí zahraničních investorů? Kdepak. Přelomový rok je tady a trend se obrací. Tuzemští podnikatelé už nabrali dost kapitálu a zkušeností a začínají naopak skupovat slavné světové značky. Třeba největší ocelárnu Evropy nebo proslulého výrobce pušek.

Čeští podnikatelé vyrazili do světa nakupovat. A s patřičným sebevědomím. Letošek může být prvním rokem v novodobé historii, kdy utratí české firmy za akvizice ve světě víc peněz, než kolik přiteče přímých zahraničních investic do ČR.

Britská Royal Mail funguje už přes 500 let, v poslední době ale čelí stejně jako pošty v jiných zemích ztrátám kvůli útlumu tradičních listovních služeb.

Do českých rukou totiž v posledních týdnech zamířily podíly slavných společností, které by příslušné země zřejmě bez váhání označily za dědičné rodinné stříbro. Třeba Rakušané by to určitě řekli o značce střelných zbraní Steyr Arms, která má historii už od roku 1864. Stoprocentní podíl ve společnosti přitom na konci dubna převzala česká investiční skupina RSBC. „Akvizice Steyr Arms je příležitost, která se naskytne jednou za generaci. Jsme hrdí, že budeme pokračovat v rozvoji této tradiční značky. Má výjimečné produktové portfolio zejména v oblasti dlouhých zbraní pro armádu a ozbrojené složky a také v kategorii loveckých a sportovních zbraní,“ uvedl CEO skupiny RSBC Milan Šlapák.

Značka Steyr má víc než 200 zaměstnanců a dvě továrny – jednu v Rakousku, druhou v USA v Alabamě. Loňské tržby společnosti přesáhly 45 milionů eur. Vedle běžných střelných a loveckých zbraní je ikonickým výrobkem firmy útočná puška Steyr AUG, kterou využívají armády více než dvou desítek zemí a řada speciálních policejních jednotek.

Královská pošta dostane české razítko

Akvizice roku pod českou taktovkou se koná na britských ostrovech. Kdo chce poslat pohlednici z dovolené ve Spojném království, často volí ikonický snímek červených schránek britské královské pošty. A toto pro změnu ostrovní rodinné stříbro teď kupuje prostřednictvím skupiny EPCG český miliardář Daniel Křetínský a jeho společníci.

Češi měli ve skupině IDS, do níž spadá vedle Royal Mail také firma GLS zaměřená na doručování balíků, již dříve 27procentní podíl. Nyní český podnikatel přebírá skupinu celou a chce její fungování zefektivnit a dostat do ziskovosti. Nákup je mezi českými akvizicemi rekordem, když je jeho hodnota vyčíslena v přepočtu na víc než 103 miliardy korun.

Češi přebírají i francouzský řetězec a německou ocelárnu

Právě Daniel Křetínský je jedním z hlavních hráčů, kteří letos za českou nákupní ofenzivou ve světě stojí. Další velký obchod dojednal v Německu. Tamější antimonopolní úřad v půli června schválil nákup dvacetiprocentního podílu v mamutích ocelárnách ThyssenKrupp. Záměrem českého investora je postupně navýšit podíl na 50 procent a vyvést největší evropskou ocelárnu z problémů, do níž se dostala hlavně kvůli růstu cen energií.

Kvůli nim musel německý průmyslový gigant přistoupit k propuštění části zaměstnanců. „Souvisí se zásadní restrukturalizací výroby v podniku, který je jednou z vlajkových lodí německého průmyslnictví a jehož kořeny sahají do roku 1811. Restrukturalizace má vést ke snížení výrobní kapacity v Thyssenkrupp o 22 procent. Zároveň podnik hledá investora, který by mu pomohl těžké časy překlenout. Pro Křetínského z toho tedy kouká potenciálně velmi výhodný obchod,“ komentoval jednání v jejich průběhu analytik Lukáš Kovanda.

Koncern ThyssenKrupp provozuje velký průmyslový areál v Duisburgu, další má v Essenu.

To ve Francii letos Daniel Křetínský a jeho spolupracovníci zvedli svůj podíl ve vlastnictví maloobchodního řetězce Casino, který byl v posledních letech zatížen dluhy. Naopak v souboji o koupi dalšího předluženého podniku v zemi galského kohouta – společnosti Atos, která zabezpečuje například komunikaci francouzské armády – Češi neuspěli. Podle portálu Seznam Zprávy nakonec v soutěži vyhrála konkurenční nabídka firmy Onepoint.

Obranný průmysl přikupuje další slavné značky střeliva

Pro změnu americké rodinné stříbro, tedy legendární značka revolverů Colt je majoritně vlastněna někdejší Českou zbrojovkou už delší dobu, letos ale přicházejí vzhledem k rostoucím výnosům obranného průmyslu další obchody. Společnost už pod novým názvem Colt CZ koupila nedávno za 350 milionů dolarů od brazilských vlastníků také tradičního výrobce střeliva Sellier & Bellot, který má dlouhodobě výrobu v tuzemské Vlašimi.

Po nových obchodech se společnost Colt CZ zařazuje mezi trojici nejvýznamnějších světových výrobců ručních zbraní a munice.

Společnost Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada tento týden dokončila dlouhá jednání o koupi skupiny Kinetic Group, do níž spadají výrobci střeliva včetně ikonické značky Remington. Původní majitel, společnost Vista Outdoor, na akvizici kývla poté, co Češi svou nabídku zaokrouhlili směrem nahoru o 40 milionů na rovné dvě miliardy dolarů. To je v přepočtu asi 46 miliard korun. Touto sumou se velká akvizice zařazuje v letošním žebříčku na druhé místo hned za zmíněné převzetí britské pošty.

Nového majitele má také šest nákupních center v Polsku

Řádově menší, ale neméně zajímavé obchody letos české firmy hlásí i z dalších států a odvětví. Třeba tuzemská investiční skupina Star Capital Finance v květnu koupila šest obchodních center v Polsku. Původnímu majiteli, skupině Cromwell Property Group, za ně zaplatí v přepočtu víc než sedm miliard korun.

V Chorvatsku se zajímá podnikatel Jaroslav Strnad o záchranu upadající loděnice Uljanik 1856 ve městě Pula. Podle chorvatského serveru Poslovni.hr nabídl původně český investor za tento podnik 20,6 milionu eur. Jednání o záchraně krachujícího podniku podle portálu dosud pokračuje.

V Asii rostou datové klastry s českou visačkou

Čeští investoři se navíc nezdráhají vydat i na exotičtější trhy. Slibnou „investici bez nutnosti velké investice“ dohodl český výrobce bezpilotních letounů Primoco v Uzbekistánu. Deník e15 citoval spoluzakladatele firmy Ladislava Semetkovského, podle něhož se firma dohodla s vládou středoasijské země na vybudování nové továrny na výrobu dronů přímo v Uzbekistánu. Primoco bude mít ve společném podniku 85procentní podíl, uzbecká strana v rámci svého 15procentního podílu postaví na své náklady továrnu a letiště. Česká firma navíc nebude muset platit nájem, takže celková investice se má pohybovat jen v jednotkách milionů korun.

Firma LIKO-S koupila britský patent na vertikální zahrady. O expanzi české firmy si přečtěte více na portálu ExportMag.cz

Společnost IceWarp zase nedávno uzavřela v Pákistánu strategické partnerství s tamní softwarovou společností HexaLyze. Společně chtějí vybudovat moderní datový klastr ve městě Karáčí. Česká firma si zároveň v zemi otevře vlastní pobočku. Do obou projektů chce investovat nejméně milion dolarů. „Nabídneme místním úřadům a firmám službu, která je o 60 procent nákladově efektivnější než od jiných softwarových společností, doplněnou o řadu vylepšených nástrojů a funkcí včetně kybernetické bezpečnosti,“ říká Jan Urbík, globální obchodní ředitel společnosti. Ta zároveň oznámila úmysl vybudovat vlastní datové klastry také v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech. Silnou pozici už má IceWarp v Indii, kde provozuje pobočku s 200 zaměstnanci.

Letošek je bodem obratu

Podobných zpráv o obchodech českých firem v zahraničí přibývá. Objem investic proudících přes českou hranici v obou směrech se proto v poslední době vyrovnává. Zatímco v dřívějších letech jasně dominovaly přímé investice směrem do České republiky, loni jich bylo oproti těm odchozím víc už jen o 16 miliard korun. „Meziroční nárůst odchozích investic do zahraničí potvrzuje dlouhodobý trend růstu finanční síly tuzemských investorů,“ uvádí k tomu ve své souhrnné zprávě Česká národní banka, podle níž bude tento trend pokračovat.

Česká ekonomika tak dozrála do podobného stadia, jakým kdysi prošla v globálním byznysu třeba Jižní Korea. Poté co tam zahraniční investice nastartovaly hospodářský růst, domácí firmy samy získaly sílu a know-how a teď skupují své globální konkurenty. Podobný příběh nyní začíná zažívat český byznys.

Tomáš Stingl

• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme