Také jste dostali fakturu za neobjednané služby? Buďte obezřetní, šíří se podvodné faktury

Na konci loňského roku obdržela řada tuzemských podnikatelů fakturu za služby, které si nikdy neobjednala. Není to poprvé a určitě ani naposled, kdy se určitá firma snaží využívat vaší nepozornosti a kalkuluje s vaší nepozorností.

Některé z aktuálně rozesílaných faktur požadují úhradu zálohy na marketingové služby pro rok 2024, které jste ale nikdy u nikoho nikde neobjednali. Odesilatel faktury jako kdyby předpokládal, že v každodenním rytmu běžných úkolů nebudete fakturu na téměř 7.000 korun kontrolovat a bezmyšlenkovitě zaplatíte.

Úředník s lupou kontroluje faktury, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

U faktury je ostatně přiložen i doprovodný dopis, který děkuje za údajnou dosavadní spolupráci. Hezké oslovení, lákavý přehled dosavadní úspěšné činnosti dodavatele služeb a nenápadný apel na nezbytnost „pokračující“ spolupráce. – Spolupráce, která ovšem nikdy neexistovala, stejně jako nikdy nevzniklo plnění, za které by se mělo platit. Některé jiné faktury dokonce drze účtují nikdy neobjednané a samozřejmě nikdy nerealizované služby za předešlé kalendářní období.

Záměrný podvod bude přitom jednotlivec sám za sebe prokazovat jen obtížně. Odesilatel faktury může tvrdit, že se jedná o omyl. Stačí však prolistovat internet a diskuzní fóra, aby i nestranný pozorovatel pochopil, že jsou tyto faktury na neobjednané služby rozesílány záměrně a s jasným kalkulem.

Jak postupovat?

Fakturu za služby, které jste si neobjednali, pochopitelně neproplácejte. Jestli ji skartujete, nebo budete podnikat nějaké další kroky, záleží na vás. Klíčová je obezřetnost a prověřování každé doručené faktury.

Praxe totiž ukazuje, že podnikatel, který neuváženě zaplatí za služby, které si neobjednal, bývá podvodnou firmou atakován pravidelně. Vyskytly se dokonce případy, kdy byli někteří podnikatelé do úhrady faktury tlačeni předžalobní výzvou.

Obsah plnění je přitom rozmanitý. Vedle internetového marketingu se nejčastěji jedná o falešnou registraci firmy do zdánlivě důležitých firemních katalogů. Dostat však můžete i nabídku na údajně nezbytnou registraci ochranné známky, žádost o nečekanou úhradu údajně exspirované firemní internetové domény apod.

V každé takové situaci platí: Nepodlehnout tlaku, zbrkle nic neplatit a okolnosti v klidu prověřit.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme