Ceny za Průmysl 4.0 znají vítěze. Ti přispívají k digitální transformaci a inovacím

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyhlásil už popáté vítěze Ceny za Průmysl 4.0, letos poprvé ve spolupráci se SAPIE. Ocenění je udělováno firmám a projektům, které významně přispívají k digitální transformaci a inovacím v průmyslu. Hlavním vítězem letošního ročníku se stala FORVIA HELLA.

Vítězná FORVIA HELLA posbírala vavříny za svůj komplexní přístup k industrializaci a implementaci moderních technologií napříč celým výrobním procesem. Výhercem v kategorii Integrace je pro ČR firma PARTORY GROUP, pro Slovensko Spinbotics. Cenu za implementaci ve vlastní firmě si odnesla společnost Maxion Wheels Czech.

Vítězná Forvia Hella. Ceny za Průmysl 4.0 | SP ČR

„Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě sleduje klíčové trendy v oblasti digitální transformace českých firem a Průmyslu 4.0. Soutěž o Cenu za Průmysl 4.0 nám poskytuje cenný pohled na vývoj v této oblasti. Poprvé jsme se spojili se slovenskými kolegy ze Slovenské aliance pro inovativní ekonomiku (SAPIE), což vedlo k rekordnímu počtu přihlášených projektů a širokému spektru průmyslových odvětví. Letos byla také výrazně lepší úroveň projektů implementace ve vlastních firmách, což potvrzuje, že si firmy stále více uvědomují potřebu vzít digitální transformaci do svých rukou a efektivně ji realizovat s využitím pokročilých technologií,“ říká člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy a předseda poroty Jiří Holoubek.

Vítěz vyrábí světla pro automobily

FORVIA HELLA vyhrála s konceptem univerzální plně automatizované výroby osvětlovací techniky pro automobilový průmysl s využitím technologie VR.

Pavel Tuček, vedoucí inovací společnosti, vnímá ocenění jako úspěch rozsáhlé týmové práce. „Je to spojené s dlouholetým úsilím a moderní firemní kulturou, kterou implementujeme do všech fází produktového i procesního vývoje skrze industrializaci. Ocenění je dalším motivačním faktorem pro budování naší globální konkurenceschopnosti v dynamickém a neustále se zrychlujícím inovačním cyklu,” říká Tuček.

Mezinárodní strojírenský veletrh představí inovace, které mění průmysl

Pro firmy, které úspěšně zavedly řešení založené na moderních technologiích a prvcích Průmyslu 4.0 ve vlastních provozech, je určená kategorie Implementace ve vlastním podniku. Jejím vítězem se letos stala společnost Maxion Wheels Czech s.r.o. Porotu zaujala svým přechodem ze sekvenční výroby na in-line proces za použití robotického meziskladu a automatického JIT plánování. Mezi nejlepší tři řešení této kategorie patří také projekty Škoda Auto a Vítkovice Cylinders.

Integrátor je kategorie pro autory řešení či poskytovatele služeb, kteří vyvinuli a implementovali produkt či službu založenou na inovativních technologiích a prvcích Průmyslu 4.0 pro koncové zákazníky. Důležitým faktorem je úspěšné nasazení těchto technologií.

Předávání Cen za Průmysl 4.0 | SP ČR

Vítězem kategorie se v Česku stala společnost PARTORY GROUP s.r.o. za digitální továrnu s neomezeným strojním vybavením, která využívá svoji inovativní platformu poháněnou machine learning s cenotvorbou využívající algoritmy umělé inteligence. Mezi tři nejlepší pak porota vybrala ještě Vítkovice IT Solutions a Kinalisoft.

Nejlepším integrátorem na Slovensku se stala firma Spinbotics s.r.o., která vyrobila a integrovala prvního slovenského robota Spinbot, s cílem vytvořit nové možnosti automatizace pro malé a střední firmy. Dalšími oceněnými finalisty jsou firmy Sensoneo a iTranSys.

Široká škála projektů a rekordní účast

„Ceny Průmysl 4.0 jsou skvělou příležitostí ukázat, jak české i slovenské firmy využívají moderní technologie k dosažení vyšší efektivity a konkurenceschopnosti. Oceněné projekty nejsou jen důkazem jejich inovačního potenciálu, ale také inspirací pro další firmy, aby se vydaly cestou digitální transformace, která je nezbytná pro konkurenceschopnost českých firem,” uzavírá Jiří Holoubek.

Jedinou funkční vizí pro ekonomickou transformaci je Průmysl 4.0, lidé jsou naše největší bohatství

Z aktuálního průzkumu, který Svaz realizoval mezi firmami, vyplynulo několik zajímavých trendů. Oproti loňsku si firmy častěji uvědomují, že digitalizace jim umožňuje lépe reagovat na požadavky zákazníků. Klesá také počet podniků bez produktů nebo služeb splňujících atributy Průmyslu 4.0 – z 46,5 % v roce 2022 na 40,4 % letos.

Nejčastěji se automatizuje výroba a logistika, ale digitalizace proniká i do administrativy (personalistika nebo účetnictví). V roce 2019 plánovalo automatizaci administrativy 42 % podniků, letos už 72 procent. Vzrostl i počet firem, které plánují navýšit rozpočet na digitalizaci.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme