Díky nanotechnologiím nahrazují nebezpečné chemické látky neškodnými přípravky

Společnost HF servis dokázala vyrobit šetrnou alternativu i k takovým látkám, jako je aceton nebo toluen. Jejich výhodou je nejenom to, že nejsou rakovinotvorné a mají nízkou uhlíkovou stopu, ale jsou také nehořlavé.

Když v roce 1992 vznikla společnost HF servis, zaměřovala se nejdříve na dodávky výrobků průmyslové chemie na český trh, s nimiž začala v roce 1993. Protože po tomto zboží byla v Česku velká poptávka, začala firma postupně kromě dovozu také sama produkty z této oblasti vyrábět a kompletovat.

Foto: HF servis

V roce 2012 začala pronikat do velmi perspektivního oboru nanotechnologií a postupně vyvíjet a vyrábět takzvané nanopolymery, které se používají jako nátěry v lodním průmyslu, automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví. V roce 2017 začali s využitím nanotechnologií vyrábět také vodu odpuzující, neboli ultrahydrofobní polymer a v roce 2019 dokázali vyvinout antibakteriální a antivirový nanonátěr pro dezinfekční ochranu až na dobu 120 dnů.

„Bylo to něco nového, zajímavého, nabízející nové možnosti a široké uplatnění. Nikdo se v ČR nanotechnologií ve formě polymerů nezabýval, proto to pro nás byla velká výzva. Během doby, kdy se zabýváme vývojem nanopolymerů, jsme vyrobili širokou škálu nanoproduktů, které dodáváme do stavebnictví, lodního a automobilového průmyslu, ale také např. elektrotechnického, potravinářského a textilního průmyslu,“ vysvětluje technický ředitel společnosti HF servis Michal Founě, proč se firma pustila do vývoje v oblasti nanotechnologií.

Vlastní vývoj

Jako průkopníci v tomto oboru museli zvládnout i různé obtíže. „Neměli jsme přístup k informacím. Co se týče nanopolymerů, nebyly dostupné žádné publikace ani studie. Vše jsme vyvíjeli, testovali a vyráběli sami. Na vše jsme museli přijít sami, na základě námi provedených testů,“ pokračuje Michal Founě.

Foto: HF servis

Největší uplatnění mají podle něj nanoprodukty HF servis v oblasti stavebnictví. „Našimi největšími obchodními partnery jsou aplikační firmy, které naše výrobky odebírají na ochranu fasád, střech, dlažeb, památek a dalších stavebních povrchů. Jelikož jsou naše produkty vyráběny tak, aby zajišťovaly jednoduchou aplikaci, mohou je odebírat i koncoví zákazníci a tak mohou ušetřit za práci aplikačních firem,“ upozorňuje Michal Founě.

Kromě České republiky dodává společnost svoje výrobky také na Slovensko, do Chorvatska, Německa a Itálie. Mezi její partnery patří firmy jako ABB, Siemens, Volkswagen, Škoda Auto nebo Wienerberger.

Neporazitelná dezinfekce

V období pandemie koronaviru vzrostl zájem především o dezinfekční nanonátěry. „Vyvinuli jsme antibakteriální a antivirovou nanopolymerovou dezinfekční ochranu, která aktivně likviduje i odolné bakterie, včetně zlatého stafylokoka, viry, včetně koronavirů, plísně, kvasinky a další nechtěné mikroorganismy,“ popisuje technický ředitel HF servis.

Foto: HF servis

To, že je přípravek stoprocentně účinný po dobu 120 dní, společnost testovala v reálném provozu v rámci brněnské městské hromadné dopravy. „Je tam obrovská kumulace lidí a mohla tak být vyzkoušena také vysoká otěruodolnost našeho produktu. Po celou dobu 120 dní od jeho aplikace se neprováděly žádné další dezinfekce povrchu. Následně udělané stěry pak ukázaly naprosto dezinfikovaný povrch. Tímto jsme potvrdili, že náš výrobek vykazuje antibakteriální a antivirovou účinnost i v těchto extrémních podmínkách,“ zdůrazňuje Michal Founě.

Dezinfekční postřik byl kromě brněnských tramvají vyzkoušen také ve zdravotnických zařízeních, školách, poštách, domovech důchodců a podobně. Řada institucí přesto dezinfekci veřejných prostor podcenila. „Vzhledem k tomu, jak byla pandemie rozsáhlá, jsme čekali větší zájem o aplikaci tohoto produktu, už jen proto, že máme veškeré atesty, které dokládají jeho účinnost,“ dodává Michal Founě.

Mezi největší výhody nanonátěrů patří také to, že jsou biologicky odbouratelné a představují bezpečnou alternativu pro starší přípravky, které obsahují nebezpečnou a škodlivou chemii. „Neustále vyvíjíme bezpečnější a účinnější produkty dle trendů udržitelnosti a obnovitelnosti. Všechny produkty jsou dodávány se stanovenou dokumentací, návody, technickými, katalogovými a bezpečnostními listy dle systému REACH (zkratka pro chemickou politiku Evropské unie – poznámka redakce). Všechny naše produkty jsou biologicky odbouratelné, bez karcinogenních, toxických a škodlivých látek, s žádnou nebo minimální uhlíkovou a ekologickou stopou. Vyvíjíme nové bezpečné chemické směsi, které jsou nehořlavé, nezapáchající, bezpečné pro životní prostředí a pro člověka při práci s nimi,“ vypočítává Michal Founě výhody nátěrů, ale i různých tmelů, lepidel, maziv, odmašťovačů, olejů a nebo čističů na bázi biologicky odbouratelných nanomateriálů.

Češi vyvíjejí systém na odhalení nebezpečných plynů s využitím internetu věcí

Nahradili aceton i toluen

Prosadili se i v oblasti, kde to většina odborníků považovala za nemožné. „Pokořili jsme desítky let zažité názory, že není bezpečná náhrada acetonu, benzínu, toluenu, lihu a dalších látek. V naší divizi Impasol máme produkty, které tyto škodlivé, karcinogenní produkty nahrazují, nemají žádný CLP symbol, tedy výstražný symbol nebezpečnosti, a mají minimální uhlíkovou stopu,“ podotýká Michal Founě.

Foto: HF servis

Právě rostoucí důraz, který kladou firmy na životní prostředí i bezpečnost práce, vytváří pro výrobky z HF servis perspektivu do budoucna. „Naší velkou předností je i to, že díky vlastní výrobě a vývoji jsme schopni flexibilně reagovat na specifické potřeby zákazníků a mnohdy jim vyrábíme produkt na míru. Zároveň díky tomu, že jsme výrobci, poskytujeme profesionální servis a dokážeme zodpovědět veškeré dotazy zákazníků, co se účinnosti a vhodnosti daného produktu na určitý typ aplikace týče,“ uzavírá Michal Founě.

Dalibor Dostál

Společnost HF servis v kostce

Firma HF servis vznikla v roce 1992. Má dlouholetou tradici ve výrobě chemických prostředků s využitím nanotechnologií. Zaměřuje se na široké spektrum produktů – průmyslové odmašťovače, konstrukční lepidla, tmely, maziva, technické aerosoly, bezzápachová ředidla, čističe a nano ochrany s využitím ve stavebnictví, v automobilovém a lodním průmyslu a další.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Chemický průmysl | Nanotechnologie

Doporučujeme