Česko navštívila podnikatelská delegace tchajwanských polovodičových firem 

Významná tchajwanská podnikatelská delegace navštívila v posledním srpnovém týdnu Českou republiku. Jde o další důležitý krok k posílení vzájemné spolupráce a rozvoji polovodičového sektoru v Česku, která spočívá v podpoře výzkumu a vývoje a investic.

„Tato mise je pokračováním našich dlouhodobých aktivit s Tchaj-wanem v oblasti polovodičového průmyslu. Navazujeme na úspěšné investiční semináře v Tchaj-peji a kontinuálně pracujeme na posilování vzájemných vztahů. Díky tradici, kterou toto odvětví u nás má, a těmto systematickým krokům se Česko dostává na globální investiční mapu polovodičového průmyslu. Tato mise přinese nové příležitosti pro české firmy k zapojení do globálních dodavatelských řetězců v tomto perspektivním odvětví,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Jan Michal. 

Ilustrační fotografie

Návštěva tchajwanské delegace zahrnovala bohatý program, jehož součástí byl investiční seminář v Praze i návštěva Ústeckého kraje a Brna. Účastníci se seznámili s možnostmi investování v Česku, včetně aktuálního nastavení investičních pobídek či vízového procesu. 

„Příchod tchajwanských firem do Česka představuje významnou příležitost pro naši ekonomiku. Jsme rádi, že v průběhu mise došlo k navázání mnoha spoluprací mezi firmami a dalšími institucemi – tato spolupráce posílí naši pozici v hi-tech sektoru,“ uvedl vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací na Ministerstvu průmyslu a obchodu Petr Očko a dodává: „Společně s tchajwanskou stranou budeme nyní pracovat na zřízení Centra služeb pro investory, které bude pomáhat společně s agenturou CzechInvest tomu, aby se zde další hi-tech investoři z Tchaj-wanu usídlili.

Univerzita Tomáše Bati bude vychovávat experty na polovodiče

Delegaci v Ústí nad Labem přivítali zástupci vedení Ústeckého kraje a představitelé Inovačního centra. Součástí programu byla také návštěva průmyslových zón. „Velkou pozornost věnujeme právě Ústeckému kraji, kde vidíme velký potenciál pro transformaci regionu směrem k odvětvím s vyšší přidanou hodnotou, a zároveň je velkou výhodou tohoto kraje jeho geografická blízkost k Drážďanům, kde byla již zahájena rozsáhlá investice špičkové tchajwanské polovodičové společnosti TSMC,“ doplnil Petr Očko. 

V Brně se tchajwanští podnikatelé seznámili s rozvinutým inovačním ekosystémem Jihomoravského kraje a byly představeny také aktivity Vysokého učení technického v oblasti polovodičového průmyslu.

Doporučujeme