Česko podalo další žádost o platbu v rámci Národního plánu obnovy

Česká republika podala v pondělí 16. září třetí žádost o platbu z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF). Prostřednictvím Národního plánu obnovy (NPO) tak může získat dalších 42,7 miliardy korun ve formě grantů a více než 4,8 miliardy korun ve formě půjčky.

„V rámci Národního plánu obnovy připravuje řadu programů, prostřednictvím kterých investujeme do energetických úspor, modernizace výrobních procesů nebo digitalizace. Díky tomu pomáháme domácnostem snižovat náklady na energie a firmám zavádět nové technologie, což je zásadní pro jejich konkurenceschopnost,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že NPO není pouze o investicích, ale také klíčových reformách, které pokrývají oblasti, jako jsou doprava, školství nebo zdravotnictví.

Ilustrační fotografie

Schválení žádosti závisí na splnění 63 milníků a cílů v oblasti grantů a 2 dalších milníků pro půjčky. Z toho polovinu tvoří reformy, které jsou klíčové pro budoucnost země.

Mezi dosažené výsledky patří například legislativa zjednodušující využívání obnovitelných zdrojů energie, revize vodíkové strategie či úplné fungování jednotné digitální brány. V dopravě byla dokončena řada modernizačních projektů na železničních tratích a nádražích, vybudovány cyklostezky a bezbariérové trasy. Ve školství byly zavedeny nové IT programy a školy dostaly digitální vybavení. Rozjely se také projekty výstavby univerzitních kampusů (např. Mephared 2 UK, Biocentrum UK, BiopharmaHub MUNI). Dokončeny byly další projekty ke zpomalování odtoku a zadržování vody v lesích. 

„Tato žádost zahrnuje i reformu dlouhodobé péče a zavedení tzv. komunitní péče. Změny jsou náročné a stále probíhají, ale nemohli jsme s podáním žádosti déle čekat. Jde o klíčovou reformu pro budoucnost Česka,“ říká vrchní ředitel sekce fondů EU Marian Piecha.

Evropská komise má nyní dva měsíce na posouzení žádosti, následně ji předloží Hospodářskému a finančnímu výboru. Pokud žádost splní všechny podmínky, finance budou uvolněny, jinak může dojít ke krácení částky.

Národní plán obnovy vznikl v reakci na pandemii covid-19 s cílem nasměrovat Česko k zelené a digitální budoucnosti. Celkem může země získat až 209 miliard korun ve formě dotací a 19,4 miliardy korun ve formě půjček, pokud bude pokračovat v plnění plánu, který pokrývá oblasti jako digitální transformace, vzdělávání, výzkum, zdravotnictví a další.

Podrobnosti o aktuálním stavu plnění plánu a vypsaných výzvách jsou na webu www.planobnovycr.cz.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme