Česko-ukrajinská Mezivládní komise řeší podporu vzájemného byznysu i škody po agresi

O podpoře vzájemného byznysu, zejména ve vztahu k obnově škod způsobených ruskou agresí a možnostech mezinárodního financování jednali v Praze ministryně hospodářství Ukrajiny Julija Svyrydenková a český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Šlo o první jednání tohoto orgánu od začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nadstandardní vztahy obou zemí v oblasti diplomacie i obchodu potvrzuje i nárůst českého exportu na Ukrajinu, jehož objem je vyšší než před začátkem ruské invaze.

Ilustrační obrázek

„Hlavním důvodem našeho setkání bylo zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci. Jde o první jednání této komise od začátku ruské invaze a já jsem přesvědčen, že fakt, že jsme se zde sešli, jasně potvrzuje velmi dobré vztahy obou našich zemí, které se projevují nejen v naší pokračující podpoře Ukrajiny, ale také v růstu vzájemného obchodu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Podpora, kterou Ukrajina cítí od vlády České republiky a českého lidu, je neocenitelná. Od poskytnutí útočiště 600 000 uprchlíků po humanitární a vojenskou pomoc. Jsme vděční za podporu při obnově naší země. Česká republika byla jednou z prvních zemí, která přijala národní program pro rekonstrukci Ukrajiny, čímž stanovila příklad strategie podpory,“ připomíná Julija Svyrydenková.

Český export na Ukrajinu roste stále rychleji

V loňském roce vzrostl objem českého exportu na Ukrajinu meziročně o 41 procent na více než 35 miliard korun. I přes loňský nárůst se objem tuzemského exportu během prvních pěti měsíců meziročně navýšil o dalších 15 procent. Objem českého vývozu na Ukrajinu je zhruba o čtvrtinu vyšší než v předválečných letech 2020 a 2021.

„Česká podpora Ukrajiny proti ruské agresi je naši morální i strategickou povinností. Zároveň je pro nás tato podpora a rozvoj našich vzájemných vztahů i ekonomickou příležitostí. Svědčí o tom také nedávné konzultace ekonomických diplomatů, kdy mohly české firmy s našimi odborníky působícími ve všech významných zemích světa konzultovat své byznysové aktivity. Ukrajina patřila mezi trojici zemí, o které byl mezi podnikateli největší zájem,“ popisuje ministr Síkela.

Основна інформація щодо підприємництва громадян України в Чехії

Spolupráci mezi ukrajinskými a českými podnikateli podporuje Ministerstvo průmyslu a obchodu dlouhodobě. MPO založilo Business klub Ukrajina, prostřednictvím kterého poskytuje poradenské služby podnikatelům se zájmem o byznys na Ukrajině. V březnu letošního roku uspořádalo MPO s Ministerstvem zahraničních věcí konferenci Invest in Bravery na podporu českých a ukrajinských technologických start-upů.

Proniknout českým firmám na ukrajinský trh pomáhají zejména zástupci agentury CzechTrade. V loňském roce rozšířilo MPO síť zastoupení agentury o novou kancelář ve Lvově, která doplnila existující pobočku v Kyjevě.

Fond Ukrajina: Desítky zakázek českých firem

České firmy podporuje MPO v jejich úsilí získat zakázky na Ukrajině také finančně v rámci Fondu Ukrajina. Exportní garanční a pojišťovací společnost umožňuje pojistit zakázky českých firem až za pět milionů eur. Od založení fondu loni v červenci do začátku tohoto roku byly podpořeny desítky zakázek českých firem v hodnotě přes 120 milionů korun. Celkem EGAP eviduje pět desítek žádostí za víc než 500 milionů korun.

V rámci iniciativy Contact Ukraine přivítali na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně největší ukrajinskou obchodní delegaci od začátku ruské agrese. Více než 100 hostů z Ukrajiny se zde setkalo se zástupci českého byznysu.

ČR a Ukrajina 2023? Nové proexportní programy a mapování příležitostí

Na zasedání Mezivládní komise projednaly pracovní skupiny další možnosti podpory obchodní spolupráce zaměřené zejména na obnovu kritické infrastruktury postižené ruskou invazí na Ukrajině. Diskutovalo se o oblastech jako je energetika, obnovitelné zdroje, dopravní infrastruktura, strojírenství a další. Poprvé také zasedla pracovní skupina pro Dněpropetrovskou oblast, nad kterou Česko drží patronát. Jedná se o nejefektivnější nástroj pro přípravu a koordinaci dvoustranných projektů, do kterých bude zapojen český průmysl.

„Převzali jste patronát nad Dněpropetrovskou oblastí a usnadňujete její obnovu nejen slovy, ale konkrétními činy. Jsme přesvědčeni, že Ukrajina a Česká republika mají ještě více možností pro prohloubení spolupráce,“ říká Svyrydenková.

Ukrajince zajímá doprava či těžký průmysl

Nedílnou součástí Mezivládní komise je také Business fórum, které je obzvláště v česko-ukrajinských vztazích důležitou platformou pro nacházení a vytváření byznysových partnerství. Tentokrát se jej na české straně zúčastnilo více než 50 firem, jako prioritní sektory jsme ve spolupráci s ukrajinskou stranou zvolili energetiku, strojírenství a agrifood.

Zástupci ukrajinského Ministerstva ekonomiky se zajímali i o dopravní sektor, těžký průmysl či technologie čištění vodních zdrojů. Dopolední program Business fóra pokračoval krátkým networkingem, kde měly firmy šanci představit své výrobky a know-how.

Čeští strojaři navštívili srdce Ukrajiny

„Rozvoj Ukrajiny a obnova její energetické a dopravní infrastruktury jsou základem její obranyschopnosti proti ruské invazi. Ta ale zároveň negativně ovlivňuje schopnost soukromých společností nabízet Ukrajině své služby. S paní vicepremiérkou jsme se shodli, že právě proto je do jejich realizace nutné zapojit mezinárodní financování, včetně toho unijního. Rozvoji této spolupráce dále pomůže také sbližování Ukrajiny s vnitřním trhem Evropské unie,“ dodává Jozef Síkela. Má to podpořit růst exportu ukrajinského zboží do Evropské unie, což Ukrajině pomůže v její obraně proti ruské agresi.

„Hlavní prioritou ukrajinské vlády je nyní obnova a ochrana energetického systému, proto jsme vděční České republice za její ochotu pomoci nám překonat tuto výzvu. Dnes jsme na zasedání komise významně přispěli k posílení společného obchodu, finančního sektoru, přitahování investic, obnovy zničené kritické infrastruktury, posílení našeho vzdělávání, zemědělského sektoru i ekologie. Všechny tyto kroky jsou základem, na kterém stavíme Ukrajinu jako moderní evropský stát,“ uzavírá Julija Svyrydenková.

• Teritorium: Česká republika | Ukrajina

Doporučujeme