Český design dobývá Británii. V Londýně se představí přední tuzemské značky

Setkání českých a britských odborníků na design proběhne 11. září 2024 v prostorách české ambasády v Londýně. Akce odstartuje venkovní výstavu předních českých designových značek, která bude v areálu Velvyslanectví ČR k vidění v průběhu celého září.

Středobodem společensko-obchodního odpoledne bude debata, moderovaná Benedictem Hobsonem, ředitelem vlivného magazínu Dezeen. Venkovní expozice představí produkty 15 členských či spřízněných značek Asociace českého průmyslového designu (AČPD).

Designová svítidla BOMMA

V Londýně se ve středu 11. září setkají přední čeští výrobci a britští oboroví profesionálové z řad designérů, architektů, zástupců developerských firem a obchodníků s designem. 

Akce vyvrcholí panelovou diskusí, moderovanou Benedictem Hobsonem, novinářem a ředitelem nejvlivnějšího světového magazínu Dezeen o architektuře, interiérech a designu.

Mezi řečníky vystoupí Jakub Pollág, absolvent Royal College of Art, designér a umělecký ředitel s bohatými pracovními zkušenostmi z Londýna, Dagmar Zvoníčková Fredholm, česká designérka žijící v Londýně a spoluzakladatelka společnosti Novavita, či David Karásek, designér a majitel společnosti mmcité, významného světového výrobce městského mobiliáře.

Nábytek z recyklovaného plastu. Startup vytváří z odpadu designové unikáty

Součástí setkání bude výstava nejzajímavějších kousků z aktuální produkce patnácti členských a spřízněných značek Asociace českého průmyslového designu, mezi jejichž významné zahraniční trhy patří právě Velká Británie.

Hvězdy českého průmyslového designu? Preciosa, Ton, Ravak či USSPA

Asociace sdružuje české výrobce, které spojuje dlouholetá systematická spolupráce s designéry a důraz na produkt s přidanou hodnotou, který spoluvytváří unikátní příběh značky.

Lavičky Limpido (mmcité). Design: Roman Vrtiška

Představí se zde výrobci jako Alca, Klimchi, Preciosa, Ravak, Ton nebo USSPA. Všichni patří k evropské či světové špičce ve svém oboru a navazují na bohatou tradici českého designu. Zároveň ale nastolují nové trendy a jsou příkladem precizní průmyslové výroby, která díky spojení s promyšleným designem dokáže vyniknout v současné silné konkurenci. 

Prostřednictvím doprovodné venkovní expozice ve formě panelů na plotě ambasády se budou moci s těmito českými značkami blíže seznámit i kolemjdoucí, a to v průběhu celého září.  Akce proběhne ve spolupráci Asociace českého průmyslového designu, Velvyslanectví České republiky v Londýně a CzechTrade United Kingdom.

Systematická spolupráce se špičkovými designéry

Asociace českého průmyslového designu je neziskovým profesním sdružením 26 firem s převažující českou výrobou, které spojuje systematická spolupráce s designéry. Vznikla se záměrem propagovat design jako nedílnou součást inovace, přidané hodnoty produktu a silný nástroj konkurenceschopnosti na našem i světovém trhu. Asociace propojuje dialog s majiteli firem, státními a vzdělávacími institucemi a odbornou i širokou veřejností.

Představované značky vyprávějí různé příběhy – za některými z nich najdeme staletou historii a kořeny v tradičních českých řemeslech, jako je sklářství nebo výroba nábytku. Jiné se vyvinuly z rodinných firem a v neposlední řadě jde o zástupce mladých, dynamických značek s progresivním pohledem na design jako nedílnou součást udržitelné výroby.

Spojují je hodnoty jako poctivé zpracování, inovativní přístup a jedinečný, osobitý design. Český a britský design navíc sdílejí společné historické kořeny v překotných časech průmyslové revoluce. V Anglii se tehdy zrodil pojem „průmyslový design“, na území dnešního Česka zase první designový kousek, který je v produkci dodnes.

Redakčně upravená tisková zpráva AČPD

• Oblasti podnikání: Design
Tematický Newsletter
Zajímá vás téma inovací a startupů? Nepropásněte nové články na BusinessInfo.cz, přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Co můžete čekat? Portréty začínajících technologických a inovativních firem, úspěchy tuzemských startupů, aktuality z oblasti výzkumu a vývoje, spolupráce podniků s vědeckými institucemi, nebo informace o programech na podporu oblasti VaVaI.

Zpracování osobních údajů
Přihlášením potvrzuji souhlas, že jsem se seznámil(a) se Zásadami zpracování osobních údajů. Tento portál je chráněn technologií reCAPTCHA od společnosti Google a platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Doporučujeme