Český kardiolog v kapse: Stav srdce bude nově monitorovat umělá inteligence

Zpřístupnit pohodlný monitoring srdce masové populaci a zachraňovat životy více lidem – to byl záměr českého startupu Kardi Ai. Jejich technologie, která splňuje přísné standardy kvality a bezpečnosti, získala zdravotnickou certifikaci MDR IIa. Kardi Ai kombinuje hrudní pás s mobilní aplikací a umělou inteligencí, která umožňuje v reálném čase vyhodnocovat EKG uživatele.

Naměřená a analyzovaná data následně slouží i jako podklad pro lékaře, díky kterému budou moct lépe nastavit případnou léčbu. Na problémy spojené se srdcem v Evropě ročně zemře 1,8 milionu lidí, včasné odhalení může velké části z nich zachránit život.

Ilustrační fotografie

Technologie se zaměřuje na včasnou detekci srdečních arytmií a dalších problémů, čímž napomáhá prevenci závažných zdravotních komplikací, jako jsou mrtvice, časný nástup demence či srdeční selhání.

Konvenční metody jsou ve srovnání s AI neefektivní

„Pro pacienty, kteří trpí srdečními komplikacemi, je v dnešní době poměrně složité svůj zdravotní stav pohodlně a bezpečně monitorovat. Konvenční metody jsou totiž často nedostupné, nepohodlné a vyžadují přítomnost odborného personálu. Všechny tyto faktory mohou vést k opožděné detekci problému, což zvyšuje riziko závažných komplikací. Naším cílem proto bylo vyvinout takové řešení, které tyto bariéry odstraňuje,“ vysvětluje motivaci k vývoji technologie přední kardiolog a spoluzakladatel Kardi Ai profesor Tomáš Skála.

Udává se, že fibrilací síní trpí dvě až tři procenta populace. Data více než 1 300 platících uživatelů nicméně ukázala, že číslo může být ještě vyšší. Kardi Ai odhalila fibrilaci u více než 20 procent pacientů, čímž několikanásobně překonává běžně dostupné metody na trhu. Nově startup umožňuje rozšíření technologie o další typy poruch srdečního rytmu, a stává se tak ještě přínosnějším pro široké spektrum uživatelů.

Nová technologie pomáhá zjistit onemocnění srdce. TA ČR podpořila projekt miliony

„Srdeční choroby jsou v Česku i ve světě hlavní příčinou úmrtí, přičemž srdečními problémy trpí přibližně 2,9 milionu obyvatel. Mnozí z nich si však svého zdravotního stavu nejsou vědomi,“ dodává Skála. Technologie Kardi Ai se tak stává důležitým nástrojem pro zvýšení povědomí o vlastním zdraví a pro včasnou prevenci závažných srdečních onemocnění, která mohou lidem snížit kvalitu života.

Zdraví pod kontrolou každou minutu

Nově Kardi Ai dokáže rozpoznat až sedm různých typů srdečních arytmií, což představuje výrazné zlepšení oproti předchozí verzi, která uměla detekovat pouze fibrilaci síní, jež je častější u starší populace. K měření srdečního rytmu využívá startup hrudní pás značky Polar.

„Již léta důvěřují lékařští výzkumníci, sportovní profesionálové i společnosti po celém světě značce Polar při měření srdečního tepu s bezkonkurenční přesností,“ říká Sander Werring, CEO Polar Electro.

„Vážíme si spolupráce se společností Kardi Ai, která si vybrala Polar H10 jako nedílnou součást své technologie. Využití řešení Powered by Polar® znamená krok vpřed v oblasti zdravotní modernizace. Integrací přesnosti a spolehlivosti Polar H10 s přístupem Kardi Ai směřujeme k budoucnosti, která bude zdravější a informovanější, a která povede k novým způsobům detekce a monitorování závažných onemocnění,“ dodává Werring.

Medicínský start-up získal investici 1,5 milionu eur na další rozvoj 

Tímto rozšířením technologie najde uplatnění i u mladších uživatelů, kteří mohou trpět jinými poruchami srdečního rytmu. Kromě toho Kardi Ai vylepšila i způsob, jakým technologie komunikuje s koncovými uživateli.

Životy zachraňující semafor

Nyní umělá inteligence přímo vyhodnocuje výsledky měření a okamžitě informuje pacienta pomocí jednoduchého „semaforu“: zelená značí vše v pořádku, žlutá doporučuje mírnou kontrolu, oranžová pak signalizuje vážný problém, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. Aplikace dodává i rozhraní pro lékaře a nabízí jim tak nástroj, jak mít dostatek dat ze souvislých měření o stavu uživatele. Mohou tak efektivně směřovat pozornost na pacienty, kteří skutečně potřebují péči, a zároveň omezit přebytečnou byrokracii.

„Jako lékař vnímám dostupnost informací a vyhodnocení umělou inteligencí jako ohromný benefit. Rozšíření našich schopností na detekci sedmi typů arytmií je zásadním krokem kupředu, díky němuž můžeme efektivně pomáhat i mladším lidem, kteří jsou ohroženi jinými typy srdečních poruch než starší populace. Díky našemu systému přímé komunikace mezi umělou inteligencí a pacientem navíc odpadá potřeba zprostředkovaných konzultací se specialisty, což zvyšuje rychlost a účinnost reakce na potenciálně život ohrožující stavy,“ doplňuje Tomáš Skála.

Startup Kardi Ai doposud získal ve dvou investičních kolech podporu od renomovaných investorů. V prvním kole do projektu vložili přibližně 8,5 milionu korun investoři z Depo Ventures, BrightCap Ventures a drobní investoři z okruhu rodiny a přátel. Druhé investiční kolo přineslo dalších více než 34 milionů korun, které společnost získala od fondů Purple Ventures, Soulmates Ventures, Garage Angels a Cleverage VC.

Redakčně upravená tisková zpráva

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Zdravotnická technika

Doporučujeme