Český startup vyvíjí aplikace pomocí ChatGPT. Stokrát rychleji a úsporněji

Česká firma Contember nabízí klientům převratnou novinku, jež mění svět vývoje webových aplikací. V řádu minut je bez vývojářů generuje umělá inteligence. Díky tomu má podle investorů potenciál stát se jednorožcem – startupem s tržní hodnotou přes miliardu dolarů.

Zakladatelé startupu Contember Jan Sládek, David Matějka a Jonáš Nobile našli před lety ve vývojářském studiu manGoweb raison d´etre v tom, že zjednoduší klientům život při tvorbě webových aplikací.

David Matějka, Jonáš Nobile a Jan Sládek (zleva). Foto: Contember

„Nechat si naprogramovat webovou aplikaci na míru je trochu sázkou do loterie i nákladnou záležitostí. Od začátku jsme chtěli vývoj zlevnit a zjednodušit,“ popisuje Jan Sládek. To se povedlo zejména díky loňskému nástupu ChatGPT, který byl pro Contember darem z nebes. Chatbot od OpenAI změnil pravidla hry.

Těm, kteří vytvářejí webové aplikace, dnes vývojová platforma Contember –⁠ pomocí zmíněné umělé inteligence –⁠ výrazně zkracuje cestu k cíli. To, co dříve trvalo několik týdnů nebo i měsíců a stálo zkušené programátory na front endu i back endu mnoho bezesných nocí, zvládne umělá inteligence do pěti minut. Klient tak ušetří čas i peníze.

Řešili jsme vlastní problémy

Podnikání není ani věda, ani umění. Je to praktická zkušenost, napsal kdysi rakouský ekonom Peter Drucker. Také zakladatelé startupu Contember na počátku řešili primárně problémy, které je trápily v jejich vlastní praxi.

Cvrčci a červi běžnou součástí jídelníčku: Startup nabízí Čechům exotiku

Zkušení weboví vývojáři se potkali v českém technologickém a designovém studiu manGoweb, které vytváří weby, e-shopy či mobilní aplikace a zaměstnává desítky vývojářů, UX designérů a analytiků. Vznikla zde například Rekola (český projekt na sdílení jízdních kol), portál Darujme.cz a mnoho dalších webů, aplikací i startupů jako calto.shop

Spolumajitel manGoweb Honza Sládek s kolegou Davidem Matějkou se nicméně i zde potýkali s typickým vývojářským svízelem. Tvorbu webových aplikací tradičně brzdí nedostatečná komunikace mezi front end a back end pracovníky, ti si přehazují zadání jako pověstný horký brambor a weby vznikají neúměrně dlouho.

Vytvoření webových aplikací často trvá dlouho z prostého důvodu – v týmu je moc lidí. Programátoři front endu čekají na to, až jsou s back endem hotoví jejich kolegové.

Právě to se dvojice zakladatelů – ve spolupráci s další personou vývojářského světa Jonášem Nobilem – rozhodla změnit.

Contember open source framework jsme skutečně začali psát ještě jako součást agentury manGoweb. Řešili jsme si – jak už to bývá – vlastní problémy. Teprve v roce 2021 nám došlo, že by to mohlo používat více lidí a od manGoweb jsme se oddělili,“ potvrzuje Jan Sládek.

Od počátku vytvářeli nástroj pro front end vývojáře. Tak aby nepotřebovali velký tým, ale obešli se bez spolupráce s programátory na back endu, byli soběstační a o provoz se postarala platforma.

Front end (prezentační vrstva) je ta část systému, kterou přímo ovládá uživatel.
Back end (vrstva operující se samotnými daty) je část systému, která je od uživatele fyzicky dál a poskytuje mu službu.

„Na konci roku 2022, tedy když se objevil ChatGPT, jsme ovšem zjistili, že generativní AI umí skvěle ´přeložit´ lidský popis back endu nebo byznys aplikace do strukturované formy. A že v kombinaci s naší vývojovou platformou můžete mít aplikaci za pár minut,“ dodává vývojář.

Vývoj Contemberu trval více než tři roky, stál desítky milionů korun a testoval se na více než dvou stovkách projektů. Tvrdá práce se ale vyplatila.

Nepřijdou vývojáři o práci?

Jak rychle tedy dokáže umělá inteligence vytvořit plně funkční webovou aplikaci? „Od momentu, kdy dopíšete zadání, trvá generování aplikace zhruba 60 až 90 vteřin,“ odpovídá vývojář.

Celý proces tím ale nekončí. Pevné základy domu, mimochodem postavené na míru těm, kteří si aplikaci objednali, v tu chvíli stojí. Programátoři nicméně musejí následně aplikaci dokončit, což podle zakladatelů Contember nezabere příliš času.

Jak rychle dokáže AI vytvořit funkční webovou aplikaci?

„Pro finální verzi aplikace skutečně potřebujete vývojáře, který vezme kód a některé věci dodělá. Často třeba komunikací přes API s dalšími aplikacemi. Výhodou nicméně je, že máte prakticky ihned robustní základ – uživatele, správu oprávnění, API a webovou strukturu – to vše přesně na míru vašemu zadání. Nemyslím si, že vývojáři přijdou o práci, ale jejich náplň práce se změní,“ usmívá se Sládek.

Zásadní výhodou, a to zejména pro malé a střední firmy, je zmíněná úspora času a peněz. A také to, že je proces výrazně jednodušší a využití prakticky bez limitů.

„Představte si, že potřebujete schvalovat náklady ve firmě. Vaši manažeři musejí zadat náklad ke schválení, po odsouhlasení vámi pak účetní oddělení schválené proplácí. Když dáte takové zadání našemu AI Studiu, vygeneruje vám neprodleně aplikaci, jíž můžete hned začít používat. Zároveň máte k dispozici kód, takže pokud pár věcí chcete trošku jinak, jakýkoli vývojář (případně s tím pomáháme my) je umí rychle upravit. A provozovat to buď můžete u nás na cloudu nebo na svém serveru,“ doplňuje Jan Sládek. 

Jan Sládek, Contember

AI Studio Contember zatím stále funguje v beta verzi. Podle zakladatele startupu generuje smysluplně různé aplikace na schvalování, management nástroje, CMS systémy pro správu webů/obsahu. Nově dokáže generovat i marketplace. 

Jan Sládek připouští, že čím větší je komplexita aplikace a nároky klientů na vzhled uživatelského rozhraní, tím zbývá (po vygenerování Chatem GPT) více práce na lidského vývojáře. „Jak říkám, zatím je to beta verze a každý týden umíme aplikace lepší a lepší,“ dodává podnikatel.

Zatím potřebujete někoho, kdo se „nezalekne kódu“

Proces generování aplikací pomocí ChatGPT vypadá jednoduše, je ale srozumitelný i pro úplného laika, aby mohl funkční web vytvořit ve firmě kdokoli (i bez zkušeností s IT)?

Nástroj je podle zástupců startupu určen primárně pro vývojáře nebo obecně pro ty, kteří se „nezaleknou kódu“.

Víme ale už o několika lidech, kteří se díky Contemberu začali učit základy programování. Vygenerovali si aplikaci, chtěli udělat pár úprav a přišlo jim, že to přece zvládnou. A zvládli,“ říká Sládek s úsměvem.

Foto: Contember

Sám je přesvědčen, že do několika měsíců bude proces natolik jednoduchý, že jej zvládne i úplný nováček. „Samozřejmě směřujeme k tomu, aby mohl náš nástroj používat kdokoli –⁠ největší překážkou jsou úpravy již existující aplikace, ty je nyní samozřejmě potřeba dělat v kódu. Interně už ale máme v alfa verzi nástroj, který ty změny umí. Zatím dělá dost chyb, ale dejte nám pár měsíců,“ přesvědčuje Jan Sládek.

Ten uvádí na konkrétním příkladu, jak proces vytváření webové aplikace pro klienta funguje.

„Náš klient z Kanady, starší pán, dělá roky v PR, vytvořil databázi novinářů v Kanadě a chtěl k ní prodávat přístup. Našel Contember, zavolali jsme si na 20 minut a následně jsem vygeneroval první verzi aplikace. On byl nadšený, v zásadě zbývalo zapojit platby přes Stripe (a nahrát do aplikace data z jeho zdrojů dat). S tím jsme mu pomohli a může spouštět. Celé to včetně komunikace trvalo pár dní,“ dodává vývojář. Zároveň ale připouští, že u složitějších informačních systémů zabere vývoj více času.

Samotný Contember framework, na kterém celý projekt stojí, dnes používají vyšší stovky klientů. 

„Často právě kvůli migraci dat ze starého systému a napojení na další systémy. Co se čísel týče, tak aplikace, které začaly v AI Studio, nyní používají desítky klientů. Tím jsou myšleni ti, o kterých víme. Můžou být ale i takoví, o kterých nevíme, a blížíme se hranici 2000 vygenerovaných aplikací,“ popisuje Jan Sládek.

Pomoc od lovců jednorožců

Zásadní pomocí pro Contember byly milionové investice českého deep tech fondu Tensor Ventures a společnosti 108 Agency.

„Díky investici jsme se mohli zcela zaměřit na produkt a co nejrychleji ho dostat k většímu množství lidí. Tensor Ventures je VC fond a společně si myslíme, že softwarový trh čekají velké změny a že můžeme uspět na globálním trhu. 108 Agency je naopak česká firma, která už léta Contember framework používá a zná naši práci. O to větší radost jsem měl z toho, že nám věří a rozhodli se pomoct nám zhmotnit naší vizi,“ prozrazuje Jan Sládek.

Investoři Martin Drdúl, Roman Smola a Petr Ulvr z Tensor Ventures se chtějí prezentovat jako lovci jednorožců. Těch ale zatím po české zemi mnoho nepobíhá – jde o společnosti, jejichž tržní hodnota přesáhne miliardu dolarů (v ČR jen Rohlík a ProductBoard) 

Potenciál je záhy doplnit v miliardové stáji ovšem Contember podle zástupců fondu bezpochyby má. Proto se investoři neobávají, že by jejich kapitálová injekce neměla smysl.

„Na povrchu vypadá Contember jednoduše, pod povrchem jde o nesmírně propracovaný a odladěný systém, který využívá všeho, o čem nyní čteme v médiích,“ říká k investici Martin Drdúl.

Podle něj jde o hotový produkt, který mohou ihned začít používat firmy po celém světě a má obrovský potenciál, protože zásadně mění svět vývoje webových aplikací.

Svět inovací v Česku

Contember je bezesporu inovativním projektem a jako takovému mu bude slušet účast na blížícím se Týdnu inovací. Akce pro inovátory z celého světa, kterou hostí Česko každoročně na podzim, letos probíhá v týdnu od 9. října.

„Na Týdnu inovací budeme mít stánek a budeme tam generovat webové aplikace pro každého, kdo přijde. Takže se stavte, rádi vám vše ukážeme a třeba se domluvíme na spolupráci,“ vyzývá Jan Sládek.

Přínos akce pro český byznys hodnotí Sládek pozitivně. Inovátoři a progresivní firmy by si podle jeho slov měli cenit příležitosti si s lidmi promluvit o tom, jaké změny inovace světu přinášejí. Týká se to samozřejmě i umělé inteligence potažmo konkrétních projektů jako je Contember.

„Můžeme takpochopit, zda řešíme problémy, které lidé mají anebo co by potřebovali, aby někdo vyřešil (třeba pomocí AI). Tím, že vygenerování aplikace trvá pár minut, stánky na inovačním veletrhu jsou pro nás ideální příležitost ukázat, co děláme,“ dodává ještě zakladatel Contember.  

Trojice vývojářů v čele inovativního startupu

Jan Sládek má za sebou téměř 20 let tvorby webových aplikací – nejprve jako front end vývojář, později jako manažer. Je spolumajitelem agentury manGoweb, byl u vzniku bikesharingu Rekola a v roce 2014 pořádal konferenci WebExpo.
David Matějka je programátorem, Contember open source framework vznikl z velké části jeho zásluhou. V manGoweb pomáhal s aplikací Darujme.cz, kterou zde roky vyvíjeli.
Jonáš Nobile má vystudovanou grafiku ve Velké Británii, roky podnikal v brand designu a postupně se naučil vyvíjet front end (štvalo ho, když mu vývojáři říkali, že to, co chce udělat, nejde). Dnes se všichni věnují primárně projektu Contember (kromě vlastních rodin a dětí).

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Software a ICT služby

Doporučujeme