Zdroj: CzechTrade

Čeští strojaři navštvíli Ukrajinu

V květnu z projektu ekonomické diplomacie proběhla mise strojírenských podniků do Kyjeva a Dnipropetrovské oblasti. Akci pořádala zahraniční kancelář CzechTrade Ukrajina (Kyjev) společně s Velvyslanectvím ČR na Ukrajině.

Dnipropetrovská oblast i v době válečného stavu zůstává významným průmyslovým a strojírenským regionem, kde sídlí těžební, zpracovatelské a metalurgické závody. V okolí města Kryvyj Roh se těží železné a titanové rudy.

Ilustrační fotografie

Po obchodní schůzce v sídle průmyslové skupiny Metinvest v Kyjevě vyrazila mise do Dnipra a následně do Kryveho Rohu v Dnipropetrovské oblasti, kde proběhla jednání se zástupci místních podniků, zejména šachet, úpravárenských, metalurgických a strojírenských závodů.

Zástupci společností Alta, T Machinery, Prestar a Gantry Rail se po delší době osobně setkali se svými stálými zákazníky a rovněž seznámili s novými místními podniky. Přínosným bonusem se stala návštěva několika místních závodů.

ExportMag.cz: Ve světě vznikne síť ekologických učeben Archimedes s českými technologiemi

Od začátku konfliktu byly přetrženy tradiční dodavatelské řetězce, řada ukrajinských výrobních závodů zůstala na okupovaném území, což generuje poptávku místních těžebních, strojírenských, metalurgických závodů po určitých typech spotřebních materiálů a komponentů. S ohledem na dlouhou a komplikovanou logistiku zdejší podniky prakticky nedovážejí produkci z Číny, ale hledají dodavatele mezi evropskými výrobci.

V nastalé obchodní situaci mají české podniky převahu v tom, že historicky vyráběly součástky pro zařízení dle gostů, tj. norem, které se používaly v postsovětském území, a mohou navázat na tuto zkušenost. Rovněž tak naše podniky mají dlouholetou vícevrstvou spolupráci s ukrajinskými závody právě v segmentu těžebního, zpracovatelského a metalurgického zařízení.

V návaznosti na rozšíření stávajícího sortimentu o položky pro obranný průmysl a válečnou ekonomiku, poptávají ukrajinské závody nové technologie výroby a příslušné zařízení, což také skýtá obchodní příležitosti pro české inženýringové a strojírenské podniky. 

Zpracoval tým pracovníků kanceláře CzechTrade Ukrajina (Kyjev)

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí

Doporučujeme