Čína zveřejnila návrhy národních standardů pro potraviny

Národní zdravotní komise Číny zveřejnila na konci června 14 návrhů nových či revidovaných národních standardů vztahujících se k potravinám, které jsou momentálně v domácím připomínkovém řízení.

Jejich obsah může na základě obdržených komentářů doznat významných změn. Zahraniční exportéři věnují zvýšenou pozornost zejména standardu pro základní principy značení balených potravin, jehož znění si může vynutit změny u podoby čínských etiket.

Ilustrační fotografie

Standardy dle kategorií:

  • potravinové produkty: vařené masové výrobky, sladké a slané pečivo, mléčný protein, sušené zeleninové a ovocné výrobky,
  • potravinářské přídatné látky: kyselina jablečná, capsicum oleoresin, butylhydroxytoluen, uhličitan amonný, barvivo lískových ořechů
  • zpracování potravin: specifikace pro kontrolu kontaminace potravin olovem, specifikace pro kontrolu kontaminace potravin akrylamidem, specifikace pro kontrolu kontaminace potravin chloropropanolu a estery glycidylu
  • fyzikální a chemické testovací metody a procesy: odhalování kyseliny asparagové a glutaminu v potravinách
  • obecné standardy: obecná pravidla pro označování polotovarů

Čína také doplnila seznam karanténních škodlivých organismů u rostlin. Dne 28. června 2024 Čína u WTO notifikovala doplnění svého seznamu karanténních škodlivých organismů pro importované rostliny a jejich produkty. Seznam platný od roku 2021, který obsahoval 446 škůdců, se rozroste o 47 nových položek. Komentáře je možné zasílat na čínské kontaktní místo pro SPS otázky do 27. srpna 2024.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat, velvyslanectví ČR v Pekingu. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme