Čínští chovatelé drůbeže se potýkají s poklesem cen

Problémy s nízkými tržními cenami masa se v Číně v poslední době silně projevují i u drůbeže. Drůbeží je přitom druhým nejkonzumovanějším druhem masa v Číně. Vepřové maso tvoří zhruba 60 % celkové spotřeby.

Příčinou nízkých cen drůbežího masa je nadprodukce a setrvale nízká poptávka. Čínská produkce brojlerů se za poslední čtyři roky zvýšila z 5 na 8,5 miliard kusů, což však domácí trh nestíhá pojmout.

Ilustrační fotografie

Hlavní regionální trhy s brojlery zaznamenaly po svátcích lunárního roku pokles o více než 12 %. Cena vajec v lednu klesla oproti prosinci o 0,6 %, ačkoli si v meziročním srovnání polepšila. Situace se negativně promítá také do cen kuřat a násadových vajec. Přesycení domácího trhu se Čína snaží řešit exporty, zejména do Japonska a Jižní Koreje. Celkové vývozy drůbežího za rok 2024 meziročně vzrostly o 39 % na více než 770 tisíc tun.

Autor: Ondřej Plaček, zemědělský diplomat ČR, velvyslanectví ČR v Pekingu.
Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku. Zdroj: South China Morning Post

• Teritorium: Asie | Čína | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme