ČNB se inflace nebojí, opět snížila úroky. A razantněji než v prosinci

Bankovní rada České národní banky se rozhodla v únoru opět snížit základní úrokovou sazbu, tentokrát ještě výrazněji než loni v prosinci. Dvoutýdenní repo sazba byla snížena o 0,5 procentního bodu na 6,25 %.

ČNB tak definitivně rezignuje na svůj boj s inflací, ani podle ekonomů to už není potřeba. Růst inflace by měl být v letošním roce nízký. Kromě základní repo sazby se o půl procentního bodu snížila i diskontní sazba na 5,25 % a lombardní sazba na 7,25 procenta.

Česká národní banka
Česká národní banka

Pro většinu zástupců podnikatelů i ekonomů není krok bankovní rady překvapením. Možná se nečekalo razantnější snížení a půl bodu.

Před loňským prosincem zůstávala repo sazba rok a půl na sedmi procentech, a to kvůli vysoké inflaci. V roce 2024 pak budeme podle ekonomů svědky jejího citelného poklesu pod 4 procenta.

Hypotéky budou dál zlevňovat

Od základní úrokové sazby se odvíjí například úročení komerčních úvěrů a mezi drobnými podnikateli zajímá i ty, kteří musejí čelit sankcím za nezaplacené daně. Roční penále totiž činí právě repo sazba ČNB, navýšená o 14 procentních bodů.

Pokles úroků ČNB předznamenaly již některé banky snížením svých sazeb na hypotékách a měly by v tom pokračovat. 

ČNB poprvé od května 2020 snížila úroky. Koruna reaguje oslabením

„Snížení základních úrokových sazeb na hodnotu 6,25 % přináší na trh nemovitostí optimismus stran dostupnějších hypoték. Je ale dobré na situaci vždy koukat z obou stran. Vyšší poptávka po vlastním bydlení totiž ve střednědobém horizontu způsobí další navýšení cen realit. Ty jsou ale již nyní na nadprůměrně vysoké úrovni,“ komentuje rozhodnutí ČNB zakladatel platformy InvestBay Daniel Rajnoch.

Například podle únorových dat portálu Realitymix.cz vzrostly meziročně průměrné ceny bytů v krajských městech napříč celou Českou republikou v průměru o 7,3 procenta.

„Mnoho lidí si tak i přes nižší úrokové sazby nebude moci kvůli vzrůstajícím cenám bytů pořízení vlastního bydlení dovolit. Pokud se ale podíváme na situaci z dlouhodobého hlediska, dává smysl do nemovitostí alespoň investovat – jedná o stabilní komoditu, která se v čase zhodnocuje,“ dodává Rajnoch.  

Koruna po rozhodnutí ČNB opět oslabuje

Česká národní banka je podle ekonoma Lukáše Kovandy přesvědčena, že inflace rychle slábne a ani lednová čísla ji nijak nezaskočila. Koruna v reakci oslabuje citelněji, a to přes 25 Kč za euro, připomíná.

Predikce MF: Ekonomika se vrátí k růstu, inflace bude kolem tří procent

„Bankovní rada ČNB je přesvědčena, že inflace rychle odeznívá a že ani lednové přecenění nebylo v tomto ohledu závažným rizikem. Jeho rozsah budeme znát teprve za týden, kdy statistici zveřejní příslušné údaje. Koruna v reakci na dnešní krok ČNB přesto oslabuje, což značí, že podstatná část trhu mínila, že centrální banka se uchýlí jen k redukci o 0,25 procentního bodu,“ popisuje Kovanda.

Výrazněji než v únoru 2024 byla základní sazba snížena naposledy v květnu 2020, v důsledku dopadů první vlny covidové pandemie. „ČNB bude sazby snižovat i nadále a nelze vyloučit, že opět v rozsahu půl procentního bodu na příštím zasedání. Na konci roku by základní sazba měla činit 3,75 procenta,“ očekává ekonom.

„Na dnešním zasedání rozhodla bankovní rada ČNB o snížení sazeb o 50 bazických bodů, zatímco náš i mediánový odhad analytiků počítal s opatrnějším tempem (-25 bb). Reakce trhu je očekávatelná, kdy koruna v prvních minutách od rozhodnutí oslabila o více jak 0,5 procenta a překonává hranici 25,10 korun za euro. Je tak na nejslabších úrovních od jara 2022. Další snížení sazeb v podobném, nebo větším rozsahu, očekáváme i na březnovém zasedání,“ připojuje svůj komentář analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš.

red

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme