Zkoumali změny hmotnosti 15 milionů pacientů v roce před, během a po pandemii na základě elektronických zdravotních dat. Ukázalo se, že 39 % pacientů během pandemie skutečně přibralo na váze, přičemž přírůstek hmotnosti byl definován jako přírůstek vyšší než normální kolísání o 1,1 kg. Přibližně 27 % přibralo méně než 6 kg a asi 10 % přibralo více, přičemž 2 % přibrala více než 12,5 kg.
Nicméně ne každý tedy během karantény přibral na váze. Někteří lidé reagují na stres tím, že nejedí. Tito lidé ignorují své signály hladu, a tak v době stresu hubnou. Jak ukázaly výsledky studie, během prvního roku pandemie zhublo 35 % pacientů.
Důvodů pro hubnutí může být více. Jedním může být i to, že lidé více seděli a méně se hýbali, čímž ztráceli svalovou hmotu a přibírali tuk (tuk váží méně než svaly). Podstatně příznivějším důvodem úbytku hmotnosti je spíše fakt, že lidé upřednostňovali své zdraví a měli větší kontrolu nad skladbou stravy.
Studie dokazují, že kvalitní domácí vaření je ze zdravotního hlediska lepší, než návštěva restaurací a fastfoodů. Lidé navíc využili dobu karantény jako příležitost ke cvičení a soustředění se na svou kondici, výživu a spánek.
Naopak důvody nárůstu váhy jsou zjevné. Když odhlédneme od omezených fyzických aktivit, hodně lidí bylo během prvního roku pandemie ve stresu a ten je spojen se zvýšenou produkcí kortizolu. Ten ve spojení s konzumací vysoce zpracovaných potravin s vyšším obsahem soli a tuku často končí růstem váhy. Lidské tělo ve stresu také pomaleji metabolizuje.
Stres a vysoká hladina kortizolu jsou navíc spojeny se zvýšeným množstvím břišního tuku, který zhoršuje rizika srdečních chorob či cukrovky 2. typu. Kortizol také může snižovat svalovou hmotu, což má opět vliv na rychlost metabolismu, protože čím méně svalové hmoty je v lidském těle, tím nižší je rychlost metabolismu a tím méně kalorií se spálí v klidu. To vše je při zvýšeném stresu předpokladem pro přibývání na váze a zhoršený zdravotní stav. Dle doporučení expertů je správnou cestou pravidelná pohybová aktivita, kvalitní strava a praktiky snižující dopad stresu.