CRIF: Letos do července začalo v Česku podnikat téměř 49 tisíc lidí, o 5,5 tisíce více než loni

Od začátku roku do konce července začalo v České republice podnikat 48 603 lidí. Zároveň činnost ukončilo 49 942 podnikatelů. To znamená, že v Česku za uplynulých 7 měsíců ubylo 1 339 fyzických osob podnikatelů (FOP).

Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Podnikatelka stojící před provozovnou, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Jen v červenci začalo podnikat 5 866 lidí a 2 529 jich s podnikáním skončilo, což znamená letos zatím nejvyšší čistý přírůstek 3 337 podnikatelů. „Letošní červenec byl z hlediska počtu vzniků nejsilnější v porovnání se stejným obdobím za poslední roky. Naopak zániků bylo v tomto měsíci v porovnání s minulými roky nejméně. To ale nic nemění na tom, že od roku 2023 podnikatelů stále ubývá. Letos tak nadprůměrný počet lidí sice s podnikáním začal, ale ještě více jich skončilo,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Růst počtu podnikatelů zaznamenaly letos pouze tři kraje, nejvíce to bylo v Praze

Nejvíce lidí od začátku letošního roku ke konci července začalo s podnikáním v Praze (9 090), ve Středočeském (6 673) a v Jihomoravském kraji (5 326). Nejvíce lidí ukončilo podnikání v Praze (6 795), ve Středočeském (6 220) a v Jihomoravském kraji (5 306). V Praze se tak letos počet podnikatelů zvýšil (více jich vzniklo, než zaniklo) o 2 295, jejich počet vzrostl ještě ve Středočeském a v Jihomoravském kraji. V ostatních krajích se jejich počet snížil – nejvíce v Karlovarském kraji, a to o 650 a ve Zlínském kraji o 557.

Praha také zaznamenala nejvyšší meziroční růst začínajících podnikatelů, a to o 25 %, výraznější byl růst podnikatelských nováčků také v Libereckém a ve Středočeském kraji (shodně o 16 %). Méně lidí oproti loňsku naopak začalo podnikat na Karlovarsku, a to o 1 %.

Expert: Malé firmy by měly vsadit na digitalizaci, nemusí je stát miliony a rok času

Nejvíce nových podnikatelů je ve stavebnictví

V rámci základních odvětví začalo nejvíce osob od začátku roku ke konci července podnikat ve stavebnictví (6 505), v profesních vědeckých a technických činnostech (6 150) a ve zpracovatelském průmyslu (6 104). Nejvíce lidí podnikání ukončilo v odvětví obchodu (12 967), dále pak ve stavebnictví (8 234) a ve zpracovatelském průmyslu (6 729). Počet nových podnikatelů meziročně nejvíce narostl ve vzdělávání (+ 54 %) a v odvětví nakládání s nemovitostmi (42 %).

Letos se počet podnikatelů zvýšil v deseti hlavních odvětvích, ve stejném období o rok dříve to bylo jen v jednom odvětví. Nejrychleji rostl v odvětví těžby a dobývání a v kulturních a rekreačních činnostech. Největší pokles nastal v odvětvích obchodu a výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla.

Největší úbytek (rozdíl mezi počtem nových a zaniklých) zaznamenává odvětví obchodu, které je za prvních 7 měsíců roku chudší o 9 512 podnikatelů. Navzdory tomu zůstává nejvíce zastoupeným odvětvím. Druhým nejčetnějším odvětvím je zpracovatelský průmysl, ve kterém se počet podnikatelů letos mírně snížil. Nejvíce podnikatelů naopak přibylo v informačních a komunikačních činnostech (1 313), v dopravě a skladování (1 212) a kulturních a rekreačních činnostech (982).

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme