CRIF: Od začátku roku zbankrotovalo 3 678 podnikatelů, o 7 procent více než loni

Od začátku letošního roku ke konci srpna bylo v Česku vyhlášeno 3 678 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 252 (7 %) více než ve stejném období minulého roku.

Zároveň bylo podáno 3 839 insolvenčních návrhů, o 139 (4 %) více než loni. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Ilustrační fotografie

„Od začátku roku evidujeme nárůst počtu bankrotů mezi podnikateli. Zatímco v loňském roce se průměrně dostalo do konkurzu 415 podnikatelů měsíčně, letos dosahuje měsíční průměr 460 bankrotů. Současně také pozorujeme mírný vzestup počtu insolvenčních návrhů oproti loňsku, což naznačuje, že počet bankrotů poroste i ve zbytku roku. Na druhé straně se sice zvyšuje objem úvěrů podnikatelů, avšak jejich platební morálka se zlepšuje, o čemž svědčí pokles podílu nevýkonných úvěrů na jejich objemu v letošním roce,“ vysvětluje Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Jen v srpnu zbankrotovalo 421 podnikatelů a bylo podáno 459 insolvenčních návrhů. V obou případech jde o jedny z nejnižších počtů v rámci letošního roku. To je ale způsobeno prázdninovým obdobím, kdy počty podnikatelských bankrotů pravidelně klesají.

Za posledních 12 měsíců v Česku zbankrotovalo celkem 5 234 fyzických osob podnikatelů, o 5 % více než v předchozím období. Je to obrat, protože po roce 2020 se jejich počet až do roku 2023 postupně snižoval. Znatelný je také růst insolvenčních návrhů, kterých bylo za posledních 12 měsíců podáno 5 535, oproti předchozímu období o 4 % více. Průměrně za posledních 12 měsíců zbankrotovalo 47 z 10 tisíc aktivních podnikatelů.

Nejvíce podnikatelských bankrotů soudy za posledních 12 měsíců vyhlásily v Moravskoslezském kraji (709), v Praze (638) a ve Středočeském kraji (556), nejméně pak na Vysočině (181) a na Karlovarsku (189). Avšak nejvyšší míru podnikatelských bankrotů za posledních 12 měsíců vykazuje Karlovarský kraj s 83 a Ústecký kraj s 87 bankroty na 10 tisíc aktivních subjektů. Oproti tomu patří podnikatelé v Praze a ve Středočeském kraji k nejméně ohroženým, v porovnání s Karlovarským krajem je zde míra bankrotů méně než poloviční.

V rámci odvětví bylo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů podnikatelů vyhlášeno ve stavebnictví (1 252), v obchodu (781) a ve zpracovatelském průmyslu (722). Dlouhodobě nejvíce ohrožuje bankrot podnikatele v odvětví dopravy a skladování, kde za posledních 12 měsíců zbankrotovalo 69 z 10 tisíc registrovaných subjektů a stavebnictví s 49 bankroty na 10 tisíc podnikatelů. Nejnižší míru bankrotů dlouhodobě vykazují odvětví poskytující vzdělávací, zdravotnické a sociální služby (7 bankrotů na 10 tisíc podnikatelů) nebo informační a komunikační činnosti (8 bankrotů na 10 tisíc podnikatelů).

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti CRIF

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme