CRIF: V červenci bylo podáno 111 firemních insolvenčních návrhů, nejvíce od března 2021

V červenci bylo v České republice vyhlášeno 64 bankrotů obchodních společností a zároveň bylo podáno 111 insolvenčních návrhů. V obou případech jde o nejvyšší počty za letošní rok. 

Insolvenčních návrhů bylo podáno nejvíce od března roku 2021. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou pravidelně provádí společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

„Počet firemních bankrotů letos roste ji od května. Obdobně se zvyšuje i počet insolvenčních návrhů, což  naznačuje  růst firemních bankrotů i v příštích měsících. Z dlouhodobého hlediska jde zatím spíše o stagnaci počtu firemních bankrotů. Růst vkladů firem se výrazně zpomalil, mnohme rychleji se zvýšil objem jejich úvěrů. Nicměné podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů firem nadále klesá. Situace v jednotlivých odvětvích a krajích je rozdílná,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Počet bankrotů obchodních společností se oproti červnu zvýšil o 3. Počet návrhů na firemní bankrot se meziměsíčně zvýšil o 14. Z dlouhodobé statistiky vyplývá, že v červenci bývá  vyhlašováno  méně bankrotů než v ostatních měsících roku. Z tohoto hlediska je tak letošní červenec výraznou výjimkou.

Největším firemním bankrotem byla dceřinná společnost Liberty Ostrava

Dle obratu největší společností s vyhlášeným bankrotem v červenci je slévárenská společnost Liberty Engineering Products Ostrava, dceřiná společnost Liberty Ostrava. Další větší společností, u které byl vyhlášen bankrot, je CZ BIRK z Turnova podnikající ve shromažďování, sběru a odstraňování odpadů. Největší společností z hlediska kategorie tržeb, na kterou byl podán insolvenční návrh, je pražská společnost J.A.E., která podniká v oblasti nemovitostí.

Insolvence – úpadek a způsoby jeho řešení

Firemní bankroty z dlouhodobého hlediska stagnují

Za posledních 12 měsíců byl vyhlášen bankrot u celkem 669 obchodních společností, pouze o 3 více než v předchozím období. Zároveň bylo podáno 1 043 návrhů na firemní bankrot, o 4 více než v předchozích 12 měsících. Průměrně za posledních 12 měsíců připadlo na každých 10 tisíc aktivních obchodních společností 16 bankrotů a tento počet se v poslední době výrazněji nemění.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v červenci vyhlášeno v Praze (35) a ve Středočeském kraji (8). Naopak žádný firemní bankrot nebyl vyhlášen v Plzeňském kraji. Na 10 tisíc aktivních firem připadlo v posledních 12 měsících nejvíce bankrotů v Kralovarském kraji (20) a v Olomouckém kraji (19), nejméně pak v Pardubickém kraji (7) a v kraji Vysočina (9). V rámci odvětví bylo v červenci nejvíce bankrotů vyhlášeno v obchodu (14) a ve zpracovatelském průmyslu (11). V odvětví vzdělávání, zdravotnictví a sociální péče nebyl vyhlášen ani jeden bankrot. Nejvíce bankrotů na 10 tisíc registrovaných firem v posledních 12 měsících připadlo v odvětví dopravy a skladování (20) a v kategorii ostatních činností (19). Nejméně pak v odvětví vzdělávání, zdravotnictví a sociální služby a v odvětví informační a komunikační činnosti (v obou případech po 8 bankrotech).

Zdroj: CRIF

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Analýzy a statistiky

Doporučujeme