CRIF: V Česku letos vzniklo již 20 222 firem, o tisíc více než ve stejném období loni

Během srpna bylo v České republice založeno 2 478 obchodních společností, což je o 166 více než ve stejném měsíci loni. Zároveň zaniklo 1 449 firem, o 237 více než před rokem.

V tomto roce přibylo již 9 496 firem, což je o 854 více než v roce 2023 ve stejném období. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

„Srpen tradičně patří mezi měsíce s nižší aktivitou v zakládání firem, ale růst počtu vzniklých společností za osm měsíců letošního roku naznačuje, že trh si i přes celkovou nejistotu udržuje určitou dynamiku. Roste i počet zaniklých firem, i když pomalejším tempem. Na trhu je tak o 9,5 tisíc firem více než na konci loňského roku. Vstup do podnikání neodradil ani mírný vzestup počtu bankrotů firem “ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

V letošním roce se meziročně počet vzniklých firem zvedl o 6 %, zatímco počet zaniklých jen o 2 %. Za prvních osm měsíců roku 2024 vstoupilo na trh 20 222 firem a 10 726 firem z něj odešlo. Na 10 zaniklých firem tak připadlo 19 nových, což je o něco lepší výsledek než před rokem.

Obchodní společnosti čelí tlaku

Při detailnějším pohledu na sektorovou strukturu pokračuje snižování počtu firem v oblasti obchodu, kde na 10 zaniklých firem připadlo jen 7 nových. Obchod je tak i nadále jediným významnějším sektorem, ve kterém počet zaniklých firem převažuje nad počtem vzniklých. Ani ekonomický vývoj a obnovený růst koupěschopné poptávky domácností na to neměly žádný vliv. V odvětví nakládání s nemovitostmi se počet firem v letošním roce nezměnil.

Nejrychleji přibývají firmy v sektoru výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, kde na 10 zaniklých společností připadá 85 nových. Tento trend potvrzuje rostoucí zájem o energetiku, zejména o nové technologie a obnovitelné zdroje energie. Rychle se zvyšoval počet firem i v odvětví vzdělávání a rovněž v informačních a komunikačních činnostech.

Snižte si náklady při cestách do ciziny. V září žádejte o vrácení DPH

Regionální rozdíly ve vývoji počtu firem

Nejvíce firem za prvních osm měsíců roku 2024 vzniklo tradičně v Praze (10 142), v Jihomoravském kraji (2 343) a v Moravskoslezském kraji (1 450). Na druhé straně nejvíce firem zaniklo také v Praze (5 876), následuje Jihomoravský kraj (1 099) a Moravskoslezský kraj (754). Kraj Vysočina nadále vyniká nejvyšším poměrem vzniklých firem na 10 zaniklých (37). Naopak jen velmi pomalu se zvýšil počet firem v Ústeckém a v Karlovarském kraji, ve kterých na 10 zaniklých připadlo jen 11, resp. 12 nových firem.

Graf: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností za prvních 8 měsíců roku

Zdroj: CRIF
Redakčně upravená tisková zpráva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme