CRIF: Za první tři čtvrtletí v Česku přibylo 10 375 firem, o 9 % více než loni

Od začátku roku ke konci září v České republice vzniklo 22 556 firem, nejvíce od roku 2018. Zároveň u nás zaniklo 12 181, zatím historicky nejvíce.

Znamená to, že v České republice letos přibylo 10 375 firem, což je sice o 9 % více než loni, ale méně než v roce 2021. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Ilustrační obrázek

„Zvyšování počtu zaniklých firem je logické vzhledem k tomu, že firem neustále přibývá a aktuálně je jich na českém trhu více než 590 tisíc. Z hlediska počtu vzniků jsme se nyní začali dostávat na předpandemické počty,“ říká Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Na 10 zaniklých firem letos připadlo 19 nových stejně jako v roce 2019, stále je to však nižší růst počtu firem než v roce 2021 a 2022.

Jen v září vstoupilo na český trh 2 336 firem, což je v porovnání se zbytkem roku mírný podprůměr. Zároveň jich lehce nadprůměrně – konkrétně 1 452 – zaniklo.

Graf 1: Počet vzniklých a zaniklých obchodních společností za prvních 9 měsíců roku

Nejrychleji přibývají firmy na Vysočině

Nejvíce firem za prvních devět měsíců roku 2024 tradičně vzniklo v Praze (11 524), s odstupem dále v Jihomoravském kraji (2 655) a v Moravskoslezském kraji (1 648). Nejvíce firem zaniklo rovněž v Praze (6 758), v Jihomoravském kraji (1 201) a v Moravskoslezském kraji (1 648). Kraj Vysočina nadále vyniká nejvyšším poměrem vzniklých firem na 10 zaniklých (34), firmy zde tak přibývají nejrychleji ze všech krajů. V žádném z krajů se počet firem nesnížil, pouze na Ústecku se jejich počet nezměnil – z trhu odešel téměř shodný počet firem, jaký na trh vstoupil. V Karlovarském a v Libereckém kraji se počet firem zvedl jen mírně.

Graf 2: Počet vzniklých obchodních společností na jednu zaniklou za prvních 9 měsíců roku

Nejvíce firem stále vzniká v odvětví obchodu, ještě více jich ale končí

Nejvíce firem vzniklo v prvních třech čtvrtletích v odvětví obchodu (2 583), v nakládání s nemovitostmi (2 477) a ve zpracovatelském průmyslu (2 290). Nejvíce firem letos do konce září zaniklo v odvětví obchodu (3 662), v odvětví nakládání s nemovitostmi (2 452) a v profesních, vědeckých a technických činnostech (1 471).

Pokračuje snižování počtu firem v oblasti obchodu, kde na 10 zaniklých firem letos připadlo jen 7 nových. Obchod je tak i nadále jediným významnějším sektorem, ve kterém počet zaniklých firem převažuje nad počtem vzniklých. Ke stagnaci počtu firem dochází v odvětví nakládání s nemovitostmi a v peněžnictví a pojišťovnictví, kde letos vznikl zhruba stejný počet firem, jako zanikl.

Nejrychleji přibývají firmy v sektoru výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, kde na 10 zaniklých společností připadlo 77 nových. Rychlým tempem přibývají společnosti také v odvětví ostatních činností, kam se řadí opravy výrobků pro osobní potřebu nebo poskytování osobních služeb jako kadeřnictví, kosmetika a praní a čistění textilních výrobků. Zde připadlo na 10 zaniklých firem 74 nových.

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, a.s.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Obchod

Doporučujeme