ČSÚ: Ceny průmyslových výrobců po dvou měsících meziměsíčně vzrostly

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně nezměnily a meziročně byly nižší o 3,7 %. Ceny průmyslových výrobců vrostly meziměsíčně o 0,6 % a meziročně o 1,7 %.

Ceny stavebních prací meziměsíčně vzrostly o 0,1 % a meziročně byly vyšší o 1,8 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 1,3 % a meziročně vzrostly o 3,5 %.

Ilustrační fotografie

„V meziročním srovnání se ceny v průmyslu zvýšily o 1,7 % a rostou tak již čtvrtý měsíc v řadě. Ceny stavebních prací meziročně vzrostly o 1,8 % a ceny tržních služeb pro podniky o 3,5 %. Ceny v zemědělství poklesly meziročně o 3,7 %“, upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Ceny zemědělských výrobců se meziměsíčně nezměnily. Vzrostly ceny obilovin o 2,9 %, olejnin o 2,1 % a mléka o 0,5 %. Snížily se ceny prasat o 0,6 %, drůbeže o 3,5 %, vajec o 5,7 % a brambor o 30,8 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců nižší o 3,7 % (v červnu o 7,5 %).

V rostlinné výrobě ceny klesly o 7,4 %. Nižší byly ceny brambor o 23,1 %, obilovin o 12,8 % a čerstvé zeleniny o 7,8 %, ceny ovoce se zvýšily o 43,4 % a olejnin o 5,9 %. V živočišné výrobě byly ceny vyšší o 0,7 %. Ceny skotu byly vyšší o 7,7 % a mléka o 6,7 %. Klesly ceny vajec o 17,9 %, drůbeže o 8,2 % a prasat o 6,7 %.

Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců po dvou měsících poklesů vzrostly o 0,6 %. Zvýšily se zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny motorových vozidel, přívěsů a návěsů se zvýšily o 1,5 %, papíru a výrobků z papíru o 1,8 %, počítačů, elektronických a optických přístrojů o 1,4 % a elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 0,4 %. Ceny potravinářských výrobků byly vyšší o 0,3 %, z toho rostlinné a živočišné oleje a tuky o 1,2 % a mléčné výrobky o 1,1 %. K poklesu cen došlo v odvětví chemických látek a chemických přípravků o 0,7 % a tiskařství a nahrávacích služeb o 0,4 %.

Ceny průmyslových výrobců se meziročně zvýšily o 1,7 % (+1,0 % v červnu) a rostou tak již čtvrtý měsíc v řadě. Vyšší byly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných výrobků. Ceny počítačů, elektronických a optických přístrojů se zvýšily o 5,1 %, oprav, údržby a instalace strojů a zařízení o 4,8 %, motorových vozidel, přívěsů a návěsů o 4,7 % a elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 4,0 %. Ceny dřeva a dřevěných a korkových výrobků byly nižší o 2,7 %, papíru a výrobků z papíru o 3,1  %, základních kovů o 4,4 % a ropy a zemního plynu o 16,1 %. Klesly ceny potravinářských výrobků o 2,9 %, z toho zejména rostlinných a živočišných olejů a tuků o 15,7 %, mlýnských a škrobárenských výrobků o 14,6 % a průmyslových krmiv o 11,9 %.

„Pokračující pokles cen zemědělských výrobců v kombinaci s nižšími cenami v potravinářském průmyslu umožňuje, aby ceny potravin v obchodech nezdražovaly. Tento vývoj je navíc podpořen zlevňováním pohonných hmot, což snižuje náklady na logistiku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Červencové ceny v průmyslu sice překvapily směrem nahoru, důvod k panice to ovšem není. Jednorázové výkyvy oběma směry jsou v tomto oboru standardem a tak se zde cenová hladina nachází pod úrovní z počátku letošního roku. Příznivě hodnotíme i de facto stagnaci cen ve stavebnictví a zemědělství a za příjemné překvapení považujeme citelný meziměsíční pokles cen služeb pro podniky. V aktuálních datech nenacházíme žádné rizikové signály pro vývoj spotřebitelské inflace, která tak podle nás i v blízké budoucnosti zůstane pod kontrolou,“ uvádí hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Tradiční soutěž hledá i letos rodinnou firmu roku. Kdo se může přihlásit?

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly ceny energií o 4,2 % a výrobků investiční povahy o 3,8 %. Snížily se ceny meziproduktů o 1,2 %. Ceny průmyslových výrobců bez energií byly meziročně vyšší o 0,8 % (v červnu klesly o 0,3 %).

Ceny stavebních prací dle odhadů se meziměsíčně zvýšily o 0,1 %, stejně jako ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Ceny stavebních prací se meziročně dle odhadů zvýšily o 1,8 % (v červnu po zpřesnění o 1,9 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly nižší o 0,1 % (v červnu o 1,1 %).

Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 1,3 %. Shodně klesly ceny za reklamní služby a průzkum trhu a za služby v oblasti tvorby programů a vysílání, a to o 18,2 %. Snížily se ceny za služby v oblasti produkce filmů, videozáznamů, televizních pořadů a zvukových nahrávek o 7,0 % a ceny v pozemní dopravě o 0,9 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby vzrostly o 0,1 %.

Ceny tržních služeb pro podniky byly meziročně vyšší o 3,5 % (stejně jako v červnu). Ceny za reklamní služby a průzkum trhu vzrostly o 10,1 %, za služby v oblasti zaměstnání o 9,1 %, za služby v oblasti nemovitostí o 7,8 % a za právní a účetnické služby o 6,4 %. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby byly vyšší o 3,1 % (v červnu o 3,2 %).

Ceny průmyslových výrobců v EU – červen 2024 (předběžná data)

V zemích Evropské unie (EU), podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v červnu meziměsíčně vrostly o 0,5 % (v květnu klesly o 0,2 %).

Nejvíce se ceny zvýšily v Estonsku o 2,2 % a ve Španělsku a v Rumunsku shodně o 1,9 %. Na Slovensku ceny vzrostly o 1,4 %, v Polsku o 0,6 %, v Rakousku o 0,2 % a v Německu o 0,1 %. Nejvíce ceny klesly v Bulharsku o 1,0 %, v Česku, ve Francii a ve Finsku shodně o 0,3 %. 

V červnu v EU meziročně klesly ceny o 3,1 % (v květnu o 3,9 %). Ceny nejvíce klesly na Slovensku o 19,0 % a ve Francii o 6,0 %. V Polsku se ceny snížily o 5,7 %, v Rakousku o 5,1 % a v Německu o 1,9 %. V Česku byly ceny vyšší o 1,0 %. Nejvíce ceny vzrostly v Lucembursku o 19,1 % a v Portugalsku o 2,4 %.

Zdroj: ČSÚ. Doplněno o komentáře ekonomů.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Průmysl

Doporučujeme