ČSÚ: Export i import meziročně klesl

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu skončila v červnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 29,3 mld. Kč, který byl meziročně o 11,2 mld. Kč vyšší.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zejména meziročně menší schodek obchodu s chemickými látkami a přípravky o 2,9 mld. Kč a ropou a zemním plynem o 2,5 mld. Kč. Kladné saldo se zvýšilo u elektrických zařízení o 2,3 mld. Kč a motorových vozidel o 2,1 mld. Kč.

Ilustrační fotografie

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně větší deficit obchodu s rafinovanými ropnými produkty o 3,0 mld. Kč a menší přebytek obchodu se stroji a zařízeními o 0,9 mld. Kč.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se státy EU se v červnu meziročně snížil o 3,4 mld. Kč. Deficit obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 13,9 mld. Kč.

Meziročně klesl vývoz o 4,2 % na 386,2 mld. Kč a dovoz o 7,3 % na 356,9 mld. Kč. Červen 2024 měl o dva pracovní dny méně než červen 2023.

„Export v korunovém vyjádření meziročně klesl o 4,2% a import o 7,3%, což bylo ovšem ovlivněno nižším počtem pracovních dní. Po očištění pozorujeme meziroční růst exportu o 3,4% a pokles importu o 0,5%. Pokud zohledníme námi očekávaný vývoj cen exportu, pak v reálném vyjádření si export připsal asi 1,1% meziročně,“ uvádí v komentáři ekonom UniCredit Jiří Pour.

„V červnu došlo k meziročnímu poklesu u většiny komoditních skupin, a to jak na straně vývozu, tak dovozu. Meziroční růst o více než 1 mld. Kč jsme zaznamenali pouze u dovozu rafinovaných ropných produktů nebo u vývozu chemických látek a chemických přípravků a ostatních dopravních prostředků,“ říká Jana Mazánková, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ. 

Meziměsíčně po sezónním očištění se zvýšil vývoz o 3,4 % a dovoz o 0,9 %.

V lednu až červnu 2024 dosáhl přebytek obchodní bilance 156,5 mld. Kč, což představovalo meziroční přírůstek o 80,0 mld. Kč. Od začátku roku stoupl vývoz o 2,2 %, zatímco dovoz klesl o 1,4 %.

„Bilance zahraničního obchodu byla pokaždé v prvních pěti měsících v plusu a červen tento trend nezměnil, když vývoz byl vyšší než dovoz o 29,3 mld. Kč. Za celé první pololetí skončila obchodní bilance s přebytkem 156,5 mld. Kč a již dalece překonává celoroční výsledek minulého roku. Předpokládáme, že tento vývoj bude pokračovat i ve druhé polovině roku, a to navzdory tomu, že zahraniční poptávka je stále utlumená a zprávy zejména z Německa příliš optimisticky nevyznívají,“ uvádí ke zveřejněným číslům ČSÚ analytik Reiffeisenbank Martin Kron.

„Rizikem kromě situace v největší evropské ekonomice je zvyšující se napětí na Blízkém východě, které může opětovně vyústit především v rostoucí ceny ropy a námořní dopravy, což by mělo negativní konsekvence pro mezinárodní obchod, který je pro Českou republiku, jako proexportně orientovanou ekonomiku, zcela zásadní,“ dodává Kron.

Zdroj: ČSÚ. Doplněno o komentáře ekonomů

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme