ČSÚ: Vývoz meziročně mírně vzrostl, dovoz stagnoval

Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 13,6 mld. Kč, který byl meziročně o 4,4 mld. Kč vyšší.

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil zejména obchod s elektrickými zařízeními, který se meziročně zlepšil o 6,4 mld. Kč (přechodem z pasiva do aktiva). Deficit obchodu s ropou a zemním plynem se zmenšil o 4,0 mld. Kč a kladné saldo obchodu s motorovými vozidly vzrostlo o 2,7 mld. Kč.

Ilustrační fotografie

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně větší deficit obchodu počítači, elektronickými a optickými přístroji o 5,2 mld. Kč, rafinovanými ropnými produkty o 4,1 mld. Kč a základními kovy o 1,8 mld. Kč.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se státy EU se v květnu meziročně zvýšil o 2,2 mld. Kč. Deficit obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 1,8 mld. Kč.

„Další kladný výsledek v řadě za měsíc květen, byť opatrný s nárůstem o 1,2 %, by již po skvělém dubnu mohl naznačovat obrat k jednoznačně pozitivnímu trendu českého exportu, na který jsme byli zvyklí v minulosti dlouhodobě. U klíčových exportních teritorií vidíme spíše pokles, zmíním například Německo, nebo velmi mírný růst, výjimkou je opakovaně Velká Británie s meziročním dvojciferným nárůstem o 28,4 %, a tento měsíc také Španělsko s růstem o 18,2 %,” uvádí v komentáři k aktuální statistice zahraničního obchodu generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Dvacet let v Unii: Českému byznysu členství prospělo

Meziročně vzrostl vývoz o 1,2 % na 388,4 mld. Kč, zatímco dovoz zůstal zhruba na stejné úrovni jako v předchozím roce (374,8 mld. Kč). Květen 2024 měl stejný počet pracovních dní jako květen 2023.

„I květnová obchodní bilance si udržela kladné saldo. Bilance všech prvních pěti měsíců letošního roku skončila v přebytku a dohromady již přesáhla celkovou bilanci loňského roku. Z hlediska vývozu a dovozu pak kromě tradičního obchodu s motorovými vozidly vzrostl v květnu nejvíce vývoz i dovoz počítačů, elektronických a optických přístrojů, naopak větší poklesy na obou stranách obchodu se projevily u elektrických zařízení a strojů a zařízení,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ. 

Nezanedbatelnou podporu poskytovala i česká koruna, která se prakticky celý květen držela pod hladinou 24,80 EURCZK, což prospívalo hlavně dovozcům, kteří nakupovali eura na placení faktur levněji, než tomu bude v červnu a červenci.

Tomáš Volf, Citfin

Meziměsíčně po sezónním očištění se snížil vývoz o 3,2 % a dovoz o 2,1 %.

V lednu až květnu 2024 dosáhl přebytek obchodní bilance 130,0 mld. Kč, což představovalo meziroční růst o 71,7 mld. Kč. Od začátku roku stoupl vývoz o 4,5 % a dovoz o 0,7 %.

Zdroj: ČSÚ a komentáře

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme