CzechInvest spustil nový web pro podporu fintech a DLT inovací

Agentura CzechInvest spustila nový web www.fintechsandbox.cz, kde se v rámci projektu Digitálního regulačního pískoviště (sandboxu) mohou registrovat inovativní společnosti z oblastí fintech a DLT (Distributed Ledger Technology), které vyvíjejí nový produkt podléhající možné regulaci.

V rámci nově vzniklé platformy mohou firmy zjistit, jaké regulatorní podmínky se k připravovanému produktu vztahují a využít případnou podporu. 

Zdroj: CzechInvest

Portál www.fintechsandbox.cz a zmiňovaný program podpory je součástí Národního plánu obnovy (NPO). Vybraným inovativním firmám bude poskytnuta nepřímá podpora ve formě regulatorního testování jejich řešení.

Do regulatorní části budou zapojeni nejen odborníci CzechInvestu, ale také zástupci regulace, kteří jsou partnery projektu, a další nezávislí experti. V rámci regulatorního dialogu bude otevřena možnost diskuse mezi zástupci inovátorů, regulace. Tato odborná debata může pomoci řešit komplexní otázky například u nově implementovaných regulativních rámců EU v ČR.

Cílem projektu Sandboxu je rozšířit současnou podporu a usnadnit implementaci fintech nebo DLT řešení, a tím zvýšit konkurenceschopnost Česka jako místa, kde se mohou v těchto oblastech úspěšně rozvíjet technologické firmy se svými produkty tak, aby mohly být úspěšně uvedeny na trh v rámci EU.

V rámci přípravných schůzek lze zároveň prodiskutovat své záměry a připravit se na přihlášku do programu. Přihlášky je možné podávat od 30. 6. 2024.

• Teritorium: Česká republika
• Témata: Inovace a startupy

Doporučujeme