Daňové zvýhodnění stravování pro exzaměstnance se vrací. Stát napravil chybu

Mnoho českých firem poskytuje svým bývalým zaměstnancům, kteří jsou v důchodu, zvýhodněné stravování. Příspěvek byl do ledna 2024 osvobozen od daně z příjmu. Letos o benefit mnozí penzisté přišli, nyní se jim díky novelizaci zákona vrátil.

Změny u daní z příjmu, které vláda připravila loni v rámci konsolidačního balíku, se od ledna dotkly i zmíněného zvýhodněného stravování a vrásky na čele přidělaly i zaměstnavatelům.

Ilustrační fotografie

„Osvobození zvýhodněného stravování od daní totiž loňská novela podmínila výkonem práce alespoň tři hodiny. Letos v létě stát po půl roce tuto „chybu“ v konsolidačním balíčku opravil,“ přibližuje daňový poradce Michal Dvořáček.

To, co (bývalým) zaměstnancům v důchodu komplikovalo od ledna 2024 oblíbený benefit, je tedy od srpna minulostí.

Firmy se bývalým zaměstnancům, kteří odešli do starobního nebo invalidního důchodu, odvděčují příspěvkem na stravování v závodních jídelnách. Obědy mají zlevněné nebo dokonce zdarma.

„Jedním z benefitů, které řada zaměstnavatelů historicky poskytovala svým bývalým zaměstnancům, kteří jsou již ve starobním nebo invalidním důchodu třetího stupně, byla možnost stravování v závodní jídelně za zvýhodněné ceny. Tento benefit byl do konce roku 2023 na straně bývalého zaměstnance osvobozen od daně a konsolidační balík to změnil,“ upřesňuje poradkyně Rödl & Partner Martina Šotníková.

Výkon práce alespoň tři hodiny v rámci směny, kterým bylo zvýhodnění od ledna podmíněno, nemohli tito lidé většinou splnit. A problém to nebyl jen pro ně.

Chcete letos ušetřit na daních? Jaké odpočty můžete stále využít a co zrušil vládní balík

Firmy, které chtěly bonus dál poskytovat, z něj totiž musely začít odvádět daň i pojištění. „Znamenalo to administrativní přítěž pro zaměstnavatele včetně povinnosti odvodů na sociální a zdravotní pojištění,“ doplňuje Dvořáček. Aktuální novela zákona o daních z příjmů tuto situaci napravila, a to dokonce zpětně od ledna 2024.

Nově je od daně osvobozen příjem bývalých zaměstnanců ve starobním nebo invalidním důchodu ve formě stravování poskytovaného jako nepeněžní plnění určené:

  • k přímé spotřebě na pracovišti zaměstnavatele nebo
  • k přímé spotřebě v rámci stravování zajišťovaného prostřednictvím jiného subjektu než zaměstnavatele.

Co říká zákon?

Osvobození je možné uplatnit v situaci, kdy je jídlo určené k přímé spotřebě vydáno na pracovišti zaměstnavatele, nebo v zařízení provozovaném jiným subjektem než zaměstnavatelem, ale k jeho konzumaci dojde na jiném místě. Bývalý zaměstnanec si tak může jídlo odnést ke konzumaci domů.

Limit pro osvobození? 116 korun na porci

„Stejně jako u stravování pro stávající zaměstnance platí i u bývalých zaměstnanců limit pro osvobození, a to do výše sedmdesáti procent horní hranice stravného za den. To lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin a v současnosti jde o částku 116,20 koruny,“ vypočítává Martina Šotníková.

Pokud má závodní jídelna náklady (i s marží) na jednu porci vyšší než zmíněných 116 korun, rozdíl odvodům podléhá a zaměstnanci – včetně bývalých – jej většinou doplácejí.

Nová úprava se podle poradkyně týká nepeněžního plnění exzaměstnanci, tedy i stravování prostřednictvím Pluxee stravenek. Podmínka tří hodin výkonu práce pro osvobození příspěvku přitom podle zákona nadále platí, nicméně už jen pro zaměstnance současné.

Peníze můžete získat zpět 

Změny platné od července navíc osvobodily od daně a pojistného všechny obědy pro penzisty zpětně, tedy za období od 1. ledna do 1. července 2024. Zaměstnavatelé, případně i zaměstnanci, kteří jsou v důchodu kratší dobu než jeden rok, tedy mohou dostat peníze zpět.

Ze zdanitelných příjmů bývalého zaměstnance se odvádí pojistné, tedy příspěvky na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, jen v prvním roce po odchodu do důchodu.

Jak upřesňuje správce daně, zaměstnavatel, který v prvním pololetí srážel z obědů pro důchodce zálohy na daň, popřípadě odváděl pojistné, může provedením opravy vrátit zaměstnancům přeplatky jak na dani, tak na pojistných odvodech. 

„Pokud zaměstnavatel příjem v podobě poskytnutého závodního stravování kalkuloval v hrubé výši, jeho odnotu takzvaně nahrubnil a daň i pojistné odvedl na vlastní náklady, přeplatek na dani vzniklý po provedení opravy bývalým zaměstnancům nevrací,“ doplňuje Finanční správa ČR.

„Mohlo by se to zdát jako nevýznamná změna v zákoně, ale podle průzkumů se to týká desítek procent firem, které nabízejí závodní stravování a mnoho z nich i slevy pro bývalé zaměstnance,“ upozorňuje poradce.

Podle průzkumu společnosti Pluxee (dříve Sodexo Benefity) z roku 2023 skutečně nabízí tento bonus pro své lidi necelá třetina zaměstnavatelů. Z nich pak značná část zmíněný benefit poskytuje i bývalým zaměstnancům.  

Ještě připomínáme, že přeplatky pojistného se vrací do jednoho měsíce ode dne, kdy příslušná zdravotní pojišťovna či Česká správa sociálního zabezpečení přeplatek zjistí, tedy ode dne podání opravného přehledu zaměstnavatelem.

Jakub Procházka

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme