Den daňové svobody: Od 24. června nevydělávají Češi na stát

Celých 175 dní Češi pracovali a podnikali na pokrytí letošních veřejných výdajů. Teprve od středy 24. června začínáme vydělávat sami na sebe. Den daňové svobody je pomyslným datem, od kterého máme vůči státu splněnu svou daňovou povinnost.

Shutterstock

„Z pochopitelných důvodů jde o daňově nejméně svobodný rok od chvíle, kdy Liberální institut Den daňové svobody počítá, neboť letošní situace je zcela bezprecedentní. Nabízí se srovnání s rokem 2010, kdy českou ekonomiku nejvíce zasáhla předchozí ekonomická recese. Přestože jsme si oproti loňskému roku pohoršili o celý měsíc, oproti roku 2010 jde o zhoršení o pouhý týden,“ říká ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Podle Liberálního institutu nevyužila vláda uplynulé období prosperity k tomu, aby se připravila na recesi. Kabinet si údajně v době předchozí dlouhé konjunktury nevytvořil finanční polštář a nereformoval veřejné finance.

„Recese nutně musela jednou přijít – byť nikdo nemohl samozřejmě očekávat, o jak závažnou a unikátní krizi půjde. Reformy veřejných financí jsme se v minulých letech nedočkali. Finanční rezerva, kterou by vláda bývala mohla díky roky trvajícímu hospodářskému růstu vytvářet, pokud by aktivně usilovala o přebytkové rozpočty, by se nám nyní hodila na podporu bezprecedentně zastavené ekonomiky,“ komentuje ekonom Liberálního institutu Jiří Nohejl.

„Stejně jako jiné byznysy čelíme propadu v tržbách. Vývoj letošního roku je v řadě směrů nepříjemný a někdy až stresující. Chápeme, že řada letošních opatření probíhala pod časovým tlakem a spousta z nich měla dobrou myšlenku. Co nám chybělo, tak byl nějaký plán vývoje a data, podle kterých se můžeme v byznysu rozhodovat. Případně alespoň varianty vývoje. To by také pomohlo,“ uvedl ředitel firmy Tipli.cz Michal Hardyn.

Vývoj není možné odhadnout

Při výpočtu Dne daňové svobody vychází institut každý rok z odhadů hospodářského růstu a odhadu růstu veřejných výdajů. Letos se poprvé počítá se zpětnou revizí. Pokud by například HDP poklesl o osm procent a veřejné výdaje byly navýšeny o 200 miliard, posunul by se Den daňové svobody až na 12. července.

Přísnější opatření pomáhají v boji s koronavirem, avšak tlumí ekonomickou aktivitu, a tedy posouvají Den daňové svobody ke konci roku. Naopak volnější přístup znamená lepší výsledek z hlediska Dne daňové svobody, ale větší potíže s pandemií. Také mezinárodní srovnání je letos velmi obtížné.

„Na rozdíl od jiných let navíc letos zatím nemáme konsistentní data, posbíraná podle stejné metodiky napříč státy, takže nemůžeme činit silné soudy o mezinárodním srovnání,“ dodává zástupce Liberálního institutu.

Za zmínku nicméně stojí, že i při naplnění nejhoršího scénáře (kdy by HDP poklesl o 13 procent) bude Den daňové svobody letos pouze o jediný den později než v loňském růstovém roce ve Francii, kde byl až 22. 7. Odhadujeme, že Francouzi si letos daňovou svobodu užijí až v září, Finové a Belgičané zhruba v polovině srpna. K premiantům bude tradičně patřit Jižní Korea, která se s koronavirem vyrovnala v podstatě bez hospodářského poklesu.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Daně, účetnictví, pojištění

Doporučujeme