Zdroj: CzechTrade

Design Centrum CzechTrade vyhlašuje první ročník Ceny za průmyslový design MSV v Brně

Pomoci popularizaci průmyslového designu jako nástroje pro kreativní řešení právě v oblastech strojírenského a elektrotechnického průmyslu, to je cílem Ceny za průmyslový design Mezinárodního strojírenského veletrhu.

Design Centrum CzechTrade, národní platforma státní podpory designu a garant pro oblast designu, vyhlašuje první ročník Ceny za průmyslový design Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Porota, složená z odborníků v oblasti průmyslového designu, bude hodnotit exponáty českých vystavovatelů MSV přímo na veletrhu. Slavnostní vyhlášení se uskuteční dne 9. 10. 2024 v České národní expozici na MSV. 

Porota, složená z odborníků v oblasti průmyslového designu, bude hodnotit exponáty českých vystavovatelů MSV přímo na veletrhu | Zdroj: BVV

„Cenou za průmyslový design chceme zvýšit povědomí o významu průmyslového designu ve strojírenství a ukázat jeho stěžejní význam pro konkurenceschopnost českých výrobků na světovém trhu. Průmyslový design totiž neřeší pouze estetiku produktu, ale například také jeho funkčnost, intuitivní ovládání nebo to, jak je přizpůsoben lidské anatomii a potřebám uživatele, v neposlední řadě pak bezpečnost. Díky kvalitnímu a funkčnímu designu se výrobek stává unikátním, což je při expanzi na zahraniční trhy konkurenční výhoda, to v našem průzkumu mezi firmami potvrdilo 67 % respondentů,“ říká generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal. 

Vyhlašovatelem Ceny za průmyslový design je Design Centrum CzechTrade, národní platforma státní podpory designu a garant pro oblast designu. Organizační záležitosti soutěže pak zajišťuje společnost Veletrhy Brno, pořadatel Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. 

„Cena za průmyslový design je dalším krokem k podpoře a rozvoji inovací v českém průmyslu a my máme radost, že její první ročník vzniká právě při MSV. Veletrh je důležitým setkáním odborníků a inovátorů, což poskytuje ideální prostředí pro zviditelnění významu designu v tomto odvětví. Věřím, že vystavovatelé jistě představí řadu zajímavých exponátů, při jejichž vývoji hrál design podstatnou roli,“ uvádí generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jan Kubata.

Jednotlivé exponáty bude v průběhu konání veletrhu v říjnu hodnotit samostatná porota složená z expertů zastupujících akademickou sféru a profesionálů z oblasti průmyslového designu. Porota bude posuzovat funkčnost exponátů, jejich estetiku, ergonomii, udržitelnost a ekologický dopad, originalitu, bezpečnost a ekonomickou efektivitu. Oceněné firmy získají certifikát a právo užívat označení vítěze Ceny za průmyslový design ve svých vlastních komunikačních a marketingových materiálech.

Jedním z hlavních úkolů Design Centra CzechTrade je propojování kreativní a podnikatelské sféry a popularizace průmyslového designu. V rámci služeb firmám například nabízí online Adresář designérů, který zahrnuje veškeré kreativní obory, od produktového designu po grafiku nebo digitální komunikaci. 

„Chceme také zmapovat úroveň průmyslového designu a motivovat k hlubšímu propojování českého průmyslu s kreativní sférou za účelem aktivizace firem a designérů a vytvoření žádoucích synergií. Cena za průmyslový design je velmi užitečnou iniciativou, která napomůže dalšímu sbližování podnikatelského a designérského světa a tím i zvyšování úspěchu našich firem na zahraničních trzích,“ doplňuje vedoucí Design Centra CzechTrade Zuzana Sedmerová.

Více informací o Ceně za průmyslový design Mezinárodního strojírenského veletrhu naleznete na webových stránkách společnosti Veletrhy Brno. Seznam služeb Design Centra CzechTrade si můžete prohlédnout na webu Design Centra CzechTrade.

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme