Digitalizace stavebnictví vázne. Realitní sektor se do ní naopak vrhnul naplno

Při prodeji nemovitostí se uplatňují moderní technologie, jako virtuální prohlídky nebo elektronické podepisování dokumentů. I díky tomu zažily reality i v době pandemie další rekordní rok.    

Digitalizace jednotlivých oborů v Česku postupuje různým tempem. Velmi pomalá je například digitalizace ve stavebnictví. Ze všech staveb v zemi, kde bylo v roce 2020 vydáno 85 987 stavebních povolení, jich nebyla digitální metodou zvanou BIM, neboli informačního modelování staveb, realizována více než desítka.

Naopak navazující obor realit se do inovací vrhl naplno. Přispěla k tomu i pandemie koronaviru covid-19, která omezila osobní kontakty, včetně prohlídek nabízených nemovitostí. A tak se z digitalizace vstupu do virtuální reality stala nutnost. A poslala do výslužby dlouho platné přesvědčení, že osobní kontakt je při prodeji realit nenahraditelný.

Pandemie přinutila realitní sektor upravit přístup tak, aby šel celý prodej nemovitosti realizovat online. „Nedílnou součástí nákupu investiční nemovitosti je vyhledání toho pravého objektu. A to sice obnáší spoustu práce od počítače, následné posouzení nemovitosti bylo však skoro vždy prováděno osobně za přítomnosti kupujícího,“ říká David Novotný, majitel a jednatel nezávislé realitní společnosti Bohemian Estates International. Pravidla hry se tak aktuálně mění i v oboru, kde hrál osobní kontakt, potažmo fyzická přítomnost hlavní roli. „Když pomineme nejrůznější vládní opatření apod., jde nám hlavně o to, aby se nebáli sami klienti. Vymýšlíme proto nové způsoby, jak celý proces či aspoň drtivou většinu procesu výběru nemovitosti dostat online,“ vysvětluje David Novotný.

Drony a virtuální realita

Ke slovu se tak dostávají drony, s jejichž pomocí jsou vytvořeny virtuální prohlídky jednotlivých nemovitostí a ty jsou následně umístěny na web. „Virtuální prohlídky jsou čím dál více žádané, umožňují zájemcům o koupi vše projít v klidu domova, a pomohou kupcům alespoň s prvotní selekcí. Ti tak nemusí chodit na prohlídky všech vyhlídnutých nemovitostí, ale mohou se následně dostavit jen na tu, kterou již vlastně viděli a kterou považují za jistotu. Je ovšem nutno dodat, že není třeba ani to. My pro klienta i posoudíme, jak je na tom daná nemovitost, co se týče technických a právních vad. Může si tak být jistý, že nekupuje zajíce v pytli,“ dodává David Novotný.

Virtuální prohlídky začala u prodeje svých projektů používat také developerská skupina Geosan Development. Součástí jejího showroomu se stala interaktivní aplikace, která dává příležitost prozkoumat jednotlivě byty i lokalitu projektů z různých úhlů a pohledů, prohlédnout si občanskou vybavenost v okolí i zjistit docházkovou vzdálenost na metro, do školy či obchodů. U některých projektů i s využitím 3D brýlí.

„Nový shrowroom funguje na principu fotogrammetrie: s pomocí velkého množství snímků pořízených z různých úhlů se postupně vytvoří komplexní interaktivní model projektu a jeho blízkého okolí. Zájemci si poté mohou přes dotykovou obrazovku vybrat konkrétní byt, rozhlédnout se třeba z jeho budoucí terasy a zjistit, jak zajímavý výhled je čeká – ať už se jedná o rybník, panorama Pražského hradu anebo komunitní zahradu, která pozvolně přechází v les,“ vysvětluje Jiří Baloun, vedoucí prodeje společnosti Geosan Development.

Moderní technologie zároveň dovolují ukázat, v jakou denní dobu bude do bytu dopadat sluneční světlo. Klienti si pak mohou podle svých preferencí vybrat orientaci bytu podle světových stran, stejně jako si zvolit z nabízených standardů.

Online schůzky a digitální podpisy

Kromě virtuálních prohlídek se na síť přesouvají i ostatní části procesu prodeje nemovitostí. „Daleko více teď máme s klienty schůzky přes videokonference, smlouvy zasíláme elektronicky a většinu věcí se snažíme řešit na dálku. A pokud dojde k osobnímu setkání, tak vše samozřejmě probíhá za dodržení všech hygienických pravidel,“ zmiňuje David Novotný.

Velmi výrazné uplatnění našlo v oblasti realit digitální podepisování. „Digitální podpis pomáhá firmám rychleji a bez papírů uzavírat smlouvy na dálku. Z hlediska právní závaznosti plnohodnotně nahrazuje podpis na papíře. Může být založen na potvrzení prostřednictvím e-mailu a SMS, využívá ale i dalších prvků ověření, aby byl bezpečný pro všechny strany,“ říká Ondřej Říha ze společnosti DigiSign. „Procesy spojené s prodejem či správou realit velmi často obnášejí velké množství podepisovaných dokumentů. A právě digitální podpis dokáže celou situaci výrazně zjednodušit a zrychlit,“ dodává Ondřej Říha.

Realitní trh i přes složitou epidemickou situaci prožil skvělý rok a podobně dobré výhledy jsou i na zbytek roku 2021. Hypoteční trh u nás loni stoupl o 38 procent, když banky poskytly hypotéky za rekordních zhruba 250 miliard korun.

Prodej nemovitostí na bydlení či investici v loňském roce rostl. „V době nepřející osobním kontaktům lidé výrazně více vybírají nemovitosti na internetu a vyhýbají se osobnímu kontaktu. Proto využití novinek jako je digitální podpis celému realitnímu trhu prospěje,“ říká Kamil Dunaj z realitní a developerské společnosti Getberg.

V rámci prodeje nemovitosti je potřeba vytvořit velké množství smluvní dokumentace – rezervační smlouva, depozitní smlouva, plné moci a ve složitějších případech je to teprve začátek. „Součástí může být velké množství smluvních stran, ve hře může být i dědické řízení, předmětem koupě bývá i několik nemovitostí zároveň a celkově se jedná o poměrně složitý a administrativně náročný proces. Pomocí digitálního podpisu pomáháme prodávajícím i kupujícím rychle a efektivně zvládnout vyřízení všech náležitostí,“ říká Renata Lichtenegerová z M&M reality.

Digitální dvojče pomůže i realitám

Odborníci z realitního trhu by uvítali také větší využívání zmíněné metody BIM, takzvaného digitálního dvojčete budovy. „Dnes projektantům, architektům a dalším specialistům poskytujeme reporty o konkrétních parcelách, zahrnujeme do nich také územně plánovací informace, podklady týkající se existence inženýrských sítí a dalších omezení, které s konkrétní parcelou či nemovitostí souvisejí. Aby měli projektanti o nemovitosti ucelený obrázek, potřebují zároveň informace konstrukčního a geoprostorového rázu,“ vysvětluje Tomáš Petrů, spoluzakladatel online služby komplexního prověřování nemovitostí Nemoreport.cz.

Aby se projektanti či architekti dostali k požadovaným informacím, musejí nyní o informace žádat různé subjekty. „Do budoucna bude možné díky BIM koncentrovat všechna tato data na jednom místě a získat je v podstatě automaticky na jedno kliknutí. V postupném rozvoji BIM, který je momentálně stále spíše v plenkách, tak vidíme velkou příležitost, jak do budoucna ještě hlouběji spolupracovat se stavebním sektorem,“ uzavírá Tomáš Petrů.

Dalibor Dostál

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme