Digitální občanku využijete od července na policii či berňáku. Kde ji nově akceptují?

Od 1. července 2024 se můžete elektronickou občankou v mobilním telefonu prokazovat na mnoha dalších místech. Občanský průkaz v mobilu (eDoklady) od 1.7. akceptují například na úřadech práce, na policii, finančním či živnostenském úřadě.

V první fázi spouštění projektu eDoklady přijímaly pouze ústřední správní úřady a dobrovolně se přidala některá města, obce s rozšířenou působností a další ověřovatelé z řad krajů i soukromých osob.

Ilustrační fotografie

Ihned na začátku se mezi dobrovolné ověřovatele zařadily Kraj Vysočina, Karviná, Brno-střed, Vír, Tetín nebo Líbeznice. Postupně se přidaly Ústecký, Liberecký, Zlínský a Pardubický kraj, město Most, Český Krumlov a Uherské Hradiště, či městské části Praha 2 a 3.

Mobilní aplikace eDoklady funguje jako alternativa fyzického občanského průkazu. Aplikace, kterou Digitální a informační agentura (DIA) spustila letos, má aktuálně v telefonu už asi půl milionu Čechů. eDoklady slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování na úřadech i u soukromých subjektů. K ověřovatelům se také od ledna dobrovolně přiřadily některé soukromé společnosti.

Kde se můžete nově prokázat eDoklady (od 1.7.)

  • úřady práce 
  • finanční úřady
  • policie
  • soudy
  • živnostenské úřady
  • kraje
  • obce s rozšířenou působností

Ve třetí fázi, která bude spuštěna 1. ledna 2025, se zapojí také zbývající obce, volební komise, školy, Česká pošta, zastupitelské úřady či zdravotní pojišťovny. Pozadu nezůstanou ani banky – jako první tuto možnost nabídla v Česku AirBank.

Revoluční změna odstartovala letos v lednu

Nová éra prokazování v České republice začala 20. ledna 2024, když Digitální a infomační agentura DIA spustila aplikaci eDoklady.

Podle ředitele DIA Martina Mesršmída je potěšující, že některé úřady a další instituce začaly dobrovolně přijímat eDoklady dříve, než jim nařizuje zákon. DIA prý vnímá pozitivní reakce od ověřovatelů i uživatelů, podle kterých je aplikace přehledná a jednoduchá na užívání.

„Úřadům velmi pomůže i nová funkcionalita pro předání údajů z aplikace přímo do jejich informačních systémů, což zjednoduší celý proces ověřování,“ doplňuje Mesršmíd. Obavy, že úřady digitální ověřování nezvládnou, nemá. První týdny, kdy se budou všichni s aplikací učit, ale žádá občany o jistou shovívavost.

eDoklady se posunuly do další fáze, od nového roku můžete mít občanku v mobilu

Aplikaci eDoklady si můžete stáhnout z App Store případně Google Play. Pro používání eDokladů potřebujete jen chytrý telefon a Identitu občana. Výhodou oproti klasické občance je větší kontrola nad poskytnutými údaji, lepší zabezpečení a ochrana proti zfalšování.

Do eDokladů postupně přibydou další doklady, jako karty zdravotních pojišťoven nebo řidičské průkazy. Klasické občanské průkazy samozřejmě zůstanou nadále platné a můžete se jimi prokazovat bez omezení všude, kde je potřeba. Potřeba rozšiřování eDokladů souvisí i s evropskou legislativou.

V roce 2026 bude totiž v EU zřejmě zavedena evropská digitální peněženka, která umožní Evropanům prokazovat svoji totožnost ve všech zemích sedmadvacítky a měla by také usnadnit přístup ke službám, práci či studiu v EU.

red

• Teritorium: Česká republika | Evropa

Doporučujeme