Důlní průmysl v Indii je na vzestupu, s technikou mohou pomoci i Češi

Stoupající spotřeba nerostných surovin a minerálů všeho druhu žene Indii ke stále vyšší těžbě těchto zdrojů a investic do rozšiřování dolů a účinnějších technologií na těžbu, přepravu a zpracování.

Boom nahrává českým výrobcům důlních a těžebních strojů, pro které může být Indie velmi profitabilním trhem. Indie těží 87 různých druhů minerálních a nerostných surovin, včetně těch nejrozšířenějších, jako jsou uhlí, železná ruda, bauxit, zinek, nikl, uran, zlato, stříbro, diamanty, ropa, zemní plyn, či různé druhy kamene využívaného ve stavebnictví.

Ilustrační fotografie

Indická energetika je stále ještě do značné míry založena na spalování uhlí, které se na domácím energetickém mixu podílí z 55 %. Země je po Číně druhým největším producentem uhlí na světě s roční produkcí ve výši 892 mil. tun v roce 2022, což představovalo meziroční růst o téměř 15 %.

Co se týče železné rudy, je Indie 4. největším světovým producentem s roční těžbou 290 mil. tun. Indie je pak světovou jedničkou v těžbě slídy, právě ta indická platí za nejkvalitnější na světě a dováží se i do Česka, kde se používá jako surovina pro výrobu malířských lesků či k výrobě slídových polotovarů pro elektrotechnický průmysl.

ExportMag.cz: Odkaz Bati žije, exportéři zavádějí jeho systém vedení firmy

Většina sektoru je soukromá

Meziroční růst těžby v Indii dosahuje v průměru kolem 3 % a nic nenasvědčuje tomu, že by tempo jejího růstu mělo v následujících letech polevit, spíše naopak. Indie má celkem asi 1400  olů všeho druhu a sektor se na HDP země podílí zhruba 2,5 % (mimo těžbu ropy, zemního plynu, uhlí a uranu). Největšími centry důlního a těžebního průmyslu jsou čtyři státy, a to Urísa, Rádžasthán, Čhattísgarh a Karnátaka, které se na celkové těžbě (podle hodnoty komodit) podílejí celkem 85 %.

Stát Džhárkhand pak platí za uhelný stát s největšími doly. Ačkoliv by se díky existenci více než desítky velkých státních důlních korporací typu Coal India Limited (CIL) či National Mineral Development Corporation (NMDC) mohlo zdát, že důlní a těžební průmysl je v Indii pěvně v rukou státu, spadá téměř 70 % sektoru pod soukromé nadnárodní korporace vlastněné indickým kapitálem, jako jsou Reliance Industries, Adani Group, Vedanta, Hindalco či JSW.

Ilustrační fotografie

O české technologie je zájem

Čeští výrobci důlních a těžebních technologií mají na indickém trhu rozhodně co nabídnout. Jako příklad poptávaných technologií lze zmínit například stroje pro zpracování nerostných surovin, systémy pro automatizované třídění a sledování kvality uhlí, závěsné dopravní systémy pro podzemní doly či zařízení pro vertikální a úklonnou dopravu v hlubinných a povrchových dolech, převodovky pro důlní průmysl a další technologie, systémy a související služby.

České technologie mají potenciál zvýšit efektivitu těžebních operací a bezpečí důlních pracovníků, snížit energetickou náročnost a environmentální zátěž, a celkově indický důlní sektor modernizovat. Nedávná mise českých výrobců důlních a těžebních technologií pod hlavičkou CDT ukázala, že o české technologie je v Indii velký zájem, cesta k úspěšnému dokončení obchodních jednání a realizaci zakázek je však v této zemi většinou zdlouhavá.

Proto se velvyslanectví v Dillí snaží české výrobce a exportéry maximálně podporovat a radit jim, jak se s indickými nástrahami co nejlépe vypořádat. V případě zájmu o více informací k tomuto sektoru a aktuálním příležitostem je možné kontaktovat pracovníky obchodně-ekonomického úseku ambasády např. na e-mailu commerce_delhi@mzv.cz.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Dillí (Indie). Autor: Jakub Jaroš, ekonomický diplomat.

• Teritorium: Asie | Indie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Nerostné suroviny a polotovary

Doporučujeme