Zdroj: CzechTrade

EBRD poskytla 20 milionů eur Lvovské ukrajinské bance

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) poskytla Lvovské ukrajinské bance finance v ekvivalentu 20 milionů eur, aby usnadnila přístup k financování soukromým malým a středním podnikům postiženým válečným konfliktem.

Od ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 se mnoho Ukrajinců přestěhovalo do západní části země, přičemž někteří si s sebou přivezli své podniky. Prostředky od EBRD mají pomoci společnostem pokračovat v činnosti, což je důležité pro podporu hospodářské obnovy a odolnosti země.

Ilustrační fotografie

Financování bude probíhat tři roky a jejím cílem je pomoci Lvovské bance zachovat udržitelnou a diverzifikovanou základnu financování, která ukrajinským podnikům poskytne potřebný přístup ke střednědobému kapitálu. Náklady na financování budou podpořeny dotací z programu od Spojených států pro malé a střední podniky na Ukrajině.

ExportMag.cz: Digitrony slaví comeback. Český startup uspěl s technickou stavebnicí

Investice do Ukrajiny byla dohodnuta na konferenci k obnově Ukrajiny v Berlíně a podtrhuje ducha spolupráce, který vede k mezinárodnímu úsilí posílit ukrajinské ekonomiky. Právě spolupráce mezi EBRD, Lvovskou bankou a Spojenými státy je příkladem jednotného přístupu. Nejméně 30 % financí půjde na podporu zelených projektů v souladu s GET EBRD (Green Economic Transition).

EBRD poskytla Ukrajině od počátku konfliktu více než 4,2 miliardy eur. Evropská banka navíc souhlasila s poskytnutím dalších 4 miliard eur, aby Lvovská banka udržela stav investic na současné úrovni a byla schopná zajistit investice na rekonstrukci země. EBRD na Ukrajině podporuje vedle soukromého sektoru také strategické sektory, jakými jsou energetická bezpečnost, kritická infrastruktura, potravinová bezpečnost a obchod.

Zpracoval kolektiv zahraniční kanceláře CzechTrade Ukrajina (Lvov).
Zdroj: ebrd.com/ukraine

• Teritorium: Evropa | Ukrajina | Zahraničí
• Témata: Ekonomika ve světě
• Oblasti podnikání: Investice

Doporučujeme