Podle ní se počet restaurací za posledních devět let zdvojnásobil. A to přesto, že byla v roce 2016 zavedena elektronická evidence tržeb a podnikání v oblasti restauračních služeb je dlouhodobě vystaveno nedostatku kvalifikované pracovní síly a vysoké konkurenci.
Aktuálně je v České republice 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Podle analýzy Bisnode se jedná o nejvyšší počet za posledních devět let. V tomto období se počet restaurací zvýšil o více než 100 procent.
„Nejvíc, 2 471 firem bylo přitom založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET). Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2 050 a o rok později 1 613. Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud letos budou restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako v prvních pěti měsících, tak vznikne nejméně a zanikne nejvíce subjektů za posledních devět let,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.
„Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím,“ uzavřela Petra Štěpánová.
Rok |
Počet založených |
Počet zrušených |
Celkový počet |
2010 |
1 214 |
139 |
10 293 |
2011 |
1 114 |
152 |
11 174 |
2012 |
1 231 |
147 |
12 103 |
2013 |
1 193 |
158 |
13 075 |
2014 |
1 450 |
187 |
14 178 |
2015 |
1 497 |
239 |
15 517 |
2016 |
2 471 |
291 |
17 506 |
2017 |
2 050 |
386 |
19 364 |
2018 |
1 613 |
457 |
20 733 |
2019* |
481 |
194 |
21 072 |
*květen 2019, Zdroj: Bisnode
Redakčně upravená tisková zpráva