Ekologickým projektem roku v Česku je rezervace velkých kopytníků

Česko už zná jméno letošního nejlepšího ekologického projektu. Vítězem šestnáctého ročníku soutěže E.ON Energy Globe, ocenění v oblasti ekologie a udržitelnosti, se stala světově unikátní milovická rezervace velkých kopytníků, kterou spravuje společnost Česká krajina.

Dalibor Dostál přebírá za rezervaci velkých kopytníků ocenění Energy Globe z rukou generální ředitelky E.ONu v ČR Claudie Viohl | E.ON

V rezervaci pomáhají divocí koně, zubři a pratuři efektivně obnovovat přirozené ekosystémy a celkově prospívají přírodě. Mezi šesticí finalistů rozhodlo o vítězi hlasování veřejnosti na webových stránkách soutěže E.ON Energy Globe. Od konce května do 20. srpna dorazilo přes 19 000 hlasů. Vítěz kromě podpory 500 000 korun na další rozvoj od společnosti E.ON získává i možnost účastnit se světového finále Energy Globe Award. Cenu pro vítěze převzali zástupci rezervace při slavnostním vyhlášení, které bylo součástí druhého ročníku E.ON Ekofestivalu, jež letos proběhl v Brně.

„Letos jsme zaznamenali o třetinu více hlasů než v předchozích ročnících. Je to důkaz, že zájem veřejnosti o soutěž Energy Globe a témata ekologie a udržitelnosti roste. A to nás velmi těší. A těší nás i pestrost projektů, které se každoročně do soutěže přihlásí. Už čtyřikrát jsem předávala cenu pro vítěze. Zatímco v minulosti se vždy jednalo o technologické a technické inovace, letos se díky vítěznému projektu navracíme k přírodě. Rezervace velkých kopytníků v Milovicích nám ukazuje, že si příroda sama dokáže poradit se spoustou věcí, jen je z naší strany potřeba ji v tom pomoci. Věřím, že tento projekt může být inspirací pro řadu dalších,“ říká Claudia Viohl, generální ředitelka společnosti E.ON v České republice.

Do letošního ročníku E.ON Energy Globe se přihlásilo dohromady 167 projektů z nichž odborná porota vybrala šest finalistů. Vedle vítězné Rezervace velkých kopytníků v Milovicích se o hlasy veřejnosti hlásila ekologická opatření v Botanické zahradě Přírodovědecké Fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

O vítězství usilovalo i řešení Devinn, které vyrábí elektřinu ze zeleného vodíku pro energeticky nezávislé budovy i dobíjení elektromobilů. Dále to byl i projekt Patronáty, kde děti pečují o přírodní lokality. Zajímavým řešením byl i autonomní ekologický robot pro zemědělství Roboton a v neposlední řadě ve finále nechyběla ani biometanová stanice v Litomyšli.

„Z vítězství máme obrovskou radost. Velmi nás těší, jak podpora odborné poroty od začátku, která náš projekt vybrala mezi šest finalistů, tak podpora veřejnosti. Rezervace vznikla a funguje v poměrně složitém prostředí, takže nebýt podpory veřejnosti, tak už tam pravděpodobně dneska není,“ vysvětluje Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Jak dodává, obrovským problémem je v rezervaci voda. „Čeká nás rekonstrukce nejstaršího napajedla v rezervaci. Díky prostředkům za vítězství v soutěži E.ON Energy Globe jsme vlastně získali rozhodující částku, díky níž budeme moci tak velkou rekonstrukci provést,“ doplňuje Dalibor Dostál.

Rezervace kopytníků získala i Cenu sympatie

Hlavní cenu převzali zástupci společnosti Česká krajina na brněnském E.ON Ekofestivalu. Po loňském úspěchu prvního ročníku, který v Praze navštívilo přes 5 000 lidí, se organizátoři letos rozhodli uspořádat rovnou dva Ekofestivaly. Jeden z nich proběhl v červnu v Českých Budějovicích. Druhý, jehož vrcholem bylo slavnostního vyhlášení, se konal v Brně v areálu Nové Zbrojovky 31. srpna 2024 a jeho branami prošlo přes 6 200 lidí.

Rezervace velkých kopytníků získala kromě prvního místa i Cenu sympatie a s ní se pojící další odměnu 50 000 korun. O ní rozhodovali svým hlasováním sami návštěvníci brněnského festivalu.

Co je vítězný projekt rezervace velkých kopytníků?

Krásná oblast české krajiny, kde se volně prohánějí divocí koně, zubři a pratuři. Velká zvířata, která žila v Evropě odnepaměti, pomáhají v rezervacích utvářet přirozený ráz krajiny, zlepšují zachycování vody a snižují náklady na údržbu rezervace. Světově unikátní rezervaci v Milovicích doplňuje 14 menších rezervací po celé České republice. Velká divoká zvířata do české krajiny patří. Pomáhají úsporně a efektivně obnovovat přirozené ekosystémy a celkově prospívají přírodě.

Zvýšení biologické rozmanitosti krajiny i její schopnosti přizpůsobit se změnám klimatu – to jsou hlavní přínosy inovativního projektu rezervace velkých kopytníků, za kterým stojí společnost Česká krajina. Základní myšlenka je přitom jednoduchá: Aby byla péče o krajinu co nejlevnější a současně měla co nejlepší výsledky, je nutné obnovit přirozené přírodní procesy. A to pro ochranu otevřené krajiny s loukami znamená navrátit do ní původní kopytníky – zubry, koně a pratury. Tito velcí býložravci spásají divoce rostoucí traviny a tím uvolňují místo dalším rostlinám a živočichům.

Vítězem soutěž E.ON Energy Globe pro rok 2023 se stala společnost NIL Textile

První rezervace vznikla v bývalém vojenském prostoru Milovice a na základě pozitivních výsledků vyrostlo po jejím vzoru postupně dalších 14 rezervací. V každé z nich se výrazně zvýšil počet divoce rostoucích květin i vzácných druhů hmyzu. Například počty vzácných druhů motýlů se v rezervaci zvýšily o tisíce procent. Krajina zkrátka ke své přirozené obnově divoké koně a pratury potřebuje. Chov těchto zvířat výrazně napomohl i k lepšímu zadržování vody v půdě. Krajina navíc nevyžaduje jinde běžné mechanické zásahy, jako je práce s křovinořezem nebo pojezdy těžké techniky.

Rezervace v Milovicích je prvním místem na světě, kde se v rámci jedné lokality podařilo do volné přírody umístit tři druhy původních velkých kopytníků. Také díky tomu se stala na několik let světově nejsledovanějším českým neziskovým projektem. Opakovaně o něm psala světová média a je také velmi populární turistickou atrakcí. Rezervaci už navštívily stovky tisíc lidí.

Do budoucna chce společnost Česká krajina rezervaci dále vylepšovat, a to především nasazením digitálních technologií. Právě v kombinaci moderních technologií a tradičních postupů vidí provozovatel cestu, jak v ochraně přírody překonat závislost na fosilních zdrojích energie. Navíc podle nejnovějších vědeckých studií jsou takové pastevní ekosystémy schopné ukládat uhlík ze vzduchu zpět do krajiny mnohem lépe než třeba lesy.

Přehled vítězů posledních let

2023 – Společnost NIL Textile, která recykluje textil a vyrábí z něj nové oblečení
2022 – Start-up MYCO, který nahrazuje polystyrénové obaly rozložitelným houbovým myceliem
2021 – Domov Podhradí, který představuje udržitelné bydlení pro seniory
2020 – Obec Hostětín, která zaujala svým celkovým udržitelným přístupem
2019 – Aplikace Nesnězeno, která zachraňuje potraviny a jídla před vyhozením

Více o soutěži najdete na www.energyglobe.cz

Redakčně upravená tisková zpráva společnosti E.ON

• Oblasti podnikání: Voda, odpady a životní prostředí

Doporučujeme