Zdroj: CzechTrade

Ekonomický rozvoj Indonésie se promítá do dopravy, začíná elektrifikace

Elektrifikace dopravy v Indonésii postupuje impozantním tempem, přičemž elektrovozy mají do roku 2030 dosáhnout roční výrobní kapacity více než 3 milionů.

Elektromobilita se orientuje nejenom na dvoustopá vozidla, ale do popředí se dostávají i jednostopá vozidla. V Jakartě denně vyjíždí drtivá většina jednostopých dopravních prostředků se spalovacím motorem, těchto prostředků, jako jsou motorky nebo skútry, je v samotné Jakartě okolo 15 milionů.

Ilustrační fotografie | happystock / Shutterstock.com

Prosazení nástupu elektrických jednostopých vozidel je (E2Ws) není jen otázkou trendů, ale i nezbytností z hlediska ochrany ovzduší. Indonésie aspiruje na to, aby se stala vedoucím trhem a výrobní velmocí pro toto odvětví. Elektrická dvoukolová vozidla poskytují nejlukrativnější příležitost, kdy jejich cílem je vyrobit 2,5 milionu kusů do roku 2030 a dosáhnout 25% podílu prodeje v kategorii.

ExportMag.cz: Čipy a jízdní kola. V čem ještě exceluje malý velký Tchaj-wan?

Indonésie hodlá brzy dopravu posunout na další úroveň, a to doslova tak, že se elektromobily budou vznášet ve vzdušném prostoru. Představa, že jedete aerotaxi přes indonéské město Jakarta nebo se na letišti spojíte s mezinárodní dopravou, není až tak vzdálená realitě. Klíčem k této pozoruhodné budoucnosti je nová kategorie elektrických letadel s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL), která by mohla radikálně změnit dopravní ekosystém Jakarty i nového indonéského hlavního města.

Od února letošního roku prohlásila Indonésie jako hlavní město nově budované smart city Nusantara. Jakarta se dostala do pozice a statutu regionální provincie, i když si zachovává pozici hospodářského centra celého souostroví. Nusantara pak bude plnit správní funkci pro celou zemi. A právě nové hlavní město se má stát ukázkou moderní infrastruktury, včetně využívání eVTOL dopravních prostředků.

Ilustrační fotografie

Rok 2022 byl startovním rokem pro městskou leteckou mobilitu, kdy soukromá charterová společnost Prestige Aviation předobjednala 100 letadel eVTOL pro cestující od společnosti EHang, což představuje dosud největší zakázku čínské společnosti v Asii. Dále Hyundai podepsal memorandum o porozumění s úřadem hlavního města Nusantara o vytvoření ekosystému pro pokročilou leteckou mobilitu. Toto je slibná platforma pro oživení rozvíjejícího se indonéského ekosystému eVTOL a cesta k využití významných ekologických, sociálních a ekonomických výhod Indonésie.

Indonésie musí zvýšit schopnosti místního technologického průmyslu a nesmí být pouze trhem. Všeobecně se předpokládá velký investiční boom v nejbližší době. Příkladem jsou investice světových firem z oboru IT. Pro české firmy se jeví jako vhodná příležitost zdravotnictví, dodávky technologií do místní infrastruktury a modernizace těžebního průmyslu, očekává se i boom v oblasti automatizace. V případě, že vaše exportní aktivity směřují do Indonésie, neváhejte se s obrátit na kancelář CzechTrade v Jakartě, která vám ochotně pomůže.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraniční kanceláře CzechTrade Indonésie.
Zdroj: www.jakartapost.com

• Teritorium: Asie | Indonésie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme