Nigérie – infosouhrn pro E-MEET EXPORT 2020

(Aktualizováno 31. 10. 2020) Nigerijská federativní republika je největším státem západní Afriky (200 mil. obyvatel). Jako rozhodující regionální ekonomická mocnost hraje zásadní roli v Ekonomickém společenství západoafrických států (ECOWAS), hraje důležitou roli v OPEC (Sdružení zemí vyvážejících ropu).  

Je dlouhodobě v první desítce největších světových producentů ropy. V současnosti patří k nejbohatším zemím Afriky. Páteří hospodářství je ropný průmysl. Nigérie je díky svému ropnému (a do budoucna plynovému) potenciálu navzdory ekonomickým problémům bonitní zemí a má jasně definované potřeby pro nadcházející období. Tyto potřeby se v řadě oblastí shodují s tradičními odvětvími českého průmyslu. 

ČR je vnímána jako tradiční partner i spřátelená země, která nevyužívá možností. V rámci subsaharské Afriky zůstává dlouhodobě Nigérie po JAR druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR (2. nejvyšší vývoz). Od propadu roku 2009, kdy v důsledku celosvětové ekonomické krize Nigérie omezila dovozy, náš vývoz do této země roste.

V roce 2019 byl obrat rekordních 206 mil. USD (vývoz 105 mil. USD). Hlavní exportní položky: zařízení pro automatické zpracování dat ve formě systémů, procesorové jednotky, čepelky do holících strojků, holící strojky, ocelové trouby. 

Smluvní či institucionální rámec: 

  • ČR od svého vzniku nesjednala s Nigérií žádnou bilaterální ekonomickou dohodu. V jednání jsou: dohoda o podpoře a ochraně investic a meziresortní dohoda o spolupráci mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR a nigerijským Federálním ministerstvem obchodu a průmyslu 

Plánované akce  

  • Žádné. V Nigérii jde vzhledem k malému zájmu o teritorium a úrovně akcí o individuální služby. Nicméně existuje možnost zúčastnit se těchto významných akcí: Agricorp 2020 (8/2020), Summit digitální transformace a inovací LAGOS 2020 (10/2020), Africa Future Tech & Energy Summit 2021 (8/2021), Nigeria Energy Forum (9/2021), ICTELEXPO (9/2021). 

Ing. Andrea Heverlová, heverlova@mpo.cz, tel.: 224 852 860
odbor Afriky, Asie, Austrálie – Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO)

Zpět na rozcestník zemí k akci E-MEET EXPORT 2020

• Teritorium: Nigérie

Doporučujeme