Estonsko umožní nemocničním lékárnám nezávisle dovážet léky

Estonská vláda schválila na konci září významný návrh zákona, který umožňuje nemocničním lékárnám nezávisle nakupovat a dovážet léky přímo ze zahraničí.

Tímto krokem vytváří nové příležitosti pro zahraniční farmaceutické společnosti, včetně těch z Česka. Trh s léčivy v Estonsku v roce 2023 dosáhl 456 milionů eur, což představuje nárůst 5,8 % oproti předchozímu roku.

Ilustrační fotografie

Prodej do všeobecných lékáren pokrýval 71 % (321 milionů eur), prodej do nemocničních lékáren 28 % (129 milionů eur) celkového trhu s léčivými přípravky a prodej do ostatních institucí 1 % (6 milionů eur). Doposud platná legislativa ale omezovala právo prodeje léčiv pouze na domácí estonské dodavatele.

ExportMag.cz: Startup spojil zdravotní rehabilitaci, hru a virtuální realitu

To ovšem vedlo k problémům s dostupností některých léků a monopolizaci trhu několika málo firmami: v roce 2023 sice v Estonsku fungovalo 28 firem, které distribuovaly léčivé přípravky do všeobecných nebo nemocničních lékáren a dalších institucí, dvě z nich ale kontrolovaly 82 % trhu. Nedávný průzkum navíc zjistil, že v Estonsku jsou běžné volně prodejné léky, jako jsou Ibuprofen a Paracetamol, výrazně dražší než v sousedních zemích, například ve Švédsku. Například Ibuprofen a dětský sirup proti bolesti a teplotám mohou v Estonsku stát více než dvakrát tolik. Objevují se také investigativní reportáže, podle kterých přední estonští velkoobchodníci s léčivy profitují z tajných dohod s výrobci léků, na kterých vydělávají miliony eur ročně.

Cílem je zvýšit konkurenci

Nový zákon má za cíl tuto situaci zlepšit – zvýšit konkurenci mezi dodavateli, zajistit lepší přístup k potřebným léčivům a snížit závislost na omezeném okruhu distribučních kanálů. Změna se prozatím týká pouze nemocničních lékáren, v případě úspěšné implementace nového opatření lze ale očekávat jeho rozšíření na celý estonský trh s léčivy. Pro estonské zdravotnictví představuje tato změna klíčový krok vpřed a její význam přesahuje hranice země.

Díky nové legislativě mohou nemocniční lékárny samostatně uzavírat smlouvy s mezinárodními dodavateli, což pro české firmy znamená možnost přímého vstupu na trh. Možnost přímých dodávek, obejití tradičních distribučních řetězců a nabídka konkurenceschopných cen a rychlých dodávek nabízí pro české společnosti atraktivní příležitost.

Širší reforma

Návrh zákona navíc představuje jen první z několika kroků: Estonsko plánuje posílit hospodářskou soutěž na farmaceutickém trhu změnou zákona o hospodářské soutěži a aktualizací zastaralých cenových předpisů. Vláda hodlá udělit úřadu pro hospodářskou soutěž větší pravomoci při vyšetřování a řešení porušování předpisů. Očekává se, že tato opatření zvýší transparentnost a konkurenceschopnost s cílem snížit ceny léků pro spotřebitele.

Reforma navíc zapadá také do širšího evropského kontextu – Estonsko aktivně podporuje reformu farmaceutických předpisů v rámci Evropské unie, která má zjednodušit a urychlit regulační procesy pro výrobu a distribuci léků. Eliminace administrativních překážek v EU by v budoucnu mohla ještě více usnadnit vstup českých firem na estonský trh a umožnila by rychleji uvádět nové produkty a získat větší flexibilitu v dodávkách.

Informace poskytnuta Zastupitelským úřadem České republiky v Tallinnu (Estonsko). Autoři: Petr Preclík, obchodní rada, Leona Veselá, stážistka.

• Teritorium: Estonsko | Evropa | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Farmaceutický průmysl

Doporučujeme