Euroasijská ekonomická unie mění předpisy týkající se masných výrobků

Rada Euroasijské hospodářské komise provedla změny technických předpisů v oblasti bezpečnosti masa a masných výrobků.

Změny byly vypracovány Ministerstvem zemědělství Ruské federace v souladu s Plánem změn technických předpisů týkajících se požadavků na uvádění nutričních hodnot při označování masa, masných výrobků a vedlejších jatečních produktů.

Ilustrační fotografie

Relevantnost změn je dána skutečností, že maso a vedlejší jateční produkty, včetně těch, které se používají jako suroviny, se vyznačují přirozenou heterogenitou obsahu bílkovin a tuku, kterou je obtížné standardizovat.

Cílem změn je zabránit skutečnostem, které uvádějí spotřebitele v omyl a měly by pomoci řešit problémy spojené se sledováním správné indikace množství živin v produktech tím, že v technických předpisech stanoví přípustné limity pro odchylky skutečných hodnot obsahu bílkovin (až o 20 % dolů), tuku, sacharidů, obsahu kalorií (až o 20 % nahoru) od hodnot uvedených v označení, s přihlédnutím ke zvláštnostem výroby takových produktů.

ExportMag.cz: Namíchat si müsli po svém? „Zábavné pochoutky“ firmy Mixit uspěly i ve světě

Změny stanoví přípustné limity skutečných hodnot obsahu živin při uvádění údajů o nutriční hodnotě masných a vedlejších jatečních produktů: bílkoviny – nejméně 80 % hodnoty uvedené v označení; tuk, sacharidy, energetická hodnota – ne více než 120 % hodnoty uvedené na etiketě. Změny vstoupí v platnost 7. dubna 2024.

Pokud jde o produkci a spotřebu v Kazachstánu: produkce čerstvého nebo chlazeného masa skotu, prasat, ovcí, koz, koní a koňovitých za leden až prosinec 2023 dosáhla 80,2 tis. tun, což je o 10,1 % více než ve stejném období v roce 2022. V lednu letošního roku se vyrobilo 7,1 tis. tun čerstvého nebo chlazeného masa, což je o 39,4 % více než v lednu 2023.

Nejoblíbenějším masem mezi Kazachy je hovězí maso, přičemž jeho spotřeba činila od ledna až do září 2023 v průměru 18,33 kg na hlavu, což je o 3,2 % více než za stejné období v roce 2022. Po hovězím přichází na řadu koňské maso, kdy je průměrná spotřeba 4,88 kg na hlavu, což je meziroční nárůst o 11,7 %. Spotřeba jehněčího masa se naopak meziročně snížila o 4 %, v průměru od ledna až do září loňského roku činila 4,02 kg na hlavu. O 2,5 % klesla i spotřeba vepřového masa, a to na 2,46 kg v průměru na obyvatele.

Autor: Artyom Lukashov, místní zástupce ČR pro agro-potravinářství, velvyslanectví ČR v Almatě. Více informací o nástrojích Ministerstva zemědělství na podporu exportu naleznete na webu eagri.cz v Proexportním okénku.

• Teritorium: Asie | Kazachstán | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Potravinářský průmysl

Doporučujeme