Exkurze českých firem a univerzit do britského sektoru smart mobility

České instituce a firmy navštívily deset britských subjektů, v rámci této akce se konalo na dvacet prezentací z různých oblastí smart mobility ve Spojeném království.

Cílem akce, která proběhla v rámci mise ve dnech 23.–26. května 2023, bylo poskytnout vybraným českým subjektům vhled do fungování smart mobility sektoru ve vyspělé zemi, jakou je Spojené království, a navázat kontakty pro budoucí R&D projekty.

Ilustrační fotografie

Zástupci českých institucí získaly možnost propojení a seznámení se s britskými subjekty na individuální bázi. Dalším benefitem mise byly nové poznatky o institucionálním fungování sektoru ve Velké Británii a možnosti implementace vybraných aspektů v ČR.

Nabyté informace byly podnětné zejména pro Ministerstvo dopravy ČR, Mobility Innovation Hub a Autoklastr, ale také pro univerzity (Technická univerzita Ostrava, Technická univerzita v Liberci, Západočeská univerzita) např. způsob práce s komercializací výstupů a pro firmy (Škoda Auto, Fluidea, Kontrolka HMI Concept & Design Studio) např. rozvoj schopností pracovníků dle požadavků trhu.

ExportMag.cz: Exportní aliance? Staví vzorové chytré město, šíří slávu českého piva

Seznam navštívených míst: UKRI (Innovate UK); UKRI (KTN); UTAC; West Midlands Combined Authority; West Midlands Growth Company; Birmingham University / CASE Automotive Research and Education Centre; NAIC – National Automotive Innovation Centre; WMG Group; Horiba MIRA; Centre for Connected and Autonomous Automotive Research; SMLL – Smart Mobility Living Lab; Zenzic; Tesla.

Hlavním organizátorem této mise byla agentura CzechInvest. Projekt se mohl uskutečnit díky finanční podpoře projektů ekonomické diplomacie PROPED.

Erik Bolebruch, ředitel zahraniční kanceláře CzechInvest v Londýně

• Teritorium: Evropa | Velká Británie | Zahraničí
• Oblasti podnikání: Automobilový průmysl

Doporučujeme