ExportMag.cz: Belgie patří k inovačním lídrům, pro české firmy má otevřené dveře

Ekonomicky vyspělá Belgie stabilně patří mezi evropské lídry v inovacích. České firmy zde mají šance v oblasti biotechnologií, leteckém průmyslu či dopravě. Nové možnosti v energetice jim otevírá belgický úprk od jádra i překotný rozvoj solárních a větrných elektráren.

Z hlavní silnice mezi městy Mol a Lommel v belgickém Limbursku máme ideální výhled na nekonečné plantáže solárních panelů. Mezi nimi trčí k nebi stometrové větrníky, dokazující, že Belgie rychle zvyšuje podíl obnovitelných zdrojů na výrobě elektřiny.

Brusel je obchodním a politickým centrem Belgie. Foto: Shutterstock

Velkou solární elektrárnu Kristalpark postavila v areálu bývalé fabriky na výbušniny česká firma Greenbuddies. „Pozemní FVE Kristalpark je jedním z našich největších projektů. Elektrárna se pyšní výkonem 71 MWp a stojí na ploše 150 hektarů,“ prozrazuje jednatel společnosti Aleš Spáčil.

Zhruba před dvěma lety začala spolupráce tuzemského dodavatele se společností Ministry of Solar, která je jedním z nejvýznamnějších belgických hráčů v oboru. Česká firma má díky ní za sebou další úspěšné projekty. Greenbuddies tak pomáhají – nejen v Belgii – šířit dobré jméno české fotovoltaiky.

Vítaná pomoc státu

Greenbuddies patří mezi klienty státní agentury na podporu obchodu CzechTrade. Ta jim pomohla se mimo jiné získáváním kontaktů na významné firmy v Beneluxu, z nichž některé se staly jejími klienty.

Energetika: Češi mají co nabídnout

Belgie je v současnosti jedním z evropských lídrů ve využívání obnovitelných zdrojů energie. V červnu 2023 se zde díky solárním panelům a větrníkům vyrobily (v přepočtu na počet obyvatel rekordní) 2 TWh elektřiny. Celkově dokázaly obnovitelné zdroje zajistit pro pokrytí energetického mixu v Belgii 25 procent elektřiny.

Dnes se větrníky na výrobě elektrické energie v zemi podílejí přibližně z pětiny a do roku 2030 se má jejich podíl zvýšit až na 30 procent. A boom solárů a větrných turbín je vítanou příležitostí pro české podniky.

Ty se zde podle ekonomické diplomatky Velvyslanectví ČR v Bruselu Evy Kordové mohou zaměřit také na propojení energetických sítí, což zahrnuje komplexní řešení včetně IT komponentů.

Solární elektrárna Kristalpark. Foto: greenbuddies

„Významné možnosti budou ve výrobě turbín a dalších komponentů pro větrnou energetiku. Jejich produkce evropskými firmami bude vyžadovat podstatné navýšení. Důležitým aspektem může být podpora ze strany EU ve finanční i regulatorní oblasti,“ popisuje Eva Kordová.

Belgická vláda navíc před dvěma lety schválila významnou finanční podporu na energetickou transformaci a využívání obnovitelných zdrojů, a to v celkové výši 1,16 miliardy eur (na tři roky). „Půjde o zmíněné zdroje z větrné a solární energie a zejména o využití zeleného vodíku. Počítá se také s podporou výzkumu a vývoje, do kterého se rovněž se mohou zapojit české společnosti,“ prozrazuje diplomatka.

Balony od Kubíčků slaví čtyřicátiny a létají ve více než 55 zemích

Soumrak jaderné energetiky? Šancí jsou modulární JE

Velké příležitosti pro tuzemské firmy vidí v oblasti energetiky také ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Belgii Pavel Zelenka.

„Belgie plánuje stát se předním dovozcem čistého vodíku z mimoevropských zemí a k tomu potřebuje technická řešení, jako jsou například vysokotlakové nádoby s velkým objemem. Zaměřuje se také na větrnou energetiku, v níž se chce stát předním producentem energie i lídrem v technických řešeních. V tomto sektoru bude potřebovat doplnit některá technologická řešení a komponenty,“ potvrzuje zástupce CzechTrade.

„Belgie navíc ohlásila ukončení provozu jaderných elektráren v příštím roce, a proto bude vyžadovat řešení pro ukončení provozu stávajících reaktorů,“ dodává Pavel Zelenka.

Jadernou energii ale Brusel zcela opustit nechce. Plánuje zaměřit se na budoucí využití modulárních jaderných reaktorů. Také v této oblasti mají Češi mnoho zkušeností a mohou nabídnout své odborné kapacity.

Vstupní brána na významné trhy

Belgie nepatří mezi největší evropské trhy – v zemi mezi Ardenami a pobřežím Severního moře dnes žije 11,7 milionu obyvatel. Velkými hráči je ale využívána například k testování trhu pro nové výrobky.

Zároveň je podle Evy Kordové důležitou vstupní branou na ostatní západoevropské trhy. Význam její strategické polohy zmiňuje také Pavel Zelenka.

Ilustrační fotografie

„Se svou polohou, kdy sousedí s Nizozemskem, Německem, Lucemburskem, a především s Francií, se stává velmi zajímavým hráčem pro vstup našich firem i na tyto trhy. Sama o sobě je zajímavá i umístěním mezinárodních organizací v Bruselu, což reprezentuje významnou kupní sílu velkým zastoupením evropských i mimoevropských spotřebitelů na jednom místě a příležitost pro české firmy v oblasti spotřebního zboží“ připomíná Zelenka.

Belgie může být pro Čechy zajímavá i z pohledu obchodování s Velkou Británií a mnoha mimoevropskými státy. Například nedávno vzniklý přístav Antverpy – Bruggy má terminál v České republice v Mošnově s cílem usnadnění logistické přepravy zboží ze střední Evropy do celého světa.

„Umístění mezinárodních unijních a bezpečnostních organizací v Belgii může být pro naše exportéry významné i z pohledu účasti na mezinárodních tendrech a i zde je patrná česká stopa. Česká společnost Aricoma je jedna z těch, která se stala velmi úspěšnou v tendrech do EU, především svými dodávkami komplexního řešení IT,“ dodává Pavel Zelenka.

Belgie je stále důležitějším obchodním partnerem

Vývoz ČR do Belgie v posledních letech stabilně roste. V roce 2023 činil český export téměř 101 miliard korun (zhruba o 2,7 miliardy více než v roce 2022; a jedná se o meziroční růst vývozu o 2,7 %). ČR se navíc může pochlubit kladným saldem obchodní bilance.

„V českém vývozu do Belgie převažují položky automobilového průmyslu. Mezi další vyvážené položky patří stroje a strojírenské výrobky, elektrické stroje a přístroje, hygienické výrobky a výrobky ze železa a oceli,“ vypočítává Pavel Zelenka

„Kdo chce na tomto trhu uspět, musí přijít s originálními výrobky a s inovativními řešeními, které splňují podmínky udržitelnosti, a především musejí být konkurenceschopné

Pavel Zelenka, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade Belgie

Jak na jednání s Vlámy a Valony?

Ačkoli jsme na společném unijním trhu, mohou se čeští podnikatelé, kteří chtějí dobýt Belgii, potýkat i s obtížemi? ptáme se Pavla Zelenky.

„Podobně jako v dalších zemí EU i zde dochází v některých oblastech ke zpřísňování unijní legislativy na národní úrovni, což může vést k jistým komplikacím při průniku na místní trh. Nicméně asi největší překážkou může být rozdílnost implementace národní legislativy z pohledu regionálního rozdělení země, vysoká úroveň zdanění a složitost daňového systému a také náklady na pracovní sílu,“ prozrazuje zástupce CzechTrade.

Překvapením pro české podnikatele může být i oodlišná obchodní kultura v jednotlivých regionech Belgie. S orientací při exportu na belgický trh nicméně CzechTrade českým podnikatelům rád pomůže,“ usmívá se Pavel Zelenka.

Desatero pro obchodování s Belgií

Češi se v Belgii občas stále potkávají s nízkým povědomím o tuzemském průmyslu, výrobcích, tradicích, reáliích či historii naší země. Česko je pro ně stále součástí východní Evropy, o historickém propojení se Západem či průmyslové tradici ČR mnozí Belgičané vědí jen málo.

„Při komunikaci s místními partnery bych firmám doporučil být trpělivý a konzistentní v dobývání trhu, budovat svou značku a více promovat kvalitu svých výrobků a služeb, jejich udržitelnost, inovativnost a také svou odbornost. I belgický trh se potýká s problémy, opouští staré a hledá nové dodavatelské řetězce, a to je příležitost pro naše firmy se více zviditelnit a tím i uspět,“ říká zástupce CzechTrade.

Pozor na kulturní a jazykové rozdíly

Při navazování obchodních kontaktů s Belgií je potřeba mít na paměti, že se jedná o multikulturní zemi se třemi svébytnými regiony (Vlámskem, Valonskem a Bruselem), v nichž se mluví třemi jazyky.

„Ve Flandrech se bez problémů domluvíte anglicky, ve Valonii se určitě hodí znalost francouzského jazyka. Belgie je známá svou dynamickou podnikatelskou kulturou, a proto na belgické partnery udělá dojem profesionální jednání s jasným cílem vedoucím ke spolupráci. Je třeba znát rozdíly mezi Vlámy a Valony, hovořit k věci a nemluvit příliš obšírně. Jednání musí být vedeno s trpělivostí na vysoké profesionální úrovni s cílem win‑win pro obě strany,“ upozorňuje na možná úskalí Zelenka.

Zelená pro biotechnologické startupy

Kromě výše zmíněné energetiky jsou nejperspektivnějšími obory pro české vývozce například obor zdravotnictví a farmacie nebo letecký průmysl.

„Belgie je lídrem v aplikovaném výzkumu a vývoji v biotechnologiích. Spolupráce firem a výzkumů z ČR by mohly otevřít možnosti pro partnerství start-upů i etablovaných projektů, do kterých Belgie přitahuje vysoké kapitálové investice. Tato oblast může být zajímavá i pro české podnikatelské a vědecké subjekty zabývající se umělou inteligencí,“ popisuje Zelenka.

To, že nedávno skončené belgické předsednictví posunulo Evropskou unii k silnější podpoře biotechnologických startupů připomíná i ekonomická diplomatka Eva Kordová. České biotechnologické startupy jsou přitom často konkurenceschopné i v nejvyspělejších zemích.

Belgické předsednictví posunulo EU k silnější podpoře biotechnologických startupů

„Cílem belgického předsednictví bylo představit alternativy pro evropské společnosti, které obvykle v další fázi růstu hledají kapitál mimo EU, protože unijní kapitálové trhy nejsou svými možnostmi srovnatelné. V důsledku toho dochází k převzetí biotechnologických firem a jejich odchodu mimo Evropu. Evropská komise proto letos oznámila záměr vytvoření panevropských fondů, které by usnadnily privátní investice tohoto rozsahu do biotechnologií,“ dodává Kordová.

Belgie je silná také v dalších inovativních high-tech oborech, jako jsou polovodiče nebo letecký a bezpečnostní průmysl. Evropská komise zařadila Belgii do kategorie „inovačních lídrů“. Do tohoto elitního klubu patřily v roce 2023 jen Dánsko, Finsko, Švédsko, Nizozemsko a právě Belgie.

„Na svém území má země špičková výzkumná a vývojová pracoviště. Výzkumný a vývojový institut IMEC patří ke globálním lídrům v oblastech nanotechnologií a vývoje polovodičů a čipů a je ideálním příkladem komercionalizace vědy a výzkumu. Partnerství s IMEC může českým (především malým a středním) podnikům, otevřít cestu ke kapitálově silným projektům a k propojení s globálními hráči,“ doplňuje Pavel Zelenka.

Boom solárů a větrníků v Beneluxu je vítanou příležitostí pro české firmy (Ilustrační fotografie).

V zemi, kde je po Česku druhá nejhustší železniční síť v Evropě, je významný také železniční sektor. Snahou o snižování emisí ve vlakové dopravě je Belgie proslulá. Zaměřovat se bude na projekty na podporu zelených technologií jako například využití vodíku v dopravě.

„Belgie je zajímavá i pro ty, kteří jsou svým podnikáním zaměřeni na oblast aeronautiky a vesmírného průmyslu. Valonsko je zaměřeno na mezinárodní projekty vývoje kosmických raket a součástek pro bojové letouny F‑35. Zde je prostor pro české firmy v oblasti dodávek komponentů pro letadla,“ doplňuje na závěr Pavel Zelenka.

Co nabízí CEBRE českým podnikatelům?

Brusel je nejen obchodním a politickým centrem Belgie, ale také srdcem a mozkem Evropské unie.

Díky lokaci unijních institucí v Bruselu zde mají i české podnikatelské reprezentace své zastoupení k prosazování svých zájmů (ve vztahu k evropské agendě) v podobě České podnikatelské reprezentace při EU (CEBRE).

Zakladatelé CEBRE (SP ČR, HK ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR)

„Zahraniční kancelář CEBRE nabízí českým firmám i vědeckým a výzkumným organizacím služby, které by jim pomohou lépe se orientovat v agendě EU, a to především prostřednictvím cíleného monitoringu nové legislativy, rozhodnutí a iniciativ EU, stanovisek evropských podnikatelských federací a sektorových svazů sídlících v Bruselu. Zaměřuje se také na vyhledávání kontaktů v institucích EU, jejich využití pro firemní prezentace a projekty, identifikaci správných fondů a programů EU pro záměry našich firem a monitoring v nich vyhlašovaných výzev. V neposlední řadě zastupujeme zájmy zakladatelů CEBRE před institucemi EU a evropskými podnikatelskými federacemi,“ shrnuje Pavel Zelenka, který má agendu CEBRE také na starosti.

Mezi priority CEBRE tedy patří především hájení a prosazování zájmů a priorit českých podnikatelských a zaměstnavatelských svazů a jejich členů.

„Mezi nejdůležitější priority CEBRE na období 2024 až 2029 patří především zachování konkurenceschopnosti, snižování byrokratické zátěže, ekonomická migrace, digitalizace a rozvoj strategického partnerství s třetími zeměmi s cílem zajištění prosperity, bezpečnosti a sociální rovnosti v rámci EU,“ vypočítává Zelenka.

Účast na veřejných konzultacích umožní našim podnikatelům sledovat vznik a vývoj legislativy, která se jich bezprostředně týká. Mohou jí komentovat, ovlivňovat a tím být lépe připraveni na její implementaci do českého národního prostředí

Pavel Zelenka

CEBRE chce také motivovat české firmy k účasti na „veřejných konzultacích“ a zaměřit se na nástroje veřejné debaty nad připravovanou legislativou EU. Zastoupení CEBRE hodlá přispět i ke zvýšení podílu účasti českých podnikatelských a vědeckých subjektů na „komunitárních programech EU“.

Belgická ekonomika v číslech

Ukazatel20212022202320242025
Růst HDP (%)6,853,011,41,31,2
HDP/obyv. (USD/PPP)61968,9868432,63716907416076720
Inflace (%)3,2110,332,292,42,1
Nezaměstnanost (%)6,285,565,545,85,8
Export zboží (mld. USD)549,17637,6566,4582,7643,3
Import zboží (mld. USD)527,422618,8549,6564,2629,3
Saldo obchodní bilance (mld. USD)9,779-7,647-4,6-3,8-8,9
Zdroj: STI, BusinessInfo.cz

Růst HDP v posledních letech zpomalil, Belgie přesto patří v paritě kupní síly na obyvatele mezi nejbohatší evropské země. Po poslední krizi se zde velmi dobře podařilo zkrotit inflaci, země se tradičně umísťuje na předních místech v EU v oblasti inovací a přitahuje významné investice do svých start-upů i další zahraniční investice.

Jakub Procházka

Podrobnosti o stavu belgické ekonomiky na BusinessInfo.cz

• Teritorium: Belgie | Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme